Nová sezona startuje! Soutěž se hodně vyrovnala. Nikde to nebude jednoduché, říká trenér Petr Vlk

12.09.2011 / Zdeněk Drla

Dvaapadesát kol základní části mají před sebou hokejisté Dukly Jihlava. Po téměř pětiměsíčním přípravném období začíná pro svěřence trenéra Petra Vlka kolotoč zápasů s třinácti prvoligovými celky. Každý z nich potkají v základní části čtyřikrát. To je podstatná novinka první ligy pro sezonu 2011/2012. Dukla do ní vstupuje jako třetí nejlepší tým minulého ročníku se značně obměněným kádrem. V bojích o body do tabulky budou trenéři i vedení klubu využívat služby čtyřech gólmanů, desti obránců a čtrnácti útočníků. „Protože je program první ligy hodně nahuštěný, rozhodli jsme se, že do sezony půjdeme s tímto počtem hráčů," vysvětluje jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban s tím, že hráče čekají kromě sobotních a středečních zápasů i vložené pondělky. A cíl v nové sezoně? „Cíle jsou postupné, stejně jako loni. První cíl byl postup do play-off, poté jsme chtěli mezi první čtyři týmy. Průběh sezony je hodně dlouhý, stát se může spousta věcí, které mohou výsledky ovlivnit. Dostali jsme za úkol stabilizovat a tvořit zde kádr průběžně. Bylo by ale špatné, kdybychom se do play-off nedostali," říká hlavní trenér Petr Vlk.
Sezona startuje ve středu 14. září. Dukla odehraje první dva duely na ledě soupeřů. Nejdříve zajíždí v prvním kole do Berouna, poté ji v sobotu 17. září čeká nováček pro letošní ročník - severomoravský Šumperk.

Dukla Jihlava zvěřejnila na pondělní tiskové konferenci kádr pro nadcházející prvoligovou sezonu. V ní počítá se čtyřmi gólmany, deseti obránci a čtrnácti útočníky. Do ostrých bojů vstupují červenožlutí po téměř pětiměsíční přípravě. S jejím průběhem byl trenér Petr Vlk spokojený. „Začali jsme již v dubnu a musím říct, že přístup hráčů byl dobrý jak na suchu, tak i po pauze na ledě, kde nás bylo docela hodně. Pozitivní je, že se nám v tomto období vyhýbala vážnější zranění. V přístupu k tréninkům nebyl od kluků sebemenší problém," konstatuje první muž na lavičce Dukly.

V předsezonních zápasových prověrkách jeho svěřenci sedmkrát vyhráli, jednou remizovali a pouze dvakrát odjížděli z ledu poraženi. „Výsledky přípravných utkání jsou ale ovlivněny nejrůznějšími aspekty. Hodně se trénuje, více prostoru dostávají hráči, kteří jsou na hraně a potřebujeme je vyzkoušet, ne vždy se nastupuje do utkání v optimální sestavě. I přesto jsme s průběhem i výsledky přípravných zápasů spokojeni," vypočítává trenér Vlk.

Trenér Petr Vlk, jednatel Dukly Bedřich Ščerbana kapitán týmu Tomáš Ficenc na pondělní tiskové konferenci. Foto: Zdeněk Drla

Do sezony vstoupí Dukly s omlazeným a částečně obměněným kádrem, během letní přestávky přišla řada nových tváří. Většina nově příchozích v boji o dres s Ježkem na prsou uspěla. „Širší soupisku jsme uzavírali v pátek. Program první ligy je hodně nahuštěný. Letos se hraje v základní části 52 kol plus play-off, je tu osm vložených pondělků, soutěž - její základní část - má končit už 22. února, což je podle mě brzy. Proto jsme se rozhodli, že do sezony půjdeme se čtyřmi gólmany, deseti obránci a čtrnácti útočníky. Z tohoto počtu je v podstatě deset juniorského věku," vysvětluje Bedřich Ščerban. „Z hráčů, kteří nastoupili v přípravném období, odchází pouze Honza Zelený na hostování do Pelhřimova s tím, že má zpět vyřízený střídavý start, to znamená, že je v případě potřeby trenérům k dispozici," doplňuje Ščerban.

Tým z krajského města Vysočiny má k dispozici kvarteto mladých gólmanů. O pozici týmové jedničky se popasují dvacetiletý jihlavský odchovanec Filip Novotný s o tři roky starším Dominikem Halmošim. Oba muži v masce přišli do Dukly na roční hostování. Novotný ze Sparty, Halmoši z Plzně. „Neřeknu vám, kdo půjde v nejbližším zápase do brány," zůstává tajemný trenér Vlk. „Šanci dostanou oba dva, samozřejmě bude záležet na jejich momentální výkonnosti," dodává na vysvětlenou.

foto
⇒ Trenér Petr Vlk vstupuje ve středu se svými svěřenci do ostrých prvoligových bojů.

