Trampolína, Marián Jelínek, český nároďák a výhra White Kings, to vše přinesl pátý den IIHS

30.07.2015 / Tomáš Lysý

Mezinárodní česko-finská hokejová škola se pomalu přehoupla do své druhé poloviny. Dopolední tréninky na suchu přinesly zajímavé zpestření, mladí hráči si vyzkoušeli trampolínu. V rámci IIHS došlo i na přednášku Mariána Jelínka ve VIP prostorách klubu, určenou pro trenéry. Horácký zimní stadion je nyní domovem i pro českou hokejovou reprezentaci, jejíž tréninky účastníci česko-finského kempu se zájmem sledovali. Celý den završil zápas, který tentokrát vyhráli White Kings, po čtyřech zápasech tak mají oba týmy na kontě dvě výhry. Ve čtvrtek navštíví hokejisté a realizační tým jihlavskou ZOO a poté se půjdou podívat na první přípravný zápas Dukly, která vyzve reprezentaci Francie.

Protože tropické teploty pomalu ustupují, probouzí se Jihlava do poměrně vlažného rána. Spolu s ní i čeští a finští hokejisté a vůbec celý realizační tým. Zatímco jeden česko-finský mančaft zlepšuje schopnosti na ledě, druhý tradičně míří do blízké Sokolovny. Uprostřed tělocvičny je pro ně připravena trampolína, která netrpělivě čeká na své využití. Přijde na ní řada zhruba v polovině tréninku. Mladé naděje zlepšují svojí mrštnost a ohebnost, skáčou přes kozu nebo bednu, ale dokonce i přes finského trenéra Jarkka Mattilu. Nakonec dostanou možnost skočit si s basketbalovým míčem a při letu vystřelit na koš. V každém týmu se samozřejmě najde hráč, jenž bezchybně trefí otvor, patřící do světa bezedných košů. Není se čemu divit, že se druhá tréninková skupina po skončení své fáze na ledě do tělocvičny těší. Od svých odpoledních protihráčů ví, co „na suchu“ očekávat.

Na rozsáhlou fotogalerii z pátého dne se můžete podívat ve fotogalerii.

Suchá příprava mladé sportovce bavila, ať už se jednalo o přeskoky, trampolínu nebo o "létající" basketbal. Foto: Tomáš Lysý.

Po obědě odcházejí všichni hráči spolu s opatrovníky, opatrovnicemi a zdravotníkem na Karolínu, ubytovací zařízení Střední školy obchodu a služeb Jihlava. Nikoliv však trenéři. Od 12:45 do 15:30 je čekají dvě přednášky, nejprve na téma Komunikace s rodiči a agenty, poté seminář známého kouče Mariána Jelínka, pojednávající o Sportovní psychologii a mentální přípravě hráče na zápas. VIP prostory Dukly Jihlava, kde se přednášky uskutečnily, byly obsazeny do posledních míst.

V době konce druhého semináře jsou již hráči dávno v útrobách Horáckého zimního stadionu, kde vedle česko-finské školy započala svůj pobyt také dospělá hokejová reprezentace ČR. Právě v Jihlavě se uskuteční první akce nového trenéra reprezentace Vladimíra Vůjtka – kemp hráčů z tuzemské extraligy narozených v letech 1991 – 1995. Pro hráče hokejové školy je velkou inspirací vidět dospělé hráče, bojující o trvalé uchycení se v reprezentaci. Jen tvrdá práce na ledě i mimo něj, tisíce hodin odříkání a v neposlední řadě i potřebná dávka paní Štěstěny je cestou k nejvyšším metám, mezi které obléknutí seniorského reprezentačního dresu jistě patří.

Možná k němu vede cesta i přes mládežnické reprezentace. A právě během hokejové školy obdržela pozvánku do kempu ženské U-15 útočnice Dukly Jihlava Kristýna Kaltounková. Na šikovnou hráčku čeká ve dnech 14.8. – 16.8. soustředění v Bystřici pod Hostýnem. „Jsem za pozvánku určitě ráda, na sraz se těším, ale už lehce pokukuju po další věkové kategorii, ženské reprezentaci do osmnácti let,“ prozrazuje další smělé plány zlatá medailistka z letošního mistrovství světa žen v in-line hokeji organizace FIRS v Argentině.

Čtvrtý zápas:

White Kings – Blue Sharks 5:1 (0:0, 1:1, 4:0)

V pořadí již čtvrtý duel letošního ročníku IIHS patřil k nejvyrovnanějším. V první třetině nepadl ani jeden gól a ani v druhém dějství nepředvedly oba týmy žádnou gólovou hitparádu. Blue Sharks se sice ujali ve 37. minutě vedení, ale za dvě minuty White Kings stihli srovnat. Rozhodnutí tak přinesla třetí perioda, při níž vstřelili Králové hned čtyři branky. Po čtyřech zápasech tak mají oba týmy na kontě dvě výhry.
Branky a nahrávky: 39. Čermák (Kaltounková, Koskinen), 42. Lehtinen (Sippola, T. Doležal), 43. Isosaari (Dvořák), 50. Isosaari (Dvořák), 55. Kaltounková – 37. Chlubna (Paunila, Brož). Rozhodčí: Kika, Pražák – Kotlík, Kuřítko. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0.

White Kings: Tomáš Falta, Rasmus Ruuska, Jasperi Jokinen – Anton Viitanen, Tomáš Doležal, Casper Sippola, Dominik Vacík, Antti Vihonen. Lukáš Dvořák, Joonas Virtanen – Miikka Roslöf, Patrik Čermák, Markus Koskinen, Jesse Lahtinen, Kristýna Kaltounková, Jere Isosaari, Dan Fiala, Olli Lehtinen, Niilo Liminka, Filip Klofáč, Martin Štola, Tomáš Racek.

Blue Sharks: Tommi Roslöf, Filip Krejčí – Michal Kerber, Lauri Oksa, Lukáš Koňařík, Niko Veittikoski, Michal Poledna, Niilo Heiska, David Matula, Santeri Vuorinen – Jiří Doležal, Tomáš Chlubna, Antti Kaivatno, Aaro Alho, Petr Brož, Jakub Egart, Patrik Vacík, Nikke Paunila, Lauri Lähteenmäki, Topi Peltovako, Samuli Tallgren, Šimon Malenovský.

NEJLEPŠÍ HRÁČI ZÁPASU. Jere Isosaari, Petr Brož, Patrik Čermák a Lauri Oksa. Ceny předával šéftrenér české reprezentace Slavomír Lener, který v roce 1998 vyhrál jako asistent trenéra Ivana Hlinky na olympiádě v Naganu zlaté medaile. Foto: Tomáš Lysý.