Nominace hokejové části česko-finské sportovní školy je známa

30.06.2015 / Tomáš Lysý

Tři gólmani, osm obránců a jedenáct útočníků. Dohromady dvaadvacet mladých hokejistů z Vysočiny se již může těšit, že se na přelomu července a srpna účastní již pátého ročníku Mezinárodní česko-finské hokejové školy. Ten se uskuteční v termínu od 25.7. do 2.8.2015. Letos jsou čeští hokejisté ročníku 2002 či mladší vybráni z pěti klubů: HC Dukla Jihlava, SK Horácká Slavia Třebíč, SKLH Žďár nad Sázavou, BK Havlíčkův Brod a HC Ledeč nad Sázavou.

V pořadí již pátý ročník Mezinárodní česko-finské hokejové školy navazuje na čtyři předcházející úspěšné kempy. Zahajovací kemp se konal v roce 2011 v Jihlavě, o rok později pak česko-finskou hokejovou školu hostila země tisíců jezer, konkrétně jedno z největších finských měst Tampere a zimní stadion nedalekého klubu Prikkalaan Pingviinit. Projekt je založen na pravidelném střídání pořadatelství, takže v roce 2013 letěla finská výprava znovu do Jihlavy a loni bylo přechodným týdenním domovem vysočinské výpravy opět Finsko.

Letos dochází v rámci celého projektu k rozšíření. K hokejistům se totiž připojují i florbalisté, takže oficiální název celého kempu zní Mezinárodní sportovní škola (International Sports School – ISS), která je rozdelena na Mezinárodní česko-finskou hokejovou školu (International Ice Hockey School – IIHS) a Mezinárodní česko-finskou florbalovou školu (Internationa Floorball School – IFS).

Systém celého kempu se však nemění. Čeští a finští hokejisté, potažmo florbalisté, budou znovu namícháni do dvou týmů tak, jeden tým tvoří z poloviny čeští hokejisté a z poloviny jejich noví finští spoluhráči. Zjednodušeně řečeno, po dobu jednoho týdne bude hokejový výběr Česko-Finska nastupovat proti výběru Česko-Finska, stejně tak ve florbalu. Hlavním jazykem kempu je opět angličtina a všichni hráči dostanou k naučení základní slovíčka. Hokejisté a florbalisté tak budou zlepšovat nejen své herní dovednosti a fyzickou kondici, ale také své jazykové znalosti a navzájem poznávat kulturu jiné země.

Nominovaní hokejisté jsou letos vybráni z pěti klubů na Vysočině – Dukly Jihlava, Třebíče, Havlíčkova Brodu, Žďáru nad Sázavou a Ledče nad Sázavou. Výběr nebyl odlišný od předchozích let, opět se jednalo o několik aspektů. „V rámci KCTM (Krajského centra talentované mládeže – pozn. aut.) připravujeme pro nejtalentovanější děti od šesté třídy jednou za měsíc speciální kempy. Každý klub v kraji má patronát nad jedním ročníkem, přidá trenéry a organizuje soustředění. Trenér, který má na starosti ročník, který jede na IIHS, dělá první nominaci. Sestavuje jí tedy z hráčů, které má celý rok pod dozorem a které zná,“ prozradil způsob nominace jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban, podle kterého mohou do nominace promluvit i studijní výsledky mladých hokejistů.

Trenéři

Hlavním trenérem česko-finské hokejové školy je, stejně jako před dvěma lety, jihlavský kouč Štěpán Moravec. Také další dva čeští trenéři se již v minulosti zúčastnili hokejové školy – ždárský Martin Sobotka a třebíčský Jaroslav Barvíř. Nováčkem pak bude Petr Beránek z Havlíčkova Brodu. Čtveřici českých koučů doplní jejich tři finští kolegové – Jarkko Mattila, Jyri Saarinen a Matti Ranta.

Nominace IIHS 2015 – ČR:

Brankáři:
Tomáš Falta
Filip Krejčí (oba HC Dukla Jihlava)
Lukáš Vít (SKLH Žďár nad Sázavou)

Obránci:
Dominik Vacík
Michal Kerber
David Matula (všichni BK Havlíčkův Brod)
Kevin Mikeš
Michal Poledna (oba HC Dukla Jihlava)
Lukáš Dvořák
Lukáš Koňařík (oba SK Horácká Slavia Třebíč)
Tomáš Doležal (SKLH Žďár nad Sázavou)

Útočníci:
Patrik Čermák
Tomáš Chlubna
Kristýna Kaltounková
Petr Brož (všichni HC Dukla Jihlava)
Dan Fiala
Patrik Vacík (oba BK Havlíčkův Brod)
Šimon Malenovský
Martin Štola (oba SKLH Žďár nad Sázavou)
Jakub Egart
Filip Klofáč (oba HC Ledeč nad Sázavou)
Jiří Doležal (SK Horácká Slavia Třebíč)

Trenéři:
Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava), Jaroslav Barvíř (SK Horácká Slavia Třebíč), Martin Sobotka (SKLH Žďár nad Sázavou), Petr Beránek (BK Havlíčkův Brod).

Nominace IIHS 2015 – Finsko:

Brankáři:
Jasperi Jokinen, Tommi Roslöf, Rasmus Ruuska.

Obránci:
Niilo Heiska, Lauri Oksa, Casper Sippola, Niko Veittikoski, Antti Vihonen, Anton Viitanen, Joonas Virtanen, Santeri Vuorinen.

Útočníci:
Aaro Alho, Jere Isosaari, Pyry Jämsä, Antti Kaivanto, Markus Koskinen, Jesse Lahtinen, Olli Lehtinen, Niilo Liminka, Lauri Lähteenmäki, Nikke Paunila, Topi Peltovako, Miikka Roslöf, Samuli Tallgren (vš. Pirkkalaan Pingviinit 2002).

Trenéři:
Jarkko Mattila, Jyri Saarinen, Matti Ranta.