V Dukle nebudou pokračovat někteří hráči, o příchodu posil se jedná

15.04.2013 / Zdeněk Drla

Dukla Jihlava odstartovala letní přípravu před další, již čtrnáctou, prvoligovou sezonou. Již minulý týden oznámila dvojice zkušených hráčů – Daniel Hodek a Tomáš Ficenc – ukončení profesionální kariéry. V nadcházejícím soutěžním ročníku neobléknou dres s Ježkem na prsou Michal Jeslínek a Roman Maliník. S prvně jmenovaným vedení klubu nepočítá, v případě druhého hráče se nedohodla Dukla s držitelem jeho hráčských práv na prodloužení hostování. Dobrou zprávou pro fanoušky je naopak úspěšné dotažení jednání se Šumperkem o hostování útočníka Michala Veleckého. Ten stráví nadcházející sezonu v metropoli Vysočiny.

Začala letní příprava a na prvním tréninku se neobjevily některé tváře, jež byli fanoušci zvyklí vídat v jihlavských barvách. Na jednatele Dukly Jihlava Bedřicha Ščerbana proto směřují následující otázky:

Co je s Michalem Jeslínkem? Proč se nezapojil do letní přípravy?
S Michalem v současné době nepočítáme. Rozhodli jsme se, že týmu dáme nový impuls. Jak jsem psal po sezoně, nebyl jsem s ní spokojený, takže to nějaké dopady do týmu má.

To bude citelná ztráta, bude za něj nějaká náhrada?
Co mohu prozradit, tak dnes, je to informace stará několik málo hodin, jsme dokončili jednání se Šumperkem a byla podepsána smlouva o hostování Michala Veleckého na příští sezonu. To byla jedna z priorit, o které jsme se snažili. Jdeme teď podle scénáře, kdy máme nějaké priority a ty se snažíme dotáhnout do konce. Ať už dopadnou kladně nebo negativně.

Co bude s Michalem Jeslínkem dál?
Michal je náš hráč. Já jsem s ním mluvil, říkal, že nějaké nabídky má. Jsem připravený na jednání s potenciálními zájemci o jeho služby.

MICHAL JESLÍNEK. Třiatřicetiletý útočník se v nadcházející sezoně v dresu Dukly neobjeví.
Foto: Zbyněk Zápotočný

Další jméno: Roman Maliník a prodloužení hostování z Vítkovic…
S Vítkovicemi jsme jednali. Vítkovice chtějí hráčská práva na Romana prodat. Jejich představa byla ale pro nás neakceptovatelná, jednalo se o tabulkovou hodnotu, která je hodně vysoká, takže zde nedošlo k dohodě (základní tabulková cena hráče ve věku 23 let z extraligového klubu dle Přestupního řádu pro kluby extraligy a I. ligy je 1 016 400 Kč – pozn. aut.). Přestupní řády mají své opodstatnění a Vítkovice mají nárok trvat na této sumě. My to ale nemůžeme akceptovat.

Je tu možnost, že by se kluby k jednání o příchodu tohoto hráče ještě někdy vrátily?
Ta možnost je vždycky. Možná se ukáže, že zájem nikde nebude, že ho Vítkovice nedokážou zobchodovat, jak by si představovaly, tak se k tomu vrátíme. Teď je ale jejich představa taková, že ho zobchodují za tuto cenu, na což mají samozřejmě právo. Budou jednat s dalšími kluby. A pokud se najde někdo, kdo bude ochoten tuto cenu zaplatit, tak ho koupí a Vítkovice dosáhnou toho, co je v této chvíli jejich přáním.

Hostování skončilo i Filipu Novotnému. Máte nějaké informace, co s ním bude?
Vůbec ne. Sparta si ho stáhla zpátky s tím, že s ním nějakým způsobem pracuje. Nemáme další informace. Filip je sice náš odchovanec, ale hráčská práva na něj vlastní Sparta, takže rozhoduje ona.

Ještě jedno jméno zajímá fanoušky a to Martin Filip. Bude tento jedenačtyřicetiletý borec pokračovat v Jihlavě?
Ne. Martin bude hrát za Vrchlabí, které se probojovalo zpět do druhé ligy. Ale jsme dopředu domluveni, že když bude potřeba, rád znovu pomůže.

