Musíme využít každou šanci, říká před dvěma zápasy s favority trenér juniorů Štěpán Moravec

11.09.2012 / Zdeněk Drla, Pavel Kujal

Jihlavská juniorka má za sebou parádní vstup do nové extraligové sezony. Z prvních dvou kol vytěžili svěřenci trenéra Štěpána Moravce pět bodů, když v prvním vystoupení v novém soutěžním ročníku naplno bodovali v Mladé Boleslavi, v kole druhém uhráli dva body v duelu s Ústím nad Labem.
V týmu se během letního přípravného období objevila řada nových jmen. Prozatím to vypadá, že volba hlavního kouče juniorského týmu vychází. „Týmu věřím. Pokud kluci budou plnit poctivě to, na čem se domluvíme, můžeme hrát s každým,“ říká Štěpán Moravec před druhým hracím týdnem, ve kterém jihlavské mladíky čeká křest ohněm. Ve čtvrtek zajíždí na horký led Litvínova, v sobotu jej čeká na Horáckém zimním stadionu duel s úřadujícími juniorskými mistry z Chomutova.

Máte za sebou první dvě extraligová kola, jak byste zhodnotil, s odstupem několika dnů, výkony vašeho týmu?
Panuje maximální spokojenost. My jsme měli z prvních zápasů trochu strach. Rozlosování ale bylo pro nás přívětivé. Dostali jsme relativně hratelné soupeře. I když soutěž vypadá podle výsledků prvních kol celkem vyrovnaně, každý může překvapit. S Mladou Boleslaví to bylo pro nás určitě těžší utkání, než sobotní zápas s Ústím. Boleslav je bruslivá, hraje agresivně. Byl to navíc první zápas, všichni byli hodně nervozní, takže si ceníme těchto tří bodů. V domácím utkání s Ústím jsme podle mě hráli ještě lépe než proti Boleslavi, byli jsme aktivnější celé dvě třetiny, bohužel nám ale plný zisk za tři body utekl v závěru. Samozřejmě dva body jsou příjemné, ale byla to taková hořká příchuť, protože v poslední minutě před koncem jsme dostali na 3:3, a pak jsme šli do prodloužení a do nájezdů.

Bylo to možná i tím, že Ústí je nováčkem extraligy a chce hned od začátku ukázat, že do nejvyšší soutěže patří…
Oni měli hlavně za sebou vítězný zápas s Českými Budějovicemi, které doma ve čtvrtek porazili 2:0. Tím pádem jsme nevěděli, co od nich máme čekat, jestli to opravdu bylo hráčskou kvalitou, nebo jestli se Budějovicím jen nedařilo. Jsem ale rád, že jsme to utkání v nájezdech zvládli. Pro nás těch pět bodů ze dvou zápasů hodně znamená.

Sezona bude dlouhá. Když se podíváme na připravenost hráčů, přeci jenom první dva zápasy mohly něco ukázat. Je ještě někde nějaká slabina nebo nějaké bolavé místo, na kterém by měli hráči a trenéři zapracovat?
Fyzicky jsou kluci připraveni dobře. Vlastně fyzickou přípravu děláme i teď v sezoně na suchých trénincích, na fyzičce pracujeme pořád. Jsou ale nějaké taktické věci, které musíme zlepšit. Týká se to především hry dozadu, musíme zlepšit hru v pásmu, i napadání, kdy se snažíme získávat kotouč. Tam budeme muset zapracovat, samozřejmě musíme poladit přesilové hry a hru v oslabení… To je prostě práce na celou sezonu, to se musí dělat pořád dokola.

Pojďme nyní k posilám. V týmu se objevilo několik nových jmen, můžete je blíže představit?
Přišel k nám do útoku jeden hráč ročníku narození 1993, Jirka Vala, to je havířovský odchovanec. Působil dlouho v Praze, odtud ho vlastně znám. Zkoušel to v Mladé Boleslavi, ale nevyšlo mu to, nebyl tam úplně spokojený. Tak se mi ozval, a protože jsem ho trénoval v extraligovém starším dorostu v Letňanech, vzal jsem ho sem. Myslím si, že nám pomůže. Na tuto sezonu jsme se domluvili s Havířovem na hostování s tím, že pokud by měl potenciál pro A-tým, bude se jednat dál.

