Zvládne Dukla roli jasného favorita?

16.12.2003 / eda

V prvním kole nadstavbové části 1. ligy čekají na Duklu hokejisté Prostějova. Ten je prozatím jedním z největších zklamání v letošním ročníku. Mužstvo, které bylo v posledních sezonách stálicí play-off, letos vybojovalo pouhých 24 bodů a před posledním Pískem tak má náskok jediného bodu.
Jak sehrála obě mužstva posledních pět utkání??
V posledních pěti zápasech získali prostějovští 4 body - za prohru v prodloužení v Kadani a za domácí výhru nad Opavou.
Dukla v minulých pěti zápasech dvakrát prohrála a třikrát zvítězila - zářezy na pažbě si udělala za Brno, Chomutov a Ústí, na ní si naopak smlsnuly Olomouc a Třebíč.

Podrobnější pohled na minulé kolo.
Oba týmy hrály v rámci 26. kola důležitá utkání. Prostějov jel do Písku a v tomto utkání šlo de facto o šest bodů. Písek měl na poslední příčce 20 a Prostějov o místo výše 24 bodů. První třetina probíhala v poměrně klidné atmosféře, jelikož obě mužstva se vrhla spíše na obranu. Ve druhé třetině se podařilo Písku ujmout vedení. Prostějovu se sice podařilo srovnat, ale po třígólovém nášupu za 141 sekund bylo o vítězi rozhodnuto. Za Jihomoravany ještě snižoval na konečných 4:2 jihlavský Václav Adamec.
V sobotu se Dukla nacházela na třetí příčce s bodovou ztrátou na Beroun a stejným náskokem před svým soupeřem z Ústí. Oba týmy šli do utkání s tím, že chtějí vyhrát a po většinu času tomu odpovídala i předvedená hra. Přes mnoho šancí Dukly vedli po první třetině ústečtí lvi 1:0. Ve druhé třetině sice chytil jihlavský Severočech Lukáš Sáblík několik jasných gólů, ale dvakrát jej dokázal překonat Roman Hlouch. Ve třetí třetině se projevila naplno dobrá souhra jihlavských útoků a za stavu 6:1 již bylo jasné, kdo získá všechny tři body. Dukla sice v poslední dvouminutě povolila v defenzivě, ale ani dvě branky v Suchanově bráně již nezkazili celkový dojem z utkání.

Jak jsou na tom týmy v tabulce po základní části?
Prostějov je sice na předposledním místě, ale stačí mu jedna výhra k tomu, aby poskočil až na 11. příčku. 12. Brno má totiž náskok jednoho bodu a to samé ztrácí na jedenáctý Havířov.
Dukla se vrátila zpět na 2. místo, jelikož Beroun dokázalů zvítězit až v prodloužení. Oba týmy mají po 54 bodech, ale pro Duklu hovoří lepší vzájemné zápasy. Vedoucí Chomutov se zasekl na 58 bodech a čtvrté Ústí ztrácí na Jihlavu další čtyři body.

Jak jsou na tom hráči obou mužstev?
Gólmani:

S gólmany má Prostějov docela velké problémy. V současnosti je v Prostějově jasnou jedničkou Pavel Maláč, který přišel do týmu po drtivé porážce Prostějova v Chomutově 1:8. V jedenásti utkáních inkasoval 33 branek. Toto číslo je spíše vizitkou špatné obranné práce týmu než špatných výkonů Maláče, který si drží průměr zásahů 91,8 %.
Jihlavský Jaroslav Suchan má průměrnou úspěšnost zákroků 92,4%. Ve 22 utkáních, do nichž nastoupil, inkasoval celkem 48 branek.
Celkově: Oba brankáři jsou si výkony zhruba rovni. Jihlavský se však může spoléhat na lepší práci své obrany.

Obrany:
Nejproduktivnějším bekem Prostějova je exjihlavský Jiří Ševčík, který v této sezoně nasbíral celkem 14 bodů za 5 gólů a 9 asistencí. Nutno však dodat, že většinu z těchto bodů nasbíral v dresu Jihlavy.
Na pozici nejproduktivnějšího obránce Dukly se stále drží Marian Morava, který si za 4 góly a 5 asistencí připsal 9 kanadských bodů.
Celkově: Jihlava má jasně lepší a spolehlivější obranu - inkasovala dosud 61 gólů, zatímco Prostějovu chybí do rovné stovky pouhých sedm branek.

Útok:
Nejvíce kanadských bodů a to 21 si za Jihomoravany připsal Michal Černý, který vstřelil 11 branek a na dalších 10 nahrál. Je tak nejlepším střelcem i nahrávačem ve svém týmu.
Nejproduktivnější v Jihlavě je stále Petr Kaňkovský, který je i nejlepším nahrávačem v Dukle - k 23 asistencím přidal ještě 7 branek a nastřádal tak doposud 30 kanadských bodů. Nejlepším střelcem Dukly v současnosti je její kapitán Oldřich Bakus, který vstřelil 15 branek.
Celkově: Jasně lepší je Dukla i v útoku - 77 branek oproti 62 jasně ukazuje další vůvod, proč oba týmy dělí 11 míst.

Jak spolu hrála obě mužstva v základní části?
V rámci třetího kola porazila doma Dukla Prostějov 3:1, když dvě branky vstřelil hostům jejich současný bek Jiří Ševčík. Ani v druhém zápase nedokázali dát prostějovští více než branku. Na výhru tak Dukle stačily pouhé dva góly, které vstřelili Rytnauer a Sklenička.

Celkové shrnutí: Dukla je naprosto jasným favoritem a chce-li pomýšlet na posun v tabulce vzhůru musí na ledě Prostějova vyhrát. Domácí sice vyměnili trenéra, ale tomu se nepodařilo mužstvo vyburcovat k výhře nad posledním Pískem. Je otázkou, jak ovlivní výkon Jihomoravanů přítomnost Ševčíka a Adamce, kteří letos navlékali červenožlutý dres a jak se mužstvo dokáže vybudit proti slavnějšímu soupeři.