Teď ke gólmanským postům. Před pár dny přišel na hostování z Karlových Varů Lukáš Sáblík, máme zde Davida Ritticha. Objevily se ale spekulace, že ten by měl zůstat v Plzni, kde nyní trénuje. Je to tak?
Ne. Naopak, David Rittich podepsal v Dukle novou smlouvu. Měl sice ještě rok smlouvu, nicméně my jsme s jeho službami byli natolik spokojení, že došlo k dohodě a podepsání nové smlouvy. Ta je na dva plus jedna s tím, že jsme jej ocenili výš, než byla ta stávající. Má tedy podepsanou novou smlouvu a my s ním počítáme. Zatím nemám žádné signály, že by měl někdo zájem o jeho služby, nikdo mě nekontaktoval.

Teď je ale v Plzni, kde trénuje…
Ano, je tam. A je to k jeho prospěchu. Ke klukům se snažíme chovat tak, aby to bylo ku prospěchu jejich rozvoje a aby to případně přineslo něco zpátky Dukle. Myslím, že tato anabáze, kdy David Rittich je na závěr sezony v Plzni, trénuje s extraligovým mužstvem, zažívá tu atmosféru finále play-off, byť třeba jenom na tréninku a při zápase z hlediště, je pro něj určitě velkým přínosem. Pohybuje se v kabině, a to, co se tam naučí nebo to, čím tam „načichne“, nám přenese zpátky.

Další dva obránce máme v reprezentaci Slovinska. Miha Štebih a Matic Podlipnik se připravují na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku.
Já jim to moc přeju. Fandím jim. Oba dva kluky plus Jakuba Kadlece jsem si loni vyhlédl v Salzburgu, když jsme tam s Red Bullem hráli s naší juniorkou. Ukázalo se, že moje tušení, co v nich je, bylo správné. Oba dva se během krátké chvíle dostali až do seniorského A-týmu Slovinska. Je mi samozřejmě jasné, že ta cesta je tam asi jednodušší, než cesta do českého národního týmu, ale dostali se do poslední přípravné fáze před mistrovstvím světa. Já jim moc fandím a přeju jim, aby se na mistrovství dostali. Ukazuje se, že Dukla Jihlava umí nejen vychovávat, ale i pracovat s mladými talentovanými hráči. Bude jen dobře, pokud se do týmu pro MS dostanou, protože mistrovství jim oběma hodně dá a budu doufat, že to pozitivní si přenesou sem zpátky do Dukly.

Třetí mladík z Red Bullu Jakub Kadlec je na hostování v Berouně a s ním hraje baráž o udržení…
Z Berouna jdou na něj také dobré reference ohledně jeho výkonu. V Salzburgu jsme si vyhlédli mladé kluky, ve kterých je potenciál. Všichni tři zatím naše očekávání naplňují.

Přijde během následujících týdnů a měsíců ještě „nějaké jméno“?
Vrátí se nám do přípravy právě Jakub Kadlec a Tomáš Kaláb z Berouna, dotáhli jsme hostování Michala Veleckého, podařilo se přivést Lukáše Sáblíka. Samozřejmě nějaké představy o jménech máme, ale to vše ukáže čas, jak dopadnou jednání. Navíc větší pohyb na trhu hráčů teprve začne. Můžeme si ale dovolit jen to, na co máme rozpočet. Není mým cílem společnost jakkoliv zadlužit. Toho se budeme striktně držet.

Do "áčka" postoupili mladí hráči nejen z juniorky, ale i ze staršího dorostu. Jak byli vybíráni?
Všechny kluky máme v hledáčku. Máme větší množství hráčů, které sledujeme a o kterých se radíme. Chceme ale postupovat vždycky tak, aby to bylo ku prospěchu právě těm hráčům.. . To, že tam někteří dnes jsou a někteří tam zatím ještě nejsou, vůbec neznamená, že bychom nad někým zlomili hůl, nebo naopak to měl někdo "jisté". Brali jsme v úvahu i to, zda tu fyzickou náročnost v dospělém týmu zvládnou, zda jsou fyzicky nachystáni na to, aby udrželi krok s dospělými. Ostaršit někoho jenom proto, že je ve své kategorii dobrý, i když víme, že ještě na tom není silově tak dobře, nemá smysl. Hráč pak nestačí seniorům a může to působit i špatně na jeho psychiku, protože bude neustále poslední, nebo bude pořád prohrávat. To není naším cílem. My bychom rádi hráče vychovávali tak, aby si zvykali, že patří mezi lepší hráče, k tahounům ve své kategorii. Při nasazování hráčů do přípravy A-týmu jsme zvažovali právě tyto aspekty, ale vůbec to neznamená, že ti, co tam jsou, tak o nich máme jasno, a ty, kteří tam nejsou, odkládáme bokem. Ne, tak to není. U mládežníků je to stejné jako u dětí v žáčcích – přes léto se mohou vytáhnout, přibrat na váze a podobně, a může se to všechno úplně obrátit. Je třeba brát ohled na tzv. biologický věk, ne jen na chronologický. Biologický věk není vždy shodný s chronologickým.