Letošní ročník druhé nejvyšší domácí hokejové soutěže přináší hned několik změn. Tou nejzásadnější je zmena herního systému. Letos bude v první lize působit čtrnáct účastníků, kteří se v základaní části (52 kolech) utkají čtyřikrát systémem každý s každým. Po modelu, kdy se bude hrát čtyřikrát každý s každým, voláme už několik let. Odpadnou nám sudá/lichá nebo skupiny. Teprve teď je to spravedlivé, ukáže se, jak bude tabulka vypadat a jak jsou týmy připraveny," vítá změnu trenér Petr Vlk. Nebude se hrát ani předkolo play-off. Do vyřazovacích bojů postupuje přímo prvních osm týmů tabulky, zbývajících šest sehraje play-out skupinu, nejhorší dva týmy padají do "baráže" s vítězi jednotlivých skupin II. ligy. „Čtyřkolový systém prosazuji od počátku, je spravedlivý. Sezona by mohla být ale poněkud delší. Na můj vkus je hodně vložených pondělků a končí se příliš brzy (konec základní části je napánován na 22. února - pozn. aut.)," říká Bedřich Ščerban.

Před sezonou posilovala Dukla i soupeři

V letním období došlo k řadě přesunů hráčů mezi kluby i ligami. Jednotlivé týmy, pokud jim to dovolila jejich finanční situace, posilovaly. Kdo bude největším soupeřem Dukly v nadcházejících měsících? „Před začátkem soutěže to těžko můžeme říct. S některými soupeři z první ligy jsme přípravná utkání hráli, ale až po první čtvrtině budeme moci hodnotit. V této soutěži je většina týmů silnějších doma než na venkovních kluzištích. Určitě budou nahoře týmy jako jsou Ústí, Chomutov, ale určitě i Kadaň a další mančafty, třeba Olomouc a Hradec. Nechci je jmenovat, to bych tady vyjmenoval téměř všechny. Soutěž se hodně vyrovnala. Nikde to nebude jednoduché," přemítá o síle soupeřů trenér Petr Vlk.

Na vysoké umístění podle posledních zpráv pomýšlejí i v sousedním Havlíčkově Brodě, chtějí společně s Ústím a Chomutovem hrát o první tři místa, což znamená, že hodlají atakovat loňské umístění Dukly. „My se věnujeme svému výkonu, svému týmu. A jak to dopadne, ukáže až průběh soutěže," nechává Petra Vlka prohlášení Rebelů klidným. „Naše cíle jsou postupné, stejně jako loni. První cíl byl postup do play-off, poté jsme chtěli mezi první čtyři týmy. Sezona je hodně dlouhá, stát se může spousta věcí, které mohou výsledky ovlivnit. Zatím nemáme od jednatele nůž na krku, že pokud nebudeme druzí, tak končíme," říká s lehkým úsměvem na tváři. „Dostali jsme za úkol stabilizovat a tvořit kádr průběžně. Bylo by ale špatné, kdybychom se do play-off nedostali," doplňuje vážně.

Na start bojů o body se už těší i samotní hráči A-týmu Dukly. „Nálada v kabině je dobrá, bojovná, jsme nachystaní na středu. Chceme jít zápas od zápasu. Vyhrávat! Ze začátku máme hodně zápasů venku, s tím se také musíme poprat. Nálada v kabině je ale výborná. Věřím, že to bude v sezoně dobré," tvrdí rozhodně kapitán Dukly Tomáš Ficenc, který velení družině červenožlutých převzal po dlouholetém lídrovi Oldřichu Bakusovi, který pravidelně zatěžoval konta soupeřů góly a přesnými nahrávkami. „Takový člověk bude chybět. Olda už nepřijde, rozhodl se, že už nebude hrát. O jeho body se budeme muset podělit my. Je nás na to dost. V tomto směru si myslím, že problém nebude," doplňuje Tomáš Ficenc. „Olda byl výjimečným hráčem pro tuto soutěž a my ho nemůžeme nahradit jedním člověkem. Kolektiv to ale bere víc na sebe. V průběhu přípravy se ukázalo, že góly nedává jenom první pětka, ale je to rozložené na více pětek, což je z našeho pohledu lepší. Olda se rozhodl, že nebude pokračovat a my se s tím musíme vyrovnat. Do této fáze jsme se s tím vyrovali dobře," uzavírá trenér Petr Vlk.

Kádr Dukly Jihlava pro sezonu 2011/2012

Brankáři: Dominik Halmoši, Jan Jíra, Filip Novotný, David Rittich
Obránci: Jiří Dobrovolný, Marek Drtina, Tomáš Ficenc, Kriss Grundmanis, Václav Jaroš, Tomáš Kaláb, Tomáš Kolafa, Josef Kolda, Rostislav Malena, Tomáš Petráček
Útočníci: Libor Bezděk, Tomáš Čachotský, Petr Domin, Daniel Hodek, Radek Hubáček, Michal Jeslínek, Tomáš Karpov, Lukáš Krupka, Roman Maliník, Adam Mikšovský, Aleš Padělek, Michael Polcar, Adam Pometlo, Adam Zeman

Rozpis zápasů Dukly Jihlava najdete zde.