Málo jsme stříleli, nachází jednu z příčin neúspěchu v Třebíči Tomáš Kaláb

10.08.2012 / Zdeněk Drla

Nejtěsnějším možným rozdílem prohráli hokejisté Dukly Jihlava první zápas v Regionálním poháru. Na ledě Horácké Slavie Třebíč jim nebylo dopřáno oslavit gól. Domácí se radovali poprvé a naposledy až ve třetí třetině. "Hráli jsme docela dobře, bránili jsme, ale jak se říká: není ranky, není branky," vytahuje z rukávu jedno pořekadlo Tomáš Kaláb, který se proti "své" Třebíči postavil s kapitánským céčkem na dresu.

V poměrně svižném přípravném utkání, jímž Dukla vstoupila do třetího ročník Regionálního poháru, prověřili hned na začátku střelci obou týmů gólmany soupeřů zodpovědně. Ujal se ale pouze pokus třebíčského Tomáše Kauta. V zápise o utkání zůstalo v kolonce střelců u Dukly Jihlava prázdné místo. Právě přesných střel se v další části zápasu nedostávalo. "Málo jsme stříleli. Bez pořádné střely nedáme gól," zamýšlí se nad neúspěchem v přípravném derby obránce Tomáš Kaláb, sám třebíčský odchovanec, který se pro toto utkání stal kapitánem jihlavské Dukly.

"Myslím, že jsme dobře bránili. Vzadu jsme jim nenechávali moc šancí, ale na druhou stranu jsme si jich vepředu moc nevytvořili. Musíme jít víc do brány, tlačit se do ní a hlavně víc střílet," hodnotí duel v Třebíči slovinský obránce Matic Podlipnik, který v den zápasu oslavil dvacáté narozeniny. Jako dárek ke kulatinám, kdy mu již nebude -náct, mohl dostat dárek v podobě prvního vítězství Dukly v přípravě. "Bylo by to skvělé, kdybychom v Třebíči vyhráli," říká. "Ale myslím si, že jsme nehráli špatně," přidává svůj pohled. "Soupeř měl víc štěstí, dal jeden gól a vyhrál," uzavírá hodnocení čtvrteční oslavenec Matic Podlipnik, kterého v pátek ráno na vrátnici Horáckého zimního stadionu překvapil dárek od fanynky - narozeninový dort.

V Třebíči představila Jihlava hodně mladý tým (věkový průměr necelých dvaadvacet let - pozn. aut.). Možná i proto byly při hře k vidění některé nepřesnosti a zbytečná vyloučení. "Oslabení ubírají hodně síly, pak jich není dost do útoku. Těmi fauly jsme se připravovali o možnost více útočit," poukazuje pětadvacetiletý Tomáš Kaláb, po Danielu Hodkovi a Jiřím Dobrovolném třetí nejstarší hráč na soupisce Dukly. "Že jsem jeden z nejstarších jsem si ale nějak moc neuvědomoval," doplňuje.

Stejně jako předtím Tomáše Kolafu čeká i Tomáše Kalába coby "dočasného" kapitána nějaká ta platba do týmové pokladny, kterou stráží skutečný kapitán Tomáš Ficenc. "Hlavně kvůli tomu jsem asi to céčko dostal. Určitě něco do kasy bude," směje se sympatický bek, který svojí vůdčí roli nijak zvlášť něprožíval. "Nic extra to nebylo. Šlo vlastně jen o to, podat si s Davidem Dolníčkem na začátku a na konci ruku," komentuje s úsměvem své před a pozápasové povinnosti Tomáš Kaláb.

Další přípravné utkájí má Dukla na programu již v úterý 14. srpna od 17 hodin, kdy na Horáckém zimním stadionu přivítá Písek. V dresu Jihočechů se s největší pravděpodobností objeví gólman Dominik Halmoši, jenž v Písku hostuje z Plzně a kladenský obránce Tomáš Petráček. Oba dva v minulé sezoně hájili barvy Dukly.