Rád bych se do Jihlavy jednou vrátil, říká Luboš Sláma, trenér staršího dorostu Chomutova

03.02.2013 / Tomáš Lysý

Pikantní příchuť mělo utkání staršího dorostu mezi domácí Duklou a Chomutovem pro tři členy hostující výpravy. Prostředí Horáckého zimního stadionu totiž velmi dobře znají nejen dva hráči ze soupisky Pirátů. Obránce Šimon Szathmáry působil v Jihlavě od sezony 2004-05 do sezony 2010-11. Útočník Michal Kašpar zase oblékal červenožlutý dres v letech 2010-2012. A konečně, Luboš Sláma, nynější trenér staršího chomutovského dorostu, šéfoval v roce 2009-2011 staršímu dorostu Dukly.

Vy jste tady v Jihlavě dlouho působil. Jaké to je, postavit se proti „svým“ a vrátit se zpátky?
Tak já jsem Jihlavák, dneska jsem hrál opravdu proti svým. Jsem rád, že ti kluci, kteří tady hráli, hráli velice dobře. Hlavně jejich první pětka s gólmanem, ti hráli výborně a vlastně nás porazili. Je to taková nostalgie, když hrajete proti svým a strašně rád bych se do Jihlavy jednou vrátil.

Po utkání jsem se ptal Jana Mandáta, jestli na něj dnes někdo hrál osobní obranu. S úsměvem mi odpověděl, že pan Sláma na něj asi někoho připravil. Bylo to tak?
My jsme si dneska chtěli první pětku Jihlavy pohlídat, abychom nějakým způsobem všechny pětky jejich první lajnu bránili. Ale že bychom měli na Honzu nějakou osobní obranu, to ani ne. Věděli jsme, že jsou dobří a chtěli jsme je uhlídat, jenže to se nepodařilo a dostali jsme od nich čtyři góly.

Nadstavbová část už je asi mnohem kvalitnější než ta základní. Z šestnácti zápasů nadstavby je odehraná polovina, tedy zápasů osm. Můžete nám říct, kdo je z dvanáctičlenné skupiny týmů podle Vás nejlepší?
Nadstavba je kvalitnější část, protože se první čtyři kluby ze všech skupin posunuly nahoru. Ale posunuly se včetně nás – mladších ročníků, takže vlastně máme nyní v porovnání se soupeři tým méně kvalitní, než když jsme hráli na konci základní skupiny. Které mančafty jsou dobré? Tak velice dobré jsou, v této lepší skupině, co si myslím, Třinec a Plzeň.

Jaké jsou cíle Chomutova na odvetných osm kol? Vyhlížíte už potenciální soupeře pro play-off?
Play-off je samozřejmě jiná soutěž. My bychom se chtěli dostat minimálně do první osmičky, abychom měli výchozí postavení před prvním kolem play-off lepší. Ale nemůžeme si vybírat. Musíme hrát tak, jak to půjde, hrát na sto procent a připravit se na to, abychom play-off zvládli.

Herní systémy mládežnických soutěží se velice často mění. Jak jste spokojen se současným schématem extraligy staršího dorostu?
Systém extraligy staršího dorostu je velmi dobrý, protože už funguje už delší čas, není to nový systém. Týmy ve skupině spolu hrají 4x a pak se všechny tři skupiny rozdělí na čtyři silnější a čtyři slabší týmy. Systém je dobrý a teď už jsou k vidění velice kvalitní utkání.

Vy jste tchán Milana Řehoře (současný gólman Pirátů Chomutov). Vídáváte se s ním na chomutovském zimním stadionu?
Ano, on v Chomutově bydlí, já tam bydlím taky, takže spolu komunikujeme, vídáme se každý den na zimáku, takže fungujeme jako rodina (úsměv).


JEŠTĚ JAKO TRENÉR DUKLY. Psala se sezona 2009-2010 a Luboš Sláma takto vedl jeden z tréninků staršího dorostu Jihlavy. V zápase proti Chomutovu působil na opačné straně barikády.