Mezinárodní hokejová škola ve Finsku skončila

03.08.2012 / Zdeněk Drla

Týdenní Mezinárodní hokejová škola (IIHS) ve Finsku skončila. Šestý závěrečný den kempu, kterého se účastnilo třiadvacet vybraných mladých hokejistů z Kraje Vysočina a stejný počet z Finska, probíhal v zaběhnutém rituálu. Hráči ročníku narození 1999 absolvovali poslední tréninky a závěrečný zápas. V sobotu se výprava reprezentantů Kraje Vysočina přesouvá zpět do České republiky.

Celý týden bylo ve Finsku příjemné, pro hokej ideální počasí. Ani teplo ani zima, příjemných dvacet stupňů Celsia. Pro místní letní počasí. „Finové nás lákali na koupání v místním nádherném jezeře. Tvrdili, že voda je už teplá. Ale já je znám. Zeptal jsem se, co znamená v jejich podání teplá voda. Dostal jsem odpověď, kterou jsem očekával. Bude mít 19 až 20 °C. Takže z toho nic nebylo,“ vypráví jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.

Talentovaná Sara

Čtrnáctiletá Sara Säkkinen je velkým talentem, může se za pár let objevit i v ženském národním týmu na olympiádě. Foto: Tomáš Lysý

Na IIHS, jejíž druhý ročník je již minulostí, bylo vidět pár mimořádných talentů. „Bude zajímavé sledovat sportovní cestu některých z nich. Mají dobře našlápnuto a otvírá se jim velká možnost to někam dotáhnout,“ říká jednatel Dukly a jeden z hlavních organizátorů IIHS Bedřich Ščerban. Jedním z velkých talentů je i jediná dívka campu, Sara Säkkinen narozena v roce 1998). Podle Ščerbana má velké předpoklady pro další úspěšný hokejový růst. „Je velký talent a předběžně počítáme, že by mohla být v nominaci ženského týmu Finska na ZOH 2018 v Jižní Koreji. Má talent a co je důležité má i vůli. Pochází z hokejové rodiny, trénoval jsem její maminku, která také hrála hokej. Vím, že i tatínek hrál hokej, takže má doma hokejové zázemí,“ popisuje Saru jeden z finských trenérů na IIHS 2012 Markku Hannunkivi, kterému nikdo neřekne ve Finsku jinak než „Stone“.

Diskuse na radnici

V pátek po obědě došlo také k oficiální návštěvě organizátorů IIHS 2012 Bedřicha Ščerbana, Timo Hapannena, Jukki Tammiho a zástupce ČSTV Kraje Vysočina Vítězslava Holuba na radnici města Pirkkala, kde byli přijati starostkou města a členy městské rady. Obě strany se shodly na prospěšnosti projektu IIHS a vyjádřily zájem na dalším pokračování mezinárodní hokejové školy v budoucnosti. „Už je na papíře několik variant, jak dál. Po promyšlení a diskusi se společně s finskou stranou rozhodneme jakou variantu zvolíme,“ komentuje čerstvé rozhovory Bedřich Ščerban.

Dalším tématem jednání byla možná spolupráce firem z regionu Vysočina a místních firem, dále pak obě strany diskutovaly o formách podpory sportu ze strany města, regionů a státu. Samostatným bodem bylo, jak ocenit práci dobrovolníků ve sportu, profesionalitu trenérů a zajišťování finančních prostředků na běžnou činnost klubů. „Problémy jsou ve Finsku skoro stejné jako u nás v Čechách. V Pirkkale město vlastní všechna sportoviště. Stejně vnímáme i problém financování profesionálních trenérů. Sportovní výchově mládeže se musí věnovat kvalifikovaní lidé, tedy profesionálové, stejně jako ve škole učí profesionální pedagogové. Finové jsou o krok dále, již pracují na systému finanční podpory klubům pro profesionalizaci trenérů,“ popisuje Vítězslav Holub.

Poslední zápas

Pro páteční odpolední zápasy zvolili trenéři opět systém čtyř týmů tedy dvou zápasů, ve kterých se vždy proti sobě postavili dvě pětky. Zde jsou výsledky: Stars I. – Kings I. 1:6. Nejlepším hráčům zápasu předal ceny Timo Peltomaa. Za tým Stars I. byl vyhlášen Jan Prokš z Dukly Jihlava (na fotografii vlevo).
Stars II. – Kings II. 3:5. Nejlepším hráčem za Kings II. byl vyhlášen Adam Fixa z týmu HC Rebel Havlíčkův Brod a z týmu Stars II. Vojtěch Holenda také z HC Rebel Havlíčkův Brod.