Vala byl tím, kdo dal gól v Mladé Boleslavi…
Jirka dával v přesilové hře gól na 1:0, čili první gól v prvním extraligovém zápase jihlavské juniorky v sezoně.

Tady se potvrdilo, že jako trenér jste měl na výběr posily, jak se říká, čich?
I tak dá se to tak říct. Byl to ale takový trošku šťastný gól. Když hráč ví, kde má stát, tak tam ten gól vždycky nějak padne (usmívá se).

Máme zde i řadu dalších nových jmen hráčů z Vysočiny...
Asi největší posilou, co se týče produktivity v přípravném období, je David Horký z Třebíče. To je ročník 1994, což je příslib do budoucna. Je to vysoký šikovný hráč, pravák. Myslím, že nebyl zápas v přípravě, kdy by nebodoval. Když zapracuje trošku na hře dozadu, bude komplexním hráčem pro budoucí léta.

Také se zde objevilo několik hráčů z Havlíčkova Brodu… Máme tu Filipa Dundáčka, což je ročník 1995, obránce, věkově ještě starší dorostenec. Juniorku zvládá, takže zatím bude fungovat tady. Má vyřízený střídavý start do ligy juniorů do Havlíčkova Brodu a mohl by tam vypomáhat. Bohužel ne tedy v jejich starším dorostu, protože to je stejná soutěž jako u nás, ale za juniorku tam může naskakovat. Nám tady každopádně pomůže, protože obránců tady moc není.
Dalším hráčem z Brodu je Petr Kuchta, útočník, ročník 1994. S ním budeme pracovat a počítáme, že by tady do budoucna mohl být, když se domluvíme s Havlíčkovým Brodem.
Jsou tu ještě kluci ze Žďáru a dalších míst, ale ti už tady působili v loňské sezoně, třeba Martin Gregar nebo Martin Vlček a další.

Když jste přišel na jaře do Jihlavy, říkal jste, že je pro vás velkou výzvou napodobit loňský výsledek juniorky, což bylo čtvrtfinále play-off. Jak jste zatím spokojený po dvou odehraných kolech, i když je určitě hodně brzy dělat nějaké závěry, s plněním předsevzetí. Věříte, že ten svůj cíl naplníte?
Týmu věřím. Bez důvěry by to nešlo. Jsem přesvědčený, že když si s klukama řekneme, co chceme hrát a oni to budou poctivě plnit, tak jsme schopní hrát vyrovnanou partii s každým. Musí nám i zachytat gólman, který nám může hodně pomoci. Důležitá je poctivá hra dozadu. Spousta týmů s tím má velké problémy, protože každý chce hrát dopředu, bránit se nikomu nechce. Myslím si, že naši kluci si v tomto směru dají říct. Znovu opakuji: Když budou hrát to, co jim řekneme, můžeme hrát s každým.

Před vámi jsou dva těžké zápasy s týmy ze severu Čech. Litvínov a Chomutov patří mezi nejužší špičku extraligy. Jak vidíte své šance v následujících dvou kolech?
Chceme bodovat. Ve čtvrtek zajíždíme do Litvínova - starší dorost Litvínova loni vyhrál extraligu, takže ti hráči se, předpokládám, posunuli do juniorky. Bude to těžký zápas, možná jeden z nejtěžších. Hned v sobotu nás čeká doma Chomutov. To jsou vlastně dva nejtěžší soupeři, které navíc vůbec neznáme, protože jsme s nimi nehráli ani v přípravě.

Jaký recept bude platit na Severočechy?
Budeme se sněžit hrát poctivě dozadu, vepředu musíme využít každou šanci.

ÚSPĚŠNÝ VSTUP DO SEZONY. Jihlavským juniorům vyšel začátek nového ročníku extraligy parádně. Ze dvou zápasů proti Mladé Boleslavi a Ústeckým lvům brali pět bodů a v tabulce jsou zatím třetí. Foto: Zdeněk Drla