Závěrečné přípravy Mezinárodní hokejové školy vrcholí, hráči dostali soupravy dresů a oblečení

26.07.2013 / Tomáš Lysý

Již jen několik málo hodin zbývá do příletu finské výpravy na letiště Václava Havla v Praze. Finální přípravy tak vrcholí, pro dva týmy hráčů jsou nyní připraveny dvě kabiny se jmenovkami, soupravami dresů a jednotným společným oblečením. Další kabina je připravena pro trenéry. Mezi mladé hokejisty bylo rozděleno celkem osmaosmdesát dresů, každý hráč dostal jeden tréninkový a jeden zápasový. Připraveno je i ubytování na Střední škole obchodě a služeb v Jihlavě. Finská výprava tak může dorazit do Jihlavy, její příjezd se očekává v noci na poslední červencovou sobotu.

Rozdělit všechno vybavení do dvou kabin nebyl zrovna jednoduchý proces. Dresy, stulpny, trička, kraťasy, bundy, kalhoty – co se týče oblečení, musí být vše naprosto přesné. Každý hráč má samozřejmě jinou velikost, na následné vyměňování věcí typu „má někdo větší/menší velikost?“ nebude mnoho času.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout fotografie z přípravy IIHS 2013

Hokejisté jsou rozděleni do dvou týmů a podle toho se vychází. Jména týmů jsou prozatím jednoduché - bílý tým a modrý tým. Dá se očekávat, že budou pojmenováni profesionálněji. Názvy jsou podle barvy. Jeden tým má dvaadvacet modrých zápasových dresů a stulpen, barva výstroje jejich „týdenních soupeřů“ je bílá. Každý hráč dostane ještě jeden tréninkový dres. Vše je propracováno do nejmenšího detailu, pod jmenovku hráčů jsou pověšeny již zmiňované dva dresy a stulpny.

JOHANES TYKKYLÄINEN. Místo pro jednoho z mladých hokejistů země tisíce jezer. Foto: Zdeněk Drla

Ani rozsazení hokejistů není jen tak, jak se komu zamane. Úředním jazykem kempu není čeština nebo finština, nýbrž angličtina. Vše je děláno tak, aby hráči rozvíjeli svoje znalosti světového jazyku číslo jedna co nejvíce. Oba týmy jsou namícháni z česko-finských hráčů a podle toho samozřejmě vypadá i kabina. Důraz je kladen na to, aby v šatně byl co nejvíce slyšet anglický jazyk. Hokejistům jsou záměrně vybírána místa tak, aby Čech seděl vedle Fina a naopak. Jak však říká hlavní trenér školy, Štěpán Moravec, obsazení obou týmů se může změnit. „Jde o to, aby jeden celek nevyhrával nad druhým třeba 10:1, 12:3. To pak ani nemůže kluky bavit. Po prvním zápase uvidíme a případně přehodíme některé hráče z jednoho týmu do druhého a naopak,“ říká jinak trenér juniorského týmu Dukly Jihlava.


Rozdělení týmů:

Modrý tým:
Nikolas Lepeška, Eetu Nieminen – Jimi Virtanen, Daniel Marsalo, Aleksi Suomalainen, Mikael Helin, Jakub Adam, Radim Pejchal, Ondřej Hart, Dan Zadina – Richard Cachnín, Marek Tecl, Jakub Petržilka, Matěj Daňhel, Milan Tušer, Robin Caha, Patrik Kain, Patrik Rašín, Patrik Puistola, Johanes Eranen, Tommi Reunamaki, Oskari Karkimaa.
Bílý tým:Leoš Jambor, Jakub Kružík – Sebastian Hietala, Johannes Tykkylainen, Oskari Siili, Elmeri Karkimaa, Luboš Karásek, Jan Trávník, Lukáš Pelikán, Luboš Karásek – Jaroslav Ludvík, Tomáš Vala, Jan Úlovec, Jindřich Kardoš, Roman Kadrnožka, Adam Najman, Miroslav Juda, Christian Sippola, Valtteri Valimäki, Miska Kautto, Aleksi Veittikoski, Sakari Peltoniemi.

Následně se pak mezi všech čtyřiačtyřicet hráčů rozdělí stejné oblečení. Každý hokejista dostane sportovní soupravu, kterou tvoří bunda a kalhoty. Pro trénink na suchu budou mít chlapci k dispozici trička s logem IIHS 2013 a kraťasy. Další dvě trička s límečkem – nebo spíše polokošile – mohou hráči nosit na společné akce (návštěva přátelských utkání Dukly Jihlava) či při ubytování na domově mládeže Střední školy obchodu a služeb.

LAHVE SE JMÉNY. Sekretářka Dukly Jihlava, Agáta Kremláčková, přiděluje k oblečení každého z hráčů láhve s jejich jmény. Foto: Zdeněk Drla

Dresy

Jak již bylo uvedeno, každý hráč má k dispozici jeden pár dresů. Jeden z nich je tréninkový, druhý je zápasový. Přední strana obou z nich je v podstatě stejná, vzadu je však patrný rozdíl. Zatímco na zápasovém dresu je na zadní straně uvedeno číslo hráče, tréninkový dres je obsazen logy sponzorů. Těmi jsou Kraj Vysočina, výrobce sportovního oblečení JAKO, autosalon Auto Dobrovolný, ubytování Villa Eden, obchodní centrum Reiterman a Česká unie sportu, která nad akcí převzala záštitu. Na poslední chvíli se ke sponzorům přidali ještě Zoo Jihlava a výrobce hokejového vybavení Fischer hockey. Všem sponzorům patří skutečně velké poděkování, protože bez nich by se tato významná akce nemohla pořádat.

PODĚKOVÁNÍ VŠEM SPONZORŮM. Na tréninkových dresech pro Mezinárodní hokejovou školu 2013 jsou natištěna loga sponzorů, bez kterých by se tato akce nemohla uskutečnit. Na poslední chvíli se k nim připojili také Zoo Jihlava a Fischer hockey Foto: Zdeněk Drla

ZOO JIHLAVA, FISCHER HOCKEY.