Prohlášení jednatele k reportáži pořadu Reportéři ČT

23.06.2015 / Bedřich Ščerban

Prohlášení jednatele k reportáži pořadu Reportéři ČT ze dne 22.6.2015 (pořad ke shlédnutí zde). V reportáži nebylo řečeno to nejdůležitější. Nebyla řečena podstata.

Řadu let pan Kotrba tvrdí, že to děláme špatně, máme špatnou metodiku, špatné trenéry, nesouhlasí s naší filozofií. Tvrdí, že takto se nevychovávají hráči pro profi hokej a NHL. Děti si nemají hrát, v tom je naše filozofie špatná. Že tu jsou tabulky, kdy hráč nemůže přestoupit. Pro nespokojenost tatínka s filozofií klubu, trenéry a metodikou jsme umožnili registraci v jiném klubu bez nároku na „odstupné“.

Zrušení registračního průkazu není vyhazov, jak to bylo prezentováno. Zrušením registračního průkazu jsme se zřekli tabulek. Udělali velmi vstřícný krok. Napsal jsem tehdy v prohlášení, že Max je volný hráč pro zaregistrování do jakéhokoliv klubu i do Dukly. Otec tenkrát nereagoval. Nyní už je věc uzavřena.

Můj postoj podpořila drtivá většina rodičů. Pamatují si pana Kotrbu jako trenéra (kázeňské prohřešky směrem k dětem), jako pořadatele turnaje, který měl pět let být pouze pro děti ročníku 2004. Co mám říci rodičům dětí ročníku 2005, 2006, 2007 a 2008? Vás se turnaj „O pohár prezidenta ČR“ netýká, jelikož nemáte politické styky a peníze?! Nikoliv.

Vše, co v Dukle děláme, děláme pro všechny děti. Ne pro vyvolené. To ať jde pan Kotrba do jiného klubu, kde mu protekci pro jeho syna a syna Petra Buzka (pokud se rozhodne využít nabídky přestupu bez obav z „odstupného“) povolí. Mimochodem, na turnaji O pohár prezidenta ČR hrály, jak jsme po turnaji zjistili, starší děti „na černo“ jelikož jejich rodiče byli sponzory turnaje. To v Dukle podporovat nebudu.

Omlouval jsem se za skandální chování pana Kotrby během loňského kurzu Power skating do Ameriky. Město Jihlava vydalo prohlášení k událostem v Dukle.

To vše redaktor věděl. Možná by stálo za úvahu napsat článek „Co vše v reportáži ČT nezaznělo“.

Mrzí mne, že se naše společnost a média zastávají takových lidí.

Odmítám tvrzení, že Max Kotrba byl vyhozen a to pro spory tatínka s klubem. Ty spory běží dál, to by tento krok nevyřešil. Umožnili jsme prostě, aby pan Kotrba dal syna do klubu, který je blíž jeho filozofii výchovy hráče pro profi sport a NHL, a kde mu umožní prosazovat zájmy jeho dítěte nad zájmy klubu a ostatních dětí.

Dostal jsem velice rychle po reportáži podpůrné emaily a SMS z celé republiky. Volali mi podporu lidé znalí tématu a osob z reportáže. Podpořili mne rodiče v Dukle i fanoušci na diskusním fóru po reportáži.

Děkuji všem za podporu.
Bedřich Ščerban
jednatel HC Dukla Jihlava

Z došlých emailů jednateli

Dobrý den pane Ščerbane,
včera jsem měl bohužel možnost vidět reportáž ČT, kde se kromě jiného řešila mládež Dukly a názory pánů Kotrby a Buzka.
Musím se omluvit za to, že na takovéto tendenční reportáže přispívám České televizi zákonnými poplatky... Něco tak tendenčního, zkresleného a neobjektivního jsem už dlouho neviděl:( Prosím nenechte se tím odradit a pokračujte ve Vaší práci v Dukle, máte naši plnou podporu.
Přeju klukům i nám fanouškům super sezonu ať se daří a vyhýbají se zranění.
S pozdravem
Daniel Čudlý
Žabonosy u Kolína

Dobrý den,
chtěl bych Vám touto cestou vyjádřit podporu ve všem co děláte. Myslím, že patříte mezi málo lidí, kteří se nebojí vyjádřit svůj názor na dění v českém hokeji v TV pořadech a tak mám takový pocit, že se Vám tou včerejší reportáží mstí. Do včerejška jsem si myslel, že takovou reportáž může odvysílat pouze komerční TV, ale dnes se zdá, že senzace je nad vší objektivitou. Jak si jinak vysvětlit, že v reportáži zazní "pouhé" dva případy a přitom název reportáže je "Výchova hokejistů v Čechách". Hned se z toho udělá velká kauza, aniž by někdo zkoumal zda se nejedná pouze o dva zhrzené rodiče.
Proč se někdo nezeptal těch ostatních, jaký na to mají názor? Vše zapadá do scénáře co nejvíce poškodit český hokej a lidi, kteří se nebojí se ho zastat. Paušalizují se jednotlivé případy, přesně tak, jak se to předvádí v kauze "Růžička". A vy jste byl ten, který na to upozornil veřejně v minulých týdnech v pořadech České televize.
Doufám, že se tím nenecháte otrávit a budete hájit nejen Váš klub, ale i český hokej před těmi, kteří v něm vidí jen prostředí pro své osobní zájmy. Stojím za Vámi a myslím, že nejsem sám. Držte se.
S přáním pevných nervů
Dalibor Hakl
Brno

Ad včerejší reportáž Výchova hokejistů v Čechách
Nechápu, proč si rodiče stále myslí, že za sportování svých dětí nemusí platit (zvlášť pokud jde o tak nákladný sport jako je hokej). Žádné všemocné ČSTV tady už neexistuje a podmínky pro bruslení v Jihlavě jsou naprosto nadstandardní v rámci ČR, systém "výchovného" tady existoval vždycky.
Z mého pohledu jsou děti pánů Kotrby a Buzka oběti nikoliv sportovního klubu, ale vlastních ambiciozních otců.
Tentokrát bohužel palec dolů reportáži.
Naďa Černá

Dobrý den,
pořad jsem si ze záznamu pustil a kdo chtěl, tak to poselství z toho pochopil. Mrzí mne, že média neinformují objektivně a pak to vypadá ve společnosti takto. Hodný pan Kotrba s hodným panem Buzkem proti zlému panu Ščerbanovi.
Nic na světě není ideální, všichni děláme při své práci chyby, ale jen slušní se z nich dokáží poučit a posunout věci zase dále. Nenechme se zastrašovat od lidí, kteří se neumí ani podepsat.
Držte se, věřím Vám!
Ing. arch. David Beke
zastupitel, člen Rady města Jihlavy