Dva hráči Dukly budou bojovat na hokejbalovém MS o zlato

28.06.2014 / Tomáš Lysý

Už „jen“ poslední krok zbývá české hokejbalové reprezentaci do 18 let k tomu, aby získala zlaté medaile z mistrovství světa, které letos pořádá Slovensko. Český tým, který má na soupisce i dva hráče staršího dorostu Dukly – obránce Ladislava Pospíchala a útočníka Richarda Peschouta – totiž porazil v semifinále Kanadu a může se těšít na pikantní vyvrcholení turnaje. V bitvě o zlato se totiž mladým Čechům postaví právě domácí Slovensko. Boj o nejcennější kov je na programu v neděli 30. června 2014 od 14:45 a můžete jej sledovat živě zde.

Mistrovství světa hráčů do 18 let v hokejbale organizace ISBHF probíhá ve Slovensku od 24. do 29. června 2014. V šestičlenné základní skupině se systémem každý s každým utkaly týmy České republiky, Kanady, USA, Švýcarska, Velké Británie a pořádající země. První zápas mladým českým hokejbalistům vyšel, když přehráli výběr helvétského kříže poměrem 5:1 (Richard Peschout otevřel skóre zápasu). V dalším utkání ale český výběr nestačil na domácí hokejisty a podlehl jim poměrem 2:7 (Ladislav Pospíchal 1+0, Richard Peschout 0+1). Ještě ve stejný den následovala povinná výhra nad outsiderem skupiny z Velké Británie, kterou Češi rozstříleli 21:0 (Ladislav Pospíchal 2+2, Richard Peschout 1+2).Ve čtvrtém utkání základní skupiny si připsal tým ČR výhru nad USA 5:1, když Američané vstřelili čestný zásah až po pátém českém gólu. Základní skupinu zakončili čeští hokejbalisté porážkou s Kanadou 2:5. Ještě ve třetí třetině svítil na ukazateli skóre výsledek 2:2, ale javorové listy následně rozhodly třemi přesnými zásahy o svém vítězství.

Do vyřazovacích bojů postoupily čtyři nejlepší celky skupiny. Slovensko, které v základní skupině neztratilo ani bod, potvrdilo svojí suverenitu výhrou nad USA. Domácí výběr sice nejprve ztratil třígólové vedení, ale nakonec porazil Ameriku 7:4. Ve druhém semifinálovém zápase Česká republika oplatila Kanadě porážku ze základní skupiny a zvítězila 4:2. Češi se sice dvěma góly Ondřeje Ulma ujali vedení, ale zámořský tým stihl vyrovnat. V závěru druhé třetiny však vstřelili vítězný gól Václav Šlehofer a ve třetí třetině přidal uklidňující čtvrtou trefu Filip Emmer.

„Semifinále bylo specifické, protože s Kanadou jsme den předem prohráli 2:5. Měli jsme dobrý začátek a po první třetině jsme vedli 2:1. Soupeř ale ve druhé třetině přidal a vyrovnal. Naštěstí jsme ve stejné části hry vstřelili gól na 3:2 a zvládli závěr utkání,“ zhodnotil semifinálový duel obránce českého týmu a staršího dorostu Dukly Ladislav Pospíchal.

Poslední den mistrovství je na programu nejprve zápas o páté místo (Švýcarsko – Velká Británie) a ve stejném čas také utkání o bronz (USA – Kanada). Vrchol turnaje pak obstará finále mezi Slovenskem a Českou republikou, které začne ve 14:45. „Slovákům máme co vracet, protože jsme s nimi ve skupině prohráli 2:7. Bude to určitě vyhecované, protože před dvěma lety nás ve finále porazili. Hrají rychlý a kombinační hokejbal, ale my do toho dáme všecho, slibuje Ladislav Pospíchal. Nejen on, ale i jeho spoluhráč z Dukly a reprezentace Richard Peschout a vůbec celý český tým by chtěl připravit Slovákům první porážku na mistrovstí, což by znamenalo jediné – zlato pro Českou republiku.

Finále můžete sledovat živě zde. nebo prostřednictvím tradičního textového online přenosu na www.onlajny.com.

Oficiální stránky mistrovství světa hráčů do 18 let v hokejbale.