Duklu čeká dlouhá cesta. Změří síly se severočeským Mostem

25.12.2012 / Libor Kucza

Sváteční čas se pomalu, ale jistě chýlí ke svému konci. Kolotoč první ligy se po čtyřech dnech opět roztočí do nejvyšších otáček. Pro jihlavské hokejisty je tento fakt synonymem dalšího náročného souboje. Tentokráte na ledě celku, kterému se příliš nedaří. Mnohdy ovšem dokáže být velmi houževnatý. HC Most se v současnosti krčí na dvanácté pozici, přičemž nasbíral pouhých 30 bodů. Při pohledu do tabulky je evidentní, že Severočeši pouze stěží uniknou baráži, neboť na jedenáctý Šumperk ztrácí 12 bodů. Nadělí si Dukla pozdní vánoční dárek? Střetnutí bude zahájeno ve čtvrtek 27. prosince v 17:30. Ochuzeni nebudete ani o tradiční on-line přenos.

Most prožívá krušné období, prohra v Kadani byla třetí v řadě. Oproti porážkám předchozím však může svěřence Kamila Kašťáka těšit zlepšený herní projev, jenž byl i přes konečný výsledek 1:5 patrný. O nulovém bodovém zisku pro Severočechy rozhodla druhá část, kterou díky třem přesným zásahům kadaňští hokejisté ovládli. V závěrečné periodě si hladké vítězství pohlídali. „Odehráli jsme výbornou první třetinu, ale bohužel jsme se v ní nedokázali brankově prosadit. Ve druhé části rozhodčím uznal domácím branku na 1:0, která evidentně nebyla. Naše hráče to rozhodilo, ztratili koncentraci a dostali další dvě branky,“ má o příčině neúspěchu jasno majitel klubu Valerij Korol. Své svěřence ale vládce mosteckého hokeje nezatracuje. „Oproti utkání s Benátkami byl vidět evidentní posun v kvalitě naší hry.“

Dukla si v předvánočním kole definitivně udobřila fanoušky, a to stoprocentně bojovným výkonem. Do varu dostávali červenožlutí naplněné ochozy Horáckého zimního stadionu již v prvním dějství, avšak bez gólového efektu. Ten přišel ve druhé třetině, leč radost neměla dlouhého trvání. Na Zemanův přesný zásah odpověděl Lukáš Havel. Třetí třetina přinesla řádné drama. V 53. minutě se domácí znovu ujali vedení. Rebelové se však nevzdali a vyrovnali. Přesně 25 vteřin před závěrečným hvizdem ale odstartoval megalomanskou radost jihlavské části publika Michal Velecký, který zakončil výtečně sehranou přesilovkovou kombinaci – 3:2. „Bylo to hodně vyrovnané utkání, jako veškeré zápasy s Brodem, které se hrají. Myslím si, že jsme do něj vstoupili celkem slušně, co se týče pohybu, důrazu. Všechny tyto věci ve hře byly. Dali jsme branku, ale potom nás dostaly dolů zase naivní fauly. Brod má kvalitní přesilovky, což ostatně ukázal. Myslím, že jsme si za předvedený výkon tři body zasloužili,“ zhodnotil utkání Petr Vlk.

Na Most Dukla v letošním ročníku umí

První vítězství mužstva, jež vede s kapitánským „céčkem“ na hrudi Tomáš Ficenc, se nerodilo lehce. Jihlavští zástupci zaspali úvod a brzy prohrávali 0:2. Na Kolafovo snížení navázali dvěma brankami během patnácti vteřin Matic Podlipnik a Ondřej Malec. Nezdolný Most ovšem dokázal opět srovnat krok. Závěrečná třetina ale patřila jedinému muži, byl jím matador Martin Filip. Zkušený forvard nasázel hattrick a společně s gólem Michala Jeslínka se zasadil o konečné vítězství 7:3.

Souboj s pořadovým číslem dvě měl zcela odlišný průběh. Dukla rozhodla o zisku tří bodů prakticky v úvodním dějství, prosadila se hned třikrát. Ve druhé části navýšil vedení jihlavského celku Marek Prokš, vzápětí rozsvítil dvakrát červené světlo Radek Hubáček. Dravý centr poté završil v 59. minutě hattrick. Most se zmohl na pouhou korekci z hole Marka Čurilly. Rozjetá jihlavská mašina svého soka převálcovala, zvítězila 7:1.

V čele kanadského bodovaní severočeské družiny je tradiční bavič ochozů Ladislav Gengel, který má v kolonce s body číslo 25. Mostecké defenzivě vládne Kamil Charousek, jehož produktivitu by mohl závidět leckterý útočník. Na svém kontě má 11 branek a 11 asistencí, což jej řadí na třetí místo produktivity obránců celé první ligy. Na trestné lavici si nejdéle poseděl Marek Čurilla – 58 minut. Brankovišti Mostu kraluje Martin Volke, který si drží 91,41% úspěšnost zásahů a průměr gólu na zápas 3,31.

BRANKOVÉ HODY. Duely s Mostem lahodí oku po gólech lačnícího diváka. Ve dvou předchozích soubojích bylo červené světlo rozsvíceno hned osmnáctkrát. Hattrick zaznamenal nejprve Martin Filip, poté Radek Hubáček. Kolik branek bude k vidění v utkání 35. kola? Foto: Zdeněk Drla

35. kolo: čtvrtek 27. prosince 2012

HC Most – HC Dukla Jihlava (17:30)
BK Mladá Boleslav – Královští lvi Hradec Králové (17:30)
HC Rebel Havlíčkův Brod – SK Horácká Slavia Třebíč (17:30)
IHC Písek – HC Olomouc (18:00)
Medvědi Beroun 1933 – HC Slovan Ústečtí Lvi (18:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Kadaň (18:00)
Salith Šumperk – HC Benátky nad Jizerou (18:00)