Jihlava míří ve šlágru kola do Berouna

05.02.2004 / Marek Mikeš

Ve šlágru předposledního 39. kola první ligy zavítá třetí Dukla Jihlava na led prvního Berouna. V přímém souboji o prim po základní části, ukončí Dukla své tři zápasy trvající putování po hřištích soupeřů. Tým Medvědů podporovaný kladenským hokejem a posílen o útočníka Miloslava Hořavu a brankáře Sparty Tomáše Popperleho, rozhodně nebude jednoduchou záležitostí. Pokud však Jihlava potvrdí svou letošní lepší bilanci proti soupeři, může i nadále bojovat o metu nejvyšší.

Pohled na poslední zápasy

Jak se zdá, Dukla dala zapomenout herní krizi a hráči se tam mohou aktivně zúčastnit soubojů o primát po základní části a tedy nejvýhodnějšího postavení pro následující vyřazovací boje. Při herní krizi klesla Jihlava až na čtvrté místo a málokdo věřil v titul po základní části. Ke vzchopení se pomohla týmu tradičně bouřlivá atmosféra vynikajících jihlavských diváků v derby s Třebíčí, jež Dukla vyhrála 3:1. Zlepšený výkon pokračoval i v přestřelce na ledě Mladé Boleslavi 6:5pp a v posledním kole nad ambiciózním, houževnatým a velmi nevyzpytatelným soupeřem Hradcem Králové 3:1.

Mocně finišující Beroun má zálusk na nejlepší umístění v historii klubu. Tím je zatím 3 místo po základní části ze sezony 1997/98. V minulých dvou letech v play-off chybějící Beroun, prohrál v posledních osmi utkáních jen jednou a momentálně okupuje metu nejvyšší. Za poslední tři zápasy remizovali Medvědi v Kadani 2:2, jasně přehráli Olomouc na domácím ledě 5:1 a vynikající formu potvrdili v Ústí nad Labem výhrou ve velmi vypjatém utkání před plným stadionem 2:1.

Historie klubu soupeře

Berounský klub patří k jedním z nejstarších klubů v první lize. Založen byl před druhou světovou válkou, konkrétně v roce 1933, jako Český lev Beroun po vzoru místního fotbalového týmu a jako konkurence k již fungujícímu HC Sokol Beroun. Dva kluby v menším městě pochopitelně nebyly nejvhodnějším řešením a tak v roce 1953 vznikla sloučení Sokola a Českého lva TJ Lokomotiva Beroun.

Až do osmdesátých let hráli Berounští amatérské soutěže na úrovni okresního a krajského přeboru. Jako v mnoha jiných klubech, tak i ve středočeském týmu, nastalo zlepšení v přímé souvislosti s umělou ledovou plochou. Nezastřešený zimní stadion byl uveden do provozu v roce 1971. Ačkoliv se ihned od počátku počítalo s krytou ledovou plochou, střešní konstrukce byla nakonec prodána do 50km vzdálených Rokycan. Obyvatelé Berouna tak museli čekat dalších čtrnáct let na vybudování střešní konstrukce.

Prvního většího úspěchu se klub dočkal v roce 1977 postupem do 2. národní hokejové ligy (3. liga celkově). Setrvání v ní však nemělo dlouhého trvání. Po osmém místě v první sezóně a sedmém ve druhé (vždy z deseti týmů), přišel rozpad druhé národní hokejové ligy. První tři týmy postoupily do nově se rozšiřující první národní hokejové ligy a zbývajících sedm se muselo přestěhovat do regionálních soutěží.

Při obnovení třetí nejvyšší soutěže v sezoně 1883/84 se ještě Beroun z regionální soutěže výše neprobojoval. Po dvou letech se však dočkal a postoupil. Velkého úspěchu se klub dočkal v sezoně 1992/93, kdy se na třetí pokus v baráži probojoval do první ligy. V prvním roce klub obsadil 11 místo, v následujících sedmi letech pak byl vždy ve vyřazovacích bojích. V sezonách 2001/02 a 2002/03 nastal mírný úpadek, ale letos klub opět kráčí v metách nejvyšších a je velmi blízko od historicky nejlepšího umístění. Berounský klub za poslední léta vydatně těží z velmi blízkých vztahů s kladenským klubem.

Bilance vzájemných zápasů v základní části

Utkání s berounskými Medvědy patří vždy mezi velmi vyrovnaná. Více než kdy jindy končí utkání smírným výsledkem. Ani na brankové hody se diváci těšit nemohou. Nejvíce branek za celou historii vzájemných zápasů v základní části padlo v první sezóně Jihlavy po sestupu 1999/2000. Tehdy skončilo domácí utkání 4:4. Druhý největší počet branek se datuje do sezony 2002/2003 kdy Dukla vyhrála na ledě Středočechů 3:2. Nicméně velmi často postačí k zisků plného počtu bodů jen jedna, či dvě branky.

15     7   0   6   0   2     29:18

Na domácím ledě Jihlavy nedokázali Medvědi vyhrát po dlouhých čtyři a půl roku. První výhra se hostům povedla až teprve v letošní sezóně. I většina nerozhodných výsledků byla sehrána na ledě Dukly.

