Myslel jsem si, že Francii tak nějak přejedeme, říká Tomáš Kolafa

04.08.2012 / Diana Váňová

Páteční odpoledne patřilo v Jihlavě netradičně hokeji. Domácí Dukla totiž sehrála svůj první přípravný zápas před novou prvoligovou sezonou. Soupeřem jí byl reprezentační výběr Francie, se kterým už změřila síly před rokem. Zatímco loni zvítězili Jihlavští pohodlně 7:4, tentokrát předvedli hráči ze země galského kohouta zarputilost, kterou vybojovali těsné vítězství 4:3.

Po necelých dvou týdnech na ledě jihlavská Dukla nastoupila ke svému prvnímu přípravnému utkání. Pro hokej exotický soupeř z Francie sliboval zajímavou podívanou. Zpočátku hra mohla působit poněkud rozpačitě, přece jenom bylo znát, že do kádru přibyli noví hráči a hokejisté zatím nejsou naladěni na stejnou vlnu. „Začátek byl jako každý začátek v sezóně. V týmu máme spoustu nových kluků, takže nám taky trvalo se trochu sehrát,“ komentuje vstup do utkání Tomáš Kolafa. I když Jihlava vsítila branku jako první, Francouzi využili chyb v obraně a tvrdě domácí vyučili třemi góly. „Nevyřešili jsme si dobře pásmo a nepokryli si dorážky, takže obdržené branky padly po našich chybách,“ je si vědom trenér Petr Vlk.

Jak ale ubíhaly vteřiny na časomíře, byl výkon týmu přesvědčivější. „Postupem času jsme ale začali hrát, vytvořili jsme si i víc šancí,“ vysvětluje obrat ve hře zkušený bek. Jeho slova potvrzuje také trenér: „V začátku jsme měli problém se založením útoku, ale postupem času jsme to zlepšili. Poslední třetina z našeho pohledu určitě nebyla špatná, vymysleli jsme tam pár dobrých kombinací a směřovali puk do brány.“ Zvlášť tlak v závěrečné desetiminutovce dal soupeři zabrat. Chvílemi při nich stáli doslova všichni svatí. A také gólman Quemener se blýskl. Předvedl parádní rozklek a také vyrážečku měl neustále v pohotovosti.

Tomáš Kolafa, který si vyzkoušel spolupráci s mladíkem Štebihem, oblékl také dres s kapitánským céčkem na hrudi. „V přípravných utkáních se kapitáni střídají, aby si to vyzkoušeli i ti, kdo jím nikdy nebyli,“ objasňuje, proč zodpovědnost přešla na něj. „Ale já jsem byl ze začátku proti. Za céčko se totiž platí do společné kasy,“ směje se Tomáš. Nakonec zápisné zaplatit stejně musel a stal se pro první zápas oficiálně vůdcem týmu. „Byl to ale zápas jako každý jiný. Žádný tlak jsem od kluků necítil,“ dodává ještě k písmenu, které s sebou nese jak prestiž, tak povinnosti.

Druhý zápas čeká Jihlavské už v úterý, kdy se představí proti Královským lvům z Hradce, ovšem na pardubickém ledě v ČEZ Aréně. „Uvidíme, jaký zápas bude, protože Hradec je na ledě poměrně krátkou dobu. Na druhou stranu jsme s nimi loni hráli všechna utkání dost vyrovnaně. My ale budeme chtít bodovat a ukázat, že jsme připraveni na novou sezonu,“ uzavírá Kolafa.