Třetí gól byl rozhodující, vrací se k utkání s Prostějovem Michal Důras

10.09.2014 / Libor Kucza

Na Horáckém zimním stadionu bylo k vidění první domácí utkání, v něm jihlavští hokejisté přivítali soupeře z Prostějova. Jestřábi přilétli s poctivou defenzivní hrou, kterou Dukle značně znepříjemňovali život. Přesto ale svěřenci Petra Vlka v úvodní periodě dvakrát skórovali, jako první rozsvítil červené světlo Michal Důras. Branka se nakonec ukázala jako vítězná. „Takto vydřené zápasy budou časté, naštěstí jsme to ubojovali,“ říká s úlevou ve tváři forvard s číslem 96 na zádech.

Houževnatost, zarputilost, sebeobětování. Takovéto superlativy padaly z úst hráčů Dukly po vítězném utkání. A domácí měli pro toto hodnocení pádný důvod. Prostějov předvedl hokej plný nováčkovského elánu, přičemž nezapomněl ani na defenzivu. „Hosté hráli velmi dobře, bojovali, makali. Nedali ani metr ledové plochy zadarmo,“ chválí Michal Důras soupeře. „My jsme s tím ale počítali, protože osmdesát procent mančaftů sem určitě přijede s taktikou bránit a bořit hru,“ doplňuje technický forvard. „Vítězství vypadá jednoduše, ale nebylo. Prostějov byl houževnatý, hrálo se vyrovnaně,“ přidává se gólman Ondřej Kacetl.

Na první branku čekalo zhruba půl druhého tisíce příchozích fanoušků do osmé minuty. Přesilová hra pět na tři sice zůstala nevyužita, ovšem následná standardní početní výhoda již ano, a to když Michal Důras doklepl střelecký pokus Marka Melenovského. „Mára střílel z mezikruží, trefil hráče. Ke mně se poté odrazil puk, který jsem zametl do prázdné brány. Zkrátka ve správný čas na správném místě,“ popisuje první branku sám autor. Po dalším přesném zásahu Davida Březiny držela Dukla dlouho dvoubrankový náskok. „Toto vedení je ošemetné, říkali jsme si, že rozhodne třetí gól. Pokud by ho dali hosté, tak by ožili. Dnes jsme nebyli ve formě, nehráli jsme dobře. Naštěstí jsme ale další branku vsítili my,“ je si Michal Důras vědom těžce se rodící výhry.

Jak již dvaatřicetiletý útočník předeslal, herní projev Dukly zrovna nepatřil k těm, které by se daly zařadit mezi kvalitní. „Měli jsme mnohem horší pohyb než v pondělí, byli jsme všude o krok později. Celkově byl hra hodně kostrbatá, také proto si tohoto vítězství ceníme,“ podotýká Důras.

Přesto se ale najde činnost, v níž zaznamenali červenožlutí jistý posun, a to v defenzivní hře. „Byli tam nepřesnosti, kterých se musíme vyvarovat. Oproti přátelákům a zápasu na Motoru se ale hra dozadu zlepšila. Kluci hodně blokovali střely, za což jim musím poděkovat,“ nešetří chválou Ondřej Kacetl. Letošní jednička v jihlavském brankovišti si pak připsala první nulu v novém soutěžním ročníku. „Je to především zásluha týmu a trenéra brankářů, který mě na zápas dobře připravil,“ dodává.