Duklu čeká jedenáct přípravných zápasů. Jako první ji prověří reprezentace Francie

02.08.2012 / Zdeněk Drla

Po dlouhém letním čekání se fanoušci mohou vrátit do ochozů Horáckého zimního stadionu. Pro A-tým Dukly Jihlava totiž začíná série přípravných utkání už v pátek 3. srpna. Prvním soupeřem jí bude, stejně jako loni, reprezentační výběr Francie. Francouzi se už od pondělí připravují v Ostravě a od čtvrtka rozjíždějí sérii "přáteláků". "Během turné sehrají šest přípravných utkání," vysvětluje Daniel Kysela, který pobyt a probram Francouzů v České republice zajišťuje.
Zápas mezi Duklou Jihlava a Francií začíná na Horáckém zimním stadionu v pátek 3. srpna v 17 hodin. Vstupné je, stejně jako na všechny přípravné zápasy, 40 korun. Kvůli vysokým letním teplotám bude vstup na Horácký zimní stadion umožněn pouze hlavních vchodem přes vrátnici (naproti VŠPJ, kde je možné koupit i permanentky) a vchodem F (od pivovaru - pokladna pouze na dobíjení kreditu a prodej papírových vstupenek bude otevřena v parku).

Původně měla Dukla Jihlava zahájit sérii přípravných zápasů v úterý 31. červnece proti Hradci Králové. Tento zápas však byl kvůli problémům hradeckého týmu s vlastní halou zrušen. Premiérově se tak hráči Dukly představí před vlastním publikem až v pátek 3. srpna. A hned na úvod je čeká velice atraktivní soupeř - reprezentace Francie, která svůj přípravný kemp absolvuje již sedmým rokem na severu Moravy.

Reprezantační tým ze země galského kohouta je v Česku od pondělí 30. července. "Mají za sebou už pět tréninků," hlásí z Ostravy Daniel Kysela, který kemp Francouzů v České republice zajištuje. Francouzská reprezentace má na programu během čtrnáctidenního pobytu v Česku, kdy se jim dočasným domovem stala ostravská Sareza, hned několik přípravných zápasů s týmy jak z České republiky, tak i ze Slovenska a Polska.

Sever Moravy si Francouzi oblíbili. Mohou tak na relativně malém prostoru sehrát přátelská utkání s týmy ze třech zemí. Předsezonní příprava ve francouzských klubech totiž začíná až v polovině srpna, proto trenéři národního týmu využívají období v půlce prázdnin k soustředění širšího kádru právě v Česku. Svým svěřencům naordinují vždy pořádnou dávku tréninků i přípravných zápasů. "Dnes (ve čtvrtek - pozn. aut.) hrají v Brumově-Bylnici proti Dukle Trenčín, v pátek proti vaší Dukle Jihlava," vypočítává nejbližší duely Kysela.

V sobotu mají Francouci volný den, v neděli večer je čeká další trénink a od začátku nového týdne opět zápasy. "V pondělí hrají v Piešťanech, v úterý v Novém Jičíně s polským týmem Jastrzebie-Zdrój, ve středu je volno, ve čtvrtek je prověří slovenská Skalica a v pátek zápas na Sareze proti extraligovým Vítkovicícím. Poté turné v Česku končí," dodává Daniel Kysela.

V dresu Francie se objeví řada nováčků, které trenérské duo Dave Henderson a Pierre Pousse zkouší před nadcházející reprezentační sezonou, která pro devátý tým letošního mistrovství světa ve Finsku a Švédku vyvrcholí na jaře příštího roku dalším světovým šampionátem na severu Evropy. V Jihlavě by se měl přestavit třetí gólman Francie z MS Cristobal Huet působící ve švýcarském Fribourgu. Původně měli absolvovat turné po Česku útočníci Anthony Guttig hájící barvy francouzského týmu Duck de Dijon a Charles Bertreand nebo obránce Antonin Manavian. "Toho si ale vytáhla na zkoušku pražská Sparta, první dva jmenovaní podepsali nové smlouvy ve Švédsku a ve Finsku, proto se připravují tam," vysvětluje Kysela.

Podle Daniela Kysely se francouzská reprezenatce na zápasy v Česku těší. "Loni je prověřily kvalitní týmy. Stejné to bude i letos," uzavírá.

Loni se na ledě Horáckého zimního stadionu objevila hned čtyři jména, která mohli fanoušci ledního hokeje zaznamenat na květnovém mistrovství světa v Helsinkách a ve Stockholmu. Proti Jihlavě nastoupili již zmiňovaný obránce Antonin Manavian a útočníci Loic Lamperier, Robin Gaborit a Anthony Guttig. Kdo ze současných hráčů širšího kádru, jenže se představí v Jihlavě, vybojuje právo účasti na vrcholné akci sezony? Na to si musíte pár měsíců počkat. Na co ale čekat nemusíte, je první zápas Dukly Jihlava před novo sezonou. Duel s Francií začíná v pátek 3. srpna v 17 hodin.

MÍŘÍ DO SPARTY. Obránce Antonin Manavian hájil v sezoně dres francouzského Rouenu. Nyní je na zkoužce v pražské Spartě, proto na přípravný zápas do Jihlavy nedorazí. Takhle si loni počínal před gólmanem Dukly Filipem Novotným. Foto: Zbyněk Zápotočný