IIHS ve Finsku, den třetí: Dorazila další hokejová legenda

31.07.2012 / Zdeněk Drla

Česko-finská Mezinárodní hokejová škola (IIHS) pokračovala ve Finsku v úterý třetím dnem ve svém programu. Na mladé hokejisty z Vysočiny a Finska (ročník narození 1999) čekal obvyklý dopolední rituál - jeden trénink na ledě a jeden na suchu a odpoledne zápas. Dětem se věnuje šestice trenérů z toho dva z Vysočiny. Roman Vondráček z Horácké Slavie Třebíč a Martin Sobotka ze Žďáru nad Sázavou se rozdělili mezi dvě skupiny trenérů, kteří zajišťují sportovně náročný program. Nejen na dětech, ale i na trenérech je vidět večer únava z náročného celodenního programu. „Tak je to v pořádku,“ zlehčuje situaci jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban a dodává: „Jako výprava tady plníme náš program a stanovené cíle. Tým dobře reprezentuje kraj a kluci své kluby.“
Fotografie z třetího dne IIHS 2012 najdete zde.

Dnes vám krátce přiblížíme halu, kde hokejová škola probíhá. Zde je několik zajímavostí. Hala v Pirkkale byla postavena v roce 2000 během 105 dní Stála 7,3"milionu FIN (finská marka). Jedna finská marka se pak převáděla na EUR v poměru 1EUR=5,94 FIN, což bylo téměř milion a čtvrt eur (asi 31 mil. Kč). Hala stojí uprostřed přírody. Při prosazování stavby a shánění peněz na realizaci haly velmi pomohl bývalý vynikající gólman Jukka Tammi (v pondělí předával ceny pro nejlepší hráče odpoledního utkání – článek zde - pozn. aut.), rodák z Tampere. Za svou pomoc má na parkovišti u haly navždy vyhrazeno místo k parkování. I kdyby bylo parkoviště plné, na toto místo si nikdo nedovolí zaparkovat.

Dres Raimo Helminena, finské hokejové legendy, která dorazila na IIHS a předala ceny pro nejlepší hráče odpoledního zápasu. Foto: Tomáš Lysý

Chlazení hokejové haly v Pirkkale. Foto: Tomáš Lysý

A nyní několik zajímavostí. Chlazení ledové plochy má „na starosti“ freon 404. Díky této technologii je součástí chlazení pouze šestice venkovních ventilátorů o průměru necelý metr. Nic nepřipomíná velký hučící výparník, tak, jak ho známe například u Horáckého zimního stadionu.

Finové jsou „ujetí“ na saunu. Na tu narazíte všude. Hotel Holiday Inn, kde je výprava mladých hokejistů ubytována, ji má samozřejmě také. Jednu pro ženy a jednu pro muže. „Sauny jsou nám volně k dispozici, včetně vířivky. Když jsem byl před časem v Tampere ohledně zajištění IIHS, tak mě tam hned po příjezdu lákali a zvali. Nešlo odmítnou. I když osobně nejsem příznivcem saunování, nakonec jsem pak „našel“ saunu dokonce i na svém pokoji. Finové to mají jako součást života a chtěli mě asi uctít, proto mi dali pokoj se soukromou saunou,“ směje se Bedřich Ščerban. „Já na to ale moc nejsem. Když jsem tupřed lety hrál, taky jsem měl jednu saunu v baráku. Manželka ji ale používala jako velkou sušárnu. Vytopila ji na 40 stupňů a prádlo bylo hned suché,“ přidává k dobru historku ze svého pobytu v zemi tisíce jezer, když hájil barvy Tappary Tampere.

Pro Finy je sauna styl života. I proto nemůže chybět ani v hokejové hale, která v současné době hostí IIHS 2012. Je postavena tak, aby při saunování byl výhled na led. „Můžete tak sledovat zápas nebo trénink přímo ze sauny," popisuje Ščerban finskou "vychytávku".

Něco málo historie

Město Pirkkala, v jejíž hokejové hale se odehrávají tréninky a zápasy mladých účastníků mezinárodního kempu, má osmnáct tisíc obyvatel (pro srovnání: o něco málo více než Pelhřimov - pozn. aut.) a leží v těsném sousedství Tampere, které je se svými 210 tisíci obyvatel třetím největším městem ve Finsku. Leží mezi dvěma jezery Näsy a Pyhä. Bylo založeno v roce 1779.

Hokejový klub v Pirkkale byl založen teprve v roce 1996. Působí v něm 11 týmů, ale hala má jen tři kabiny. „Pod hlavní tribunou, na kterou se vejde odhadem okolo pěti stovek stojících diváků jsou umístěny kóje – sušárny, kam si hokejisté po trénincích a zápasech nosí věci. Stálou kabinu nemá ani A-tým, hrající nižší finskou soutěž. Nikomu to nepřipadá divné, všichni jsou tu na toto zvyklí odmalička," popisuje místní specifikum Bedřich Ščerban.

Úterní zápasy na IIHS jinak

V úterý odpoledne zvolili trenéři poněkud jiný systém zápasu. Rozdělili hráče do čtyř týmů a hrály se tak zápasy dva, kdy každý tým disponoval vždy dvěma pětkami.

Hokejovou halou se tak v úterý odpoledne ozývalo mohutné fandění. Při zápasech vždy ty dvě pětky, které zrovna nehrály, povzbuzovaly své kolegy ze stejného týmu, kteří zrovna bojovali na ledě.

Výsledky zápasů:
Stars I.- Kings I. 5:7
Nejlepšími hráči zápasu byli vyhlášeni z týmu Stars I. Dominik Adam z Dukly Jihlava a z týmu Kings I. Petr Bednář z Horácké Slavie Třebíč. Ceny nejlepším hráčům předal Raimo Helminen.

Stars II.- Kings II. 7:2
Nejlepší hráči: Z týmu Stars II. Josef Vrátný (HC Rebel Havlíčkův Brod), za Kings II. Lauri Seimelä. Ceny předal hlavní organizátor z finské strany Timo Haapannen a jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Trenér Martin Sobotka ze Žďáru nad Sázavou na střídačce při odpoledním zápase. Foto: Tomáš Lysý

Další legenda na IIHS 2012

Raimo Helminen předal ceny nejlepším háčům prvního utkání. Vlevo Dominik Adam (HC Dukla Jihlava), vpravo Petr Bednář (SK Horácká Slavia Třebíč). Foto: Tomáš Lysý

Hráče navštívila a ceny pro nejlepší hráče zápasu po prvním zápase předávala další finská a světová hokejová legenda Raimo Helminen.

Raimo Helminen (nar. 11. března 1964, Tampere) zahájil svou profesionální kariéru v týmu finské ligy Ilves Tampere v roce 1982. V roce 1984 byl draftován do NHL týmem New York Rangers. V NHL odehrál celkem čtyři sezony. Kromě Rangers nastoupil také za Minnesotu North Stars a New York Islanders.

V roce 1990 se vrátil do Evropy. Hrál nejdříve ve švédské lize za tým Malmö IF, v roce 1996 přestoupil do Ilves Tampere, kde také ukončil kariéru.

S finskou reprezentací získal Raimo Helminen tři olympijské medaile (stříbrnou v roce 1988 v Calgary, bronzovou v letech 1994 v Lillehammeru a 1998 v Naganu). Reprezentoval také Finsko na jedenácti mistrovstvích světa (mimo jiné v roce 1995, odkud si přivezl zlatou medaili). V reprezentaci nastřílel 52 gólů a na dalších 155 přihrál.