Našemu vítězství jsem vnitřně věřil, říká po duelu s Litoměřicemi gólman Lukáš Sáblík

11.01.2015 / Tomáš Lysý

Důležitý zápas se odehrál v rámci 42. kola na Horáckém zimním stadionu. Ve vyrovnané tabulce byl mezi pátými Litoměřicemi a sedmou Duklou rozdíl sedmi bodů. To již neplatí, Jihlava zvítězila 4:2 a stáhla svého soka na čtyři body, navíc má zápas k dobru. „Kluky musím pochválit, zejména po tom, co jsme poslední zápasy předváděli. V naší hře je vidět zlepšení, ale nerad bych to na druhou stranu zakřiknul. Doufám, že nám to vydrží," přeje si gólman Dukly Lukáš Sáblík, který si od druhé třetiny utkání s Protějovem stoupl do jihlavské svatyně a během pěti třetin inkasoval pouze dva góly.

Tři odlišné třetiny viděli diváci na Horáckém zimním stadionu při zápase Dukly proti Litoměřicím. A také šest vstřelých gólů rovnoměrně rozdělených právě do všech tří částí. S první a třetí třetinou mohli být spokojeni Jihlavští, druhá perioda patřila hostům s kalichem ve znaku. Z toho vyplývá, že červenožlutí nakonec porazili svého soka poměrem 4:2. „Je to cenné vítězství, protože Litoměřice jsou určitě těžký soupeř už od dob, co hrají první ligu. Vždycky to byl těžký soupeř, který má kvalitní tým a letos to odpovídá jejich postavení v tabulce. Po první třetině jsme vedli 2:0 a vyvíjelo se to dobře. Bohužel ve druhé části jsme začali dělat chyby a byli jsme často vylučováni. Hosté se dvěma góly dostali zpátky do zápasu a právě proto byl zápas potom tak těžký. Třetí třetina byla hodně vyrovnaná, ale dvěma góly jsme se uklidnili a dotáhli jsme to zdárně do vítězného konce," rozpovídal se o celém zápase domácí hráč Roman Maliník, který se pozastavil nad dvěma okamžiky utkání - častou obsazeností trestné lavice. „Mohl to být určitě lehčí zápas, kdyby pan rozhodčí nevylučoval za všechno, co viděl nebo co neviděl, co byl faul nebo co nebyl faul. Ale to je prostě hokej a za první a třetí třetinu jsme si body zaslouženě vzali my," dodává jihlavský bojovník.

Svůj názor na celý zápas nabídl také gólman Lukáš Sáblík, který poprvé v novém roce nastoupil v červenožlutém dresu před domácím publikem. „Pro nás není v téhle době a v téhle situaci žádný soupeř lehký, navíc když máme zodpvoědnost tady před domácími diváky. Poslední zápasy jsme před nimi neodehráli moc dobře, takže byl na nás nějaký tlak," vnímá důležitost zápasu po dvou porážkách před vlastním publikem zkušený gólman. „Bylo vidět, že jsme dokázali udržet tempo, které jsme nasadili dvě třetiny v Prostějově. Jsem rád, že jsme do zápasu vlétli, z čehož jsem měl na začátku obavy, abychom nebyli nějací stažení. Zaplaťpánbůh za to, že jsme hráli dobře - a bylo to vidět," nezastírá spokojenost gólman s číslem dva. K výkonu svého týmu samozřejmě našel výhrady, ale po vyhraném duelu se samozřejmě hledaly snáze - stejně tak jako chválení. „Škoda jen že jsme v první třetině netrefovali více branku, mohli jsme vstřelit více gólů. Skóre pak mohlo být daleko vyšší. Jinak si myslím, že to byl dobrý zápas. Kluky musím pochválit, zejména po tom, co jsme poslední zápasy předváděli. V naší hře je vidět zlepšení, ale nerad bych to na druhou stranu zakřiknul. Doufám, že nám to vydrží. Sice to bude stát síly, ale pokud jsi na tohle tempo zvykneme, že všichni hrajeme dopředu a všichni hlavně dozadu, tak nemám o naše výsledky strach. Prohrát můžeme, ale pokud budeme hrát takhle, tak porážek moc nebude," zamýšlí se po výhře nad Litoměřicemi protřelý hokejový matador.

Ve středečním zápase Dukly s Prostějovem byl poměr vyloučených 3:4 v neprospěch Dukly. Tentokrát posílal hlavní rozhodčí Pražák hráče za katr mnohem častěji. Ve finále bylo uděleno třiadvacet trestů, Jihlava v tomto ohledu "vyhrála" těsně 11:10. „Sudí pískal všechno, každý faul. A každý rozhodčí má jiný metr pískání. Ať to pískal jak to pískal, musíme určitě zlepšit oslabení, protože jsme dostali dva góly z oslabení. Poměr vyloučených byl 11:10, což je téměř rovnocenně rozdělené. Rozhodl tak podle sebe a asi to bylo správné, nebylo to jednoznačně na jednu stranu nebo na stranu druhou. Důležité je, že jsme vyhráli," nezastavuje se nad polemikou o velkém počtu trestů Roman Maliník. Je pravda, že přesilové hry se více dařily Litoměřicím. Kališníci využili dvě početní výhody, hráči v červenožlutém naopak jedinou. „Vyloučeních bylo hodně. Nechci to takhle hned hodnotit, zákroky chci vidět na videu. Myslím si, že dost přísné bylo naše vyloučení do třech za brankou hostů, kdy jsme napadali. Nemůžu soudit, jestli to bylo dobře nebo špatně. Stejně, jako se dá zápas odehrát lépe, tak se dá i lépe odpískat. Vyloučených bylo dost a bohužel jsme dostali dva góly v oslabení," lituje Lukáš Sáblík. Právě využíté přesilové hry dostali hráče Stadionu znovu do zápasu. „Bylo otázkou času, kdy se Litoměřice zvednou. Prostě dostali šanci v přesilovce, dali góla dorážkou a tím se nakopli. Po prvním gólu bylo hned vidět, že zvedli obrátky, jako kdyby dostali elektrošok. Začali hrát a vzápěti měli druhou přesilovku, kterou také využili a srovnali stav. Druhá třetina byla z našeho pohledu nechci říct nejslabší, ale dostali jsme v ní góly a nemůžeme jí brát jako dobrou," ví moc dobře strážce jihlavské svatyně.