Nejmladším hráčem v přípravě A-týmu je tedy zanedlouho osmnáctiletý Filip Dundáček (plnoletost oslaví letos 24. dubna, je o 13 dnů mladší než Lukáš Jícha – pozn. aut.).
Filip Dundáček byl loni nejlepším obráncem v juniorce. A přichází k nám na trvalý přestup z Havlíčkova Brodu. Hráčská práva na něj vlastnil Havlíčkův Brod, s ním jsme se dohodli, přestupuje tedy do Dukly Jihlava a je naším kmenovým hráčem.

S týmem se připravují i někteří hráči, kteří mají pro příští sezonu vyřízené hostování do jiných týmů - Filip Matějka a Adam Pometlo.
Jsou to naši hráči, v jejich nových působištích je budeme nadále sledovat. Mohou trénovat s A-týmem, aby byli dobře připraveni na sezonu. Bude zase záležet na tom, jak se budou prosazovat.

Jméno, na které se čekalo, že se objeví v přípravě A-týmu: Jan Mandát. Na prvním tréninku nebyl. Proč?
Bohužel, u Honzy je to trochu složitější. Už jsme o tom i psali. Někdy v prosinci bylo naším záměrem dostat Honzu do A-týmu, ale do dnešního dne nepodepsal smlouvu s A-týmem. On sice má podepsanou smlouvu, to je pravda, ale to byla smlouva typu juniorské, kdy si tehdy jeho agent prosadil, že hráč může kdykoliv odejít. Já jsem řekl, že pokud by měl být v A-týmu, tak nemohu akceptovat tuto smlouvu, musí být podepsána nová smlouva, kdy by se hráč zavázal, že tady alespoň dva roky zůstane hrát. Na to mám jednoduché vysvětlení. Když tito kluci všeobecně přijdou do A-týmu, tak jeho výkonnost nezvednou. Tito kluci potřebují na začátku podržet, dostat důvěru, pořádně zatrénovat, abychom z nich něco vychovali. Jestliže se vydáme na tuto cestu, tak chceme na oplátku od nich, že se zavážou, že nám tady něco odehrají. Nechceme jít cestou, že se o tyto kluky budeme starat, budeme je vychovávat a poté, kdy dosáhnou nějaké výkonnosti, tak nám odejdou a to svoje umění odevzdají někde jinde. Máme tedy požadavek, že když někdo přijde do A-týmu, tak musí mít podepsanou smlouvu a musí se zavázat, že zde minimálně dvě tři sezony zůstane. Aby nám také vrátil něco z toho, co do něj vkládáme.

JAN MANDÁT. Mladý talent si odbyl svoji premiéru mezi dospělými v zápase 52. kola proti Kadani a hned se po pěti minutách hry střelecký prosadil. Foto: Zbyněk Zápotočný

U Jana Mandáta tedy nedošlo k dohodě ohledně smlouvy?
Honza byl, podle telefonických rozhovorů, i podle osobních jednání, které jsem s ním měl, celkem jasně rozhodnutý. Do telefonu mi řekl, že chce zůstat, nicméně pak své rozhodnutí změnil na základě toho, a to mi řekl do telefonu, že si to jeho agent nepřeje. V této chvíli dá asi víc na názor agenta. Nic s tím nenaděláme.

Letní příprava, její první část, probíhá do konce června, pak následuje krátká dovolená a ve druhé polovině července půjdou hráči na led. Máte už představu o přípravných zápasech? S kým se Dukla utká?
Myslím, že tady mám pozitivní zprávu. Vyšli jsme vstříc fanouškům, kteří po tom v minulém roce hlasitě volali, a domluvili jsme extraligový tým. Podařilo se dohodnout, a já jsem za to vděčný, s Pardubicemi. Na vůbec první přípravný zápas v úterý 30. července přijedou Pardubice k nám, což je další věc, za kterou jsem rád, že na to přistoupily. Zahrají si s námi a zahrají si u nás. V současné době mají Pardubice zájem o Josefa Marhu, který se vrací ze švýcarského angažmá a jehož hráčská práva Dukla vlastní. Jednáme s nimi o tomto hráči, který by měl putovat z Dukly směrem do Pardubic. Je to náš odchovanec, já požádám Pardubice, aby ho na ten první přípravný zápas určitě nasadily, což bude pro fanoušky zajímavé.