 8     3   0   4   0   1     17:13

Paradoxně více se daří v roli hostů na ledě Berouna. Za celých pět let vzájemných duelů dokázali Medvědi vstřelit Jihlavě na vlastním hřišti jen pět branek! Mezitím co v domácím prostředí udrželi brankáři Jihlavy čisté konto jen jednou, na stadionu Berouna třikrát. Přestože Medvědi jednou na Duklu vyzráli, domácí stadion je pro něj vůči tomuto soupeři zakletý. Tři body si totiž odvezli z azylového prostředí v Kladně. Jedinou branku dal ve smolném utkání Fiala od červené čáry. Berounskou branku střežil Petr Jež.

 7     4   0   2   0   1     12:5

Poznámka: počet zápasů / výhry / výhry v prodloužení / remízy / prohry v prodloužení / prohry / skóre

Jak se daří hráčům?

Primát nejproduktivnějšího hráče ve žluto-červeném v utkáních základní části patří možná trochu překvapivě obránci. Elitní bek Marián Morava dokázal Medvědům vstřelit dvě branky a na dalších šest přihrát. Výborně si tradičně vede také Petr Kaňkovský. Tomu se však střelecky na Beroun nedaří. Připsal si tak zatím „pouze“ 8 asistencí.

Marián Morava        2+6
Petr Kaňkovský       0+8
Richard Cachnín      3+2
Oldřich Bakus        2+2
Jiří Poukar          2+2
Jiří Jantovský       3+0
Rostislav Malena     1+2
Daniel Hodek         0+3

Poznámka: Tučně označení jsou aktivními hráči Dukly Jihlava

Nikdo v modro-bílo-červené nedokázal bilanci Mariána Moravy a Petra Kaňkovského vyrovnat, či dokonce překonat. Nejlepším hráčem Berouna je Jaroslav Roubík s bilancí 3+2. Ten však již u Medvědů nepůsobí. Z aktivních hráčů je momentálně proti Jihlavě neproduktivnější Radek Křesťan s jednou brankou a třemi asistencemi.

Jaroslav Roubík      3+2
Antonín Halinský     0+5
Radek Křesťan        1+3
Martin Ivičič        2+1
Petr Horčička        1+2
Jaroslav Michalovič  1+2
Pavel Maleček        0+3
Jiří Novotný         2+0

Poznámka: Tučně označení jsou aktivními hráči HC Berounští Medvědi

Statistiky

HC Dukla Jihlava

Aktuální umístění: 3.
Letošní zápasy: 38 – 22(4) 2 9(1) – 125:93 – 77 b
Nejproduktivnější hráč: 55 bodů – Petr Kaňkovský (15+38)
Nejlepší střelec: 22 branek – Oldřich Bakus
Nejlepší nahrávač: 39 asistencí – Petr Kaňkovský
Nejtrestanější hráč: 105 tr. min. – Zbyněk Sklenička
Nejlepší v +/- : +26 bodů – Marián Morava
Úspěšnost brankářů: Petr Jež 92,06% 2,47 g/z, Jaroslav Suchan 92,31% 2,52 g/z

HC Berounští Medvědi

Aktuální umístění: 1.
Letošní zápasy: 38 – 23(4) 2 8(1) – 111:74 – 80 b
Nejproduktivnější hráč: 42 bodů – Václav Eiselt (22+20)
Nejlepší střelec: 22 branek – Václav Eiselt
Nejlepší nahrávač: 20 asistencí – Václav Eiselt
Nejtrestanější hráč: 94 tr. min. – Václav Eiselt
Nejlepší v +/- : +19 bodů – Václav Eiselt
Úspěšnost brankářů: Miroslav Kopřiva 93,16% 1,89 g/z, Tomáš Popperle 94,92%, 1,47g/z

Základní informace o soupeři

Název klubu: HC Berounští Medvědi

Rok založení: 1933
Klubové barvy: modrá, bílá, červená
Domácí stadion: Zimní stadion Beroun (2000 k stání)
Loňské umístění: 13. místo

Vedení klubu:
President: Ing.Viktor Burkert

Manažer: Josef Drda

Realizační tým:
Hlavní trenér: Otakar Vejvoda
Asistent trenéra: Leo Gudas
Webové stránky soupeře: www.medvedi.cz

Letošní vzájemné zápasy

 6. kolo  HC Berounští Medvědi - HC Dukla Jihlava 0:1
19. kolo  HC Dukla Jihlava - HC Berounští Medvědi 2:0
32. kolo  HC Dukla Jihlava - HC Berounští Medvědi 1:2

Vzájemné zápasy v sezóně 2002/2003

11. kolo  HC Berounští Medvědi - HC Dukla Jihlava 1:0
24. kolo  HC Dukla Jihlava - HC Berounští Medvědi 3:1
27. kolo  HC Berounští Medvědi - HC Dukla Jihlava 2:3
34. kolo  HC Dukla Jihlava - HC Berounští Medvědi 2:1

Sestavy z posledního kola:

HC Dukla Jihlava: Suchan - Kolafa, Kubeš, Punčochář, Malena, Morava, Šmarda, Staněk, Kuchyňa - Padělek, Bakus, Rytnauer - Fink, Havel, Sklenička - Čachotský, Kaňkovský, Říha - Altrichter, Mareš, Chytka.

HC Berounští Medvědi: Pöpperle - Jelínek, Vaněček, Ševc, Braniš, Jareš, Holub, Ovčačík - Čížek, Besser, Šinágl -Frolík, Křesťan, Eiselt - Hořčička, Slížek, Novotný - Víšek Jech Gengel - Hořava