Duklu prověří polský soupeř. Přijíždí JKH GKS Jastrzębie

08.08.2011 / Zdeněk Drla

Po roce přijíždí na Horácký zimní stadion tým hrající nejvyšší polskou hokejovou soutěž – JKH GKS Jastrzębie - vedený Jiřím Režnarem, jenž část své trenérské kariéry spojil právě s Duklou Jihlava. Vrací se tedy do známého prostředí. A nevrací se po roce, nýbrž po necelých pěti měsících. Na sklonku března se totiž postavil na lavičku coby kouč týmu Bakus Stars při rozlučkovém zápase dlouholetého kapitána Dukly Oldřicha Bakuse. Zatímco na jaře šlo pouze o to pobavit diváky v ochozech, nyní chce Režnar i jeho jihlavský protějšek Petr Vlk prověřit své svěřence před nadcházející sezonou. Pro jihlavské hráče to bude po reprezentačním výběru Francie, který minulý pátek zdolali v poměru 7:4, další zahraniční soupeř s kvalitním kádrem. „Bude to zajímavý zápas, hlavně pro diváky. Pro nás bude důležité, abychom se sehráli a vyzkoušeli si nějaké varianty, přesilovky a podobně,“ vyhlíží k úternímu duelu s polským soupeřem obránce Tomáš Ficenc, který v prvním přípravném zápase vyjel na led s kapitánským céčkem.
Zápas mezi Duklou Jihlava a JKH GKS Jastrzębie začíná na HZS v úterý 9. srpna v 17 hodin, brány stadionu se otevřou o půl hodiny dříve.

Pro Tomáše Ficence a část současného jihlavského kádru není jméno trenéra Jastrzębie neznámé. Jiří Režnar trénoval Duklu se současným lodivodem Jihlavy Petrem Vlkem v sezoně 2002/2003. „S trenérem Režnarem se známe z jeho angažmá, když působil v Dukle. Byl to dobrý trenér, s Petrem Vlkem si sedli,“ vzpomíná Tomáš Ficenc. Ten se se svým dřívějším koučem potkal před rokem, i když do přípravného zápasu, který nakonec Dukla po boji prohrála 4:5, tehdy nezasáhl vinou zranění. Výkony svých spoluhráčů proti ambicioznímu polskému týmu sledoval pouze z tribuny coby divák. A letos na jaře, když se Jiří Režnar na Horáckém zimním stadionu objevil znovu v roli trenéra výběru kapitána Bakuse, pro změnu nebyl na stadionu vůbec. „Měl jsem jiné povinnosti,“ připomíná s úsměvem své střídavé starty v extraligových Vítkovicích, se kterými dokráčel až do severomoravského finále proti Třinci.

Teď by ale měl jednoho ze svých bývalých trenérů potkat „naživo“ v zápase. V těžkém zápase… Vždyť v uplynulém ročníku nejvyšší polské soutěže skončil úterní soupeř Jihlavy na čtvrtém místě! „Je to určitě kvalitní tým, Myslím, že nás prověří v obraně. Tam budeme muset hodně zapracovat. S Francií jsme dostali čtyři takové špatné góly,“ má jasno třiatřicetiletý bek. „Musíme se sehrát, aby nám to v sezoně klapalo,“ dodává Tomáš Ficenc.

Soupeř pod lupou

Základy hokejového klubu ve městě Jastrzębie–Zdrój najdeme již v roce 1952, kdy ho založila parta nadšenců – středoškolských studentů. Základnu pro trénování tehdy našli v areálu městských lázní v plaveckém bazénu, který v zimě sloužil jako kluziště. Ne vždy se ale dalo kvůli povětrnostním podmínkám na zamrzlém bazéně hrát, proto zavládlo velké nadšení, když v roce 1975 hokejový klub získal skutečné kluziště.

Na odkrytém stadionu hrál tým z města Jastrzębie–Zdrój ještě v sezoně 1990/1991, kdy po deseti letech v divizi pronikl do nejvyšší soutěže. Kvůli finančním problémům ale soutěž v následující sezoně nezačal. Zastřešení se dočkal jejich stánek až v červnu 2005, znovu se tu začal hrát "velký" hokej, i když jen podle našich parametrů prvoligový. Do nejvyšší soutěže postoupili „Černí jestřábi“ v sezoně 2007/2008 a od té doby se pravidelně objevují v play-off. V uplynulé sezoně skončili na 4. místě, když v sérii o třetí místo prohráli s Osvětimí.

V kádru JKH GKS Jastrzębie se kromě trenéra Režnara objevuje i několik dalších českých jmen. Posilou kádru před loňskou sezonou byl útočník Richard Král, kterého si jihlavští fanoušci pamatují ještě z dob, kdy se po ledě Horáckého zimního stadionu proháněl v mladoboleslavském dresu. Dalšími českými zástupci jsou útočníci Petr Lipina a Richard Bordowski.

Jastrzębie má za sebou už dva přípravné duely s týmem Zagłębie Sosnowiec prohráli svěřenci trenéra Režnara 2:5, s nováčkem české první ligy ze Šumperka remizovali 3:3. Po utkání s Duklou čeká polský tým měření sil s Pelhřimovem (10.8.) a Havlíčkovým Brodem (11.8.).
Zdroj: www.jkh.pl

Jednačtyřicetiletý Richard Král obléká dres Jastrzębie již druhou sezonu. Foto: Magdalena Kowalik, www.jkh.pl