Hokejisté pomohli hokejbalistům k extraligovému titulu

26.05.2010 / Pavel Zeman

Svými výkony pomohli jihlavským hokejbalistům k zisku extraligového titulu. Obránce Josef Kolda (vpravo) a útočník Jakub Brychta (dole) využili hokejového volna a stali se součástí starších dorostenců SK Jihlava, kteří se od soboty pyšní zlatými medailemi. „Pár medailí už sice doma mám, ale zlatá hokejbalová je moje první. Je to skvělý pocit,“ raduje se Brychta.

K mladým hokejbalistům se dva šikovní hokejisté z Dukly připojili až ve vyřazovacích bojích. Tedy v nejdůležitější fázi sezóny. „Hokejbal je takové milé zpestření. Hrozně mě baví,“ vypráví osmnáctiletý forvard.

Hokejbaloví dorostenci se po základní části umístili na druhé příčce a ve čtvrtfinále, hraném na tři vítězné zápasy, narazili na Letohrad, se kterým si poradili bez jediného zaváhání. Cestu do finále se jim poté pokusil zkřížit celek z Ústí nad Labem. Po dvou jasných výhrách 4:1 a 8:1 však Jihlava poznala na severu Čech poprvé v play-off hořkost porážky. „Ty zápasy v Ústí byly neuvěřitelně vyhecované,“ tvrdí Brychta.

Vyhecované? To je slabé slovo. Po čtvrtém zápase série ústečtí hokejbalisté neunesli porážku 1:2 a rázně utnuli rodící se oslavy jihlavské celku. Na hřišti rozpoutali hromadnou bitku. „Co jsem slyšel od kluků z vyprávění, tak ta závěrečná bitka byla opravdu zajímavá,“ culí se Brychta, který do děje rozhodujícího semifinálového klání nemohl zasáhnout kvůli zlomenému malíčku.

Ve finále extraligy změřily síly podle tabulky dva nejlepší týmy soutěže. Uzdravený Brychta se se svými spoluhráči připravoval na vítěze základní části, HBC Škodu Plzeň. První dva zápasy se odehrály na půdě lépe postaveného týmu. „V Plzni je zajímavý, na hokejbal poměrně netradiční, povrch. Trochu ale připomíná led, takže to pro mě a pro Pepu (Josef Kolda, obránce HC Dukla Jihlava – pozn. autora) nebyl žádný problém,“ nachází Brychta výhodu povrchu z uměliny. „Dalo se na tom nádherně kombinovat a neodskakovalo to tam od hole tak, jako třeba v Jihlavě na asfaltovém hřišti,“ vysvětluje.

Po hladkém vítězství 6:2 z prvního utkání, nabídl divákům v Plzni druhý zápas naprosto infarktový průběh. Po dvou třetinách vedli domácí 3:1 a s Jihlavskými to vůbec nevypadalo dobře. Střelecký koncert útočníka Jana Střechy ale znamenal obrat na 4:3. O jednobrankový náskok Jihlava přišla až 4 vteřiny před koncem. Drama ale nekončilo. Na řadu přišly samostatné nájezdy. V těch byli úspěšnější zástupci Vysočiny, kteří si tak domů odvezli dvě cenné výhry.

Před solidně zaplněnými jihlavskými tribunami chtěli jihlavští hokejbalisté získat extraligový primát hned po sobotním zápase. A povedlo se! Po vítězství 3:0, na kterém se jednou brankou podílel i obránce Kolda, propukly mohutné oslavy. „Podle výsledku to tak nevypadá, ale Plzeň nás ve finále pořádně potrápila,“ upozorňuje hokejista, který brázdí hokejbalová kolbiště s číslem 93.

Krátká anabáze Koldy a Brychty u jihlavských hokejbalistů tedy skončila velkým úspěchem. Oba hráči ale ani po zlatém úspěchu brusle za tenisky nevymění. „Na hokejbale je s klukama sranda, ale od malička hraju hokej, a tak se mu budu věnovat i v dalších letech,“ dodává Brychta.


Před brankou bojuje Jakub Brychta.

Obránce Josef Kolda patřil v play-off mezi nejlepší obránce.





foto: Pavel Píbil st.