Chceme hrát play-off a za tímto cílem si prostě jdeme, tvrdí Richard Peschout o starším dorostu

21.12.2014 / Tomáš Lysý

Ač jim těsně uniklo čtvrté místo zaručující postup do play-off, zatím to vypadá, že této mládežnické kategorii Dukly vyřazovací boje neuniknou. Řeč je o starším dorostu, lídru Nastavbové části skupiny B v RAKO extralize. Kapitán Richard Peschout a jeho spoluhráči bezpečně vedou červenožlutou loď v extraligových vodách k jedinému vytyčenému cíli. „Musíme šlapat dále a takhle stále sbírat body, protože chceme hrát play-off a za tím si prostě jdeme,“ říká s odhodláním v hlase jeden z nejlepších hráčů jihlavského staršího dorostu.

Pouhé tři body. Takový byl v RAKO extralize staršího dorostu skupiny střed rozdíl mezi týmem na čtvrtém místě a pátým týmem základní části nebo, jinak řečeno, týmem, který má zajištěny vyřazovací boje a týmem, který musí o play-off bojovat. Téměř celou základní část se Dukla přetahovala s Hradcem Králové a Pardubicemi o postupové pozice, nakonec však páté místo zbylo právě na červenožluté. Na konci listopadu totiž starší dorost Jihlavy ztratil vedení 3:0 nad Libercem a v dalším zápase podlehl právě Hradci Králové na jeho ledě v napínavém souboji 1:2.

Jihlava se tak mezi čtyři nejlepší celky své skupiny nedostala, což se jí v posledních dvou sezonách povedlo. Na jednu stranu tak červenožlutí ztratili jistotu play-off, na druhou stranu se však v Nadstavbové části skupiny B rázem zařadili k hlavním adeptům na čtyři volná místa pro osmifinále. Systém extraligy staršího dorostu je totiž nastaven tak, že první čtyři celky všech tří skupin jdou do „Áčkové nadstavby“ s jistotou play-off. Týmy na pátém až osmém místě vytvoří druhou dvanáctičlennou skupinu, kde první čtyři postoupí do vyřazovacích bojů. Dukla má díky výsledkům ze základní části v této skupině nejlepší pozici. „Nechci říct, že nám zápasy v této skupině nic nedají, to určitě ne. Ale ve skupině A jsou top týmy ligy a asi by to s nimi byly kvalitnější utkání. Taky by se však mohlo stát, že bychom tam sehráli velkou sérii prohraných utkání a šli bychom s psychikou dolů,“ polemizuje nad klady a zápory obou skupin kapitán starších dorostenců Richard Peschout. A hned pokračuje. „V béčkové skupině je výhoda, že když budeme šlapat jako tým a bude se nám dařit, tak uděláme vítěznou sérii, chytíme vítěznou náladu, atmosféru a můžeme do play-off vlétnout s nadšením,“ myslí si sedmnáctiletý útočník.

Roli favorita potvrdila Dukla hned v úvodních dvou zápasech nadstavby. Na svém ledě přivítala nejprve Litvínov a poté Letňany a dvěma výhrami potvrdila, že to s uhájením prvního místa myslí vážně. „Panuje spokojenost. Za víkend jsme získali šest bodů, což se nám před vánočními svátky hodí. Musíme šlapat dále a takhle stále sbírat body, protože chceme hrát play-off a za tímto cílem si prostě jdeme,“ číší z Richarda Peschouta odhodlání, podložené výhrou nad Litvínovem v poměru 4:1 a hned poté tříbodovým ziskem z vyhraného zápasu 4:2 nad Letňany, ve kterém však Dukla otočila stav až v polovině třetí třetiny. „Podle skóre s Litvínovem by se mohlo zdát, že to bylo jasné utkání, ale šlo o těžký zápas. Litvínov dobře napadal, hrál dobře z obrany a nepouštěl nás příliš do šancí. Ale i Letňany byly takový houževnatý soupeř a díky své obraně byly ještě těžším soupeřem,“ říká hráč s přezdívkou „Peši“ o obou vítězných zápasech.

Právě v utkání s Letňany si Richard Peschout připsal parádní zářez na pažbě. Dvě minuty po vyrovnání Lukáše Valy získal po střele snajpra Pavla Kousala puk, projel podél brankoviště, vylákal výborně lapajícího gólmana Špirka z klece a poté zasunul puk do opuštěné části letňanské svatyně. V extralize by se s touto trefou mohl ucházet o Zlatou helmu, v RAKO extralize staršího dorostu musel vzít zavděk aplausem svých spoluhráčů. „Výborně jsme to sehráli v útočném pásmu. Já do dával na prostředek, kde byl Kousačka (Pavel Kousal – pozn. aut.) a ten vystřelil na beton. Gólman jeho střelu nepokryl, já jsem dojížděl z rohu, vzal jsem si puk, objel jsem branku a dával jsem to do prázdné. Šlo o parádní souhru všech kluků, výborná práce,“ pochvaluje si talentovaný hokejista, který poté stvrdil výhru Dukly čtvrtým gólem. A chvála souhry útoku Pavel Kousal, Ondřej Najman, Richard Peschout je rozhodně na místě. Tato ofenzivní vozba patří k hlavním postrachům soupeřů, dohromady si tato trojice připsala ve třiceti zápasech extraligy staršího dorostu celkem 48 gólů (každý shodně šestnáct tref) a 98 bodů.

Síla celého jihlavského staršího dorostu však není jen ve výše uvedené formaci. Šestnáct gólů si totiž připsal i nájezdový specialista Jiří Ondráček, dvanáct přesných zářezů má pak Daniel Kolouch a jedenácti góly ve čtrnácti zápasech se může pyšnit Jiří Bambula. Mezi beky zas vyniká s pěti trefami a třinácti asistencemi Vojtěch Pražák. Gólová potence je tak rozložena na více hráčů, což z červenožlutých dělá hlavního aspiranta na první místo skupiny B. Zatím k tomu má Dukla slušně nakročeno, na Olomouc má náskok tří bodů, o sedm bodů pak zaostává třetí Kladno. Pokud Jihlava první pozici skutečně udrží, čeká jí osmifinálový boj se čtvrtým celkem Nastavbové části skupiny A. Ale o tom bude jasno až na konci února, kdy bude odehráno poslední kolo.

Čtěte také:

Starší dorostenci zahájí boje o play-off z nejlepšího místa