Zápas se lámal na konci druhé třetiny, kdy Jihlava při stavu 2:2 nedovolila Litoměřicím využít dvojnásobnou početní převahu. Jak se říká, kdo nevyužije dvojnásobnou přesilovku, nemůže vyhrát. Stará známé pořekadlo se potvrdilo ve třetí třetině, domácí ekipa vstřelila dva góly a připsala si důležité tři body do tabulky, díky kterým stáhla soupeře na rozdíl čtyř bodů. „Třetí třetina byla v naší režii a škoda jen, že jsme nedali více gólů. Přiznám se ale, že jsem dneska vnitřně věřil našemu vítězství. Neměl jsem o výsledek strach, pokud se "nepoděláme" a budeme hrát to, co jsme hráli v Prostějově a první třetinu s Litoměřicemi. To se ukázalo hned právě třetí třetině. Při hře pět na pět jsme soupeře do žádných vyložených šancí nepustili, a to je jenom dobře. Jak říkám, pokud budeme hrát takhle, nemám o nás strach. Jen musíme zlepšit naše oslabení - to ale není problém jenom dneska, ale i v minulých zápasech jsme dostali strašně moc gólů v oslabení. Když je vypilujeme a budeme proměňovat přesilovky, bude to pěkný," je si jist Lukáš Sáblík.

Nyní čeká Duklu pořádně těžký trojboj. V pondělí se doma střetne s lídrem tabulky Chomutovem. Ve středu pak Jihlavští zajíždějí do Třebíče, která je v tabulce třetí a dosavadní tři vzájemné zápasy v sezoně Horácká Slavia vyhrála. Náročný týden zakončí červenožlutí soubojem s obrozeným Havlíčkovým Brodem, který se z beznadějně poslední pozice vydrápal na předposlední místo před Prostějov. „Těžký, těžký, každý zápas bude těžký. Není náhoda, že Havlíčkův Brod má v posledních zápasech slušné výsledky. Chomutov je jeden z lídrů, no a Třebíč měla výborný začátek sezony, navíc nám se proti nim moc nedaří. Prostě musíme zabojovat. Pro nás je v téhle situaci každý bod dobrý. Všechny tři zápasy budou těžké, nejen tyto, ale všech jedenáct, co nás ještě čeká. Musíme udělat vše pro to, abychom se dostali na šesté místo a měli přímý postup do play-off," nastiňuje plán na závěrečnou část první ligy Lukáš Sáblík. To Roman Maliník se pořádně těší na derby a hlavně na duel s Havlíčkovým Brodem. Právě z týmu Rebelů se totiž "Máldr" do svého bývalého klubu vrátil, i když jen na měsíční hostování. „Hraju první ligu letos pátým rokem a derby měla vždy parádní atmosféru. Ať už když jsem hrál tady v Jihlavě nebo pak v Havlíčkově Brodě. Šlo o vyhecované a vyhrocené zápasy. I když jsem hrál za Rebel, který byl letos poslední, tak zápasy s Duklou měli určitě nějakou úroveň. Kdyby Havlíčkův Brod sestoupil, tyhle zápasy by chyběly. Všechna derby, ať už jde o Jihlavu, Třebíč nebo Havlíčkův Brod k první lize patří. Kluby tady takhle jsou a lidi na ty zápasy prostě přijdou," vyzývá jihlavské hokejové příznivce červenožlutý bojovník.

Ještě jednu perličku přinesl zápas Dukly s Litoměřicemi, která se týká Jakuba Škarka. Šikovný gólman, věkově vědený v kategorii mladšího dorostu, letos nastoupil již za starší dorost a juniorku a s A-týmem pak už absolvoval několik tréninků. Nyní byl podruhé v sezoně veden v zápise o utkání jako náhradní gólman Jihlavy. „Myslím si, že nervózní nebyl. On už s námi byl na zápase v Havlíčkově Brodě, kde jsem měl stopku a chytal Jirka Šťastný. Tam už si tento křest odbyl. Chodí s námi na tréninky, střídají se s ním junioři a dorostenci, protože i na tréninku je to s gólmany trošku na štíru. Už s námi párkrát byl. Já do něj sice nevidím a nevím, jestli má nějaké obavy, ale on je strašně hodný kluk, skromný a nemusí mít z ničeho strach. Nejen pro něj, ale i pro všechny mladé kluky je to škola a zážitek, sedět u Áčka alespoň na střídačce. Já si pamatuju, když jsem byl takhle mladý a seděl tam taky. Pro něj je to určitě dobré a doufám, že z toho nebyl nijak vystresovaný," adresuje Lukáš Sáblík slova na talentovaného jihlavského gólmana, o kterém mj. manažer finské strany Mezinárodní česko-finské hokejové školy Hannu Tyry prohlásil, že s mladými hokejisty pracuje již dlouho, ale ještě nikdy neviděl na svůj věk takhle dobrého strážce svatyně.