Mladí hokejisté se zúčastní Nordic Youth Trophy ve Švédsku

13.08.2012 / Jan Frühbauer, Zdeněk Drla

Mladí hokejisté z Vysočiny vyrazili pod hlavičkou KCTM Dukla Jihlava na sever Evropy. Od 15. do 19. srpna se v provincii Värmland na středozápadě Švédska zúčastní Nordic Youth Trophy 2012. V kategorii Elite odehrají zápasy v základní skupině ve městě Karlskoga v Nobelově Areně. Turnaj je určen pro hráče ročníku narození 1998, ve výběru KCTM se představí hráči Jihlavy, Třebíče, Havlíčkova Brodu a Žďáru nad Sázavou.

Do začátku slavnostního ceremoniálu k ukončení XXX. letních olympijských her v Londýně zbývala zhruba půlhodina, u Horáckého zimního stadionu ale bylo v tu dobu rušno. K odjezdu na dalekou cestu se připravovala výprava čtrnáctiletých hokejistů. Nový autobus Dopravního podniku Města Jihlavy, se kterým bude v sezoně cestovat A-tým Dukly, vyrazil směr Švédsko krátce po nedělní půl desáté hodině večerní. Před sebou měl (včetně trajektu) přes třicet hodin dlouhou cestu. Do cíle určení - švédského města Karlskoga - dorazí vysočinští reprezentanti v úterý v ranních hodinách.

Ve Skandinávii se KCTM Dukla Jihlava účastní Nordic Youth Trophy 2012. V turnaje bojuje 24 týmů, které jsou rozděleny do čtyř skupin po šesti. Vysočinský výběr čeká ve skupině A pět švédských soupeřů. Svoje první utkání sehrají svěřenci trenéra Jiřího Jungwirtha ve středu 15. srpna v 11:30 proti týmu Smedjebacken. Poté budou následovat zápasy s celky Forshaga IF a Skärgården Hockey. Ve čtvrtek je čeká Bofors IK Karlskoga a Täby HC.

Elite cup se hraje v městech Karlskoga, Filipstad, Kristinehamn a Karlstad. Nordic Youth Trophy pořádá současně s Elite Cupem také Standard Cup, kterého se zúčastní další český záastupce HC Plzeň 1929. Tento turnaj je vypsán pro hráče ročníku narození 1999. Dohromady se v těchto dvou turnajích objeví 54 týmů v deseti městech Švédska. V jedenáctém městě se pak hraje dívčí turnaj.

Nordic Youth Tropy 2012 (Elite Cup)

Kvalifikační skupiny (15. – 16. srpna):

Týmy jsou rozděleny do čtyřech skupin po šesti týmech, v základních skupinách sehrají pět zápasů systémem každý s každým. Hrací doba je 2x20 minut čistého času.

Play-off skupiny (17. – 18. srpna):

V závislosti na výsledcích zápasů v základních skupinách jsou týmy nasazeny v dalších čtyřech skupinách play-off a sehrají pět zápasů systémem každý s každým. Týmy na prvnívh třech místech v základních skupinách hrají PO skupiny A a B, ty, které skončily na čtvrtých až šestých místech pak skupiny C a D.

Finále a zápasy o umístění (19. srpna):

Vítězové v A a B skupinách hrají finále v Nobelově Aréně, v městě Karlskoga. Druzí v A a B skupině hrají zápas o třetí místo. Ostatní týmy v A a B hrají zápasy o umístění., tj. týmy umístěné na třetích místech hrají o páté, na čtvrtém místě o sedmé místo atd. Ve skupinách C a D hrají týmy umístěné na prvních místech o 13. místo, na druhých o 15. místo atd.

Skupina A (Karlskoga)

Bofors IK Karlskoga
Forshaga IF
Smedjebacken HC
HC Täby
Dukla Jihlava
Skärgården Hockey

Nominace KCTM Dukla Jihlava na Nordic Youth Trophy:

Gólmani:
Jakub Škarek - HC Dukla Jihlava
Josef Kořenář - HC Dukla Jihlava/Humpolec
Obránci:
Gabriel Havelka - HC Dukla Jihlava
Vojtěch Pražák - HC Dukla Jihlava
Aleš Trnka - SK Horácká Slavia Třebíč
Jiří Kopic - HC Rebel Havlíčkův Brod
Patrik Hrabáň - HC Rebel Havlíčkův Brod
David Váňa - HC Dukla Jihlava
Útočníci:
Tomáš Mejzlík - HC Dukla Jihlava
David Čermák - HC Dukla Jihlava
Kryštof Hrala - HC Dukla Jihlava
Ondřej Najman - HC Dukla Jihlava
Radim Ferda - SK Horácká Slavia Třebíč
Tomáš Mlynář - SK Horácká Slavia Třebíč
Vladimír Oščádal - HC Dukla Jihlava
Tomáš Havránek - SKLH Žďár nad Sázavou/HC Dukla Jihlava
Pavel Hendrych - SK Horácká Slavia Třebíč

Výsledky turnaje můžete sledovat zde

Zájímavosti o některých soupeřích:

Bofors IK Karlskoga: Hostitelský tým hraje v seniorské kategorii nejvyšší švédskou soutěž. Byl založen ve čtyřicátých letech minulého století. Domácí zápasy hraje v Nobelově Areně s kapacitou 6460 diváků. Mezi jeho slavné odchovance patří například Bengt-Ake Gustavsson.

Forshaga IF: Je prvním švédským týmem v historii, který začal na svých dresech prezentovat loga sponzorů.

HC Täby: Jediný ze soupeřů, se kterým měli naši mladí hokejisté již tu čest. V druhé polovině dubna se s nimi utkali v základní skupině Finland Lions Spring Cupu. Byl to jediný soupeř ze skupiny, kterému hráči KCTM Dukla (ročník 1998) podlehli. Další porážku zaznamenali mladíci z Vysočiny až ve finále, kdy nestačili na ruskou Jaroslavl.