Do nové sezony je třeba vstoupit s čistou hlavou, říká útočník juniorky Jan Marcilis

02.08.2015 / Ondřej Terber

Juniorům Dukly Jihlava už skončily dny odpočinku a už se několik dnů prohání po ledě. Novou extraligovou sezonu odstartují domácím utkáním proti Olomouci, které je na programu v sobotu 5. září. Druhou sezonu v jihlavském dresu načne i osmnáctiletý útočník Jan Marcilis, odchovanec z Veselí nad Lužnicí.

Honzo, před pár dny začala další fáze letní přípravy a první tréninky na ledě. Jak jsi strávil dovolenou a jak ses cítil po delší pauze opět na ledě?
Dovolenou jsem strávil na Krétě se svou rodinou, kde jsem nejel jen odpočívat, ale připravovat se i po fyzické stránce. I tak to při prvním tréninku na ledě nebylo tolik poznat (směje se).

Jak to vypadá se současným kádrem juniorky?
Nerad bych to zakřikl, ale kádr vypadá dobře. Máme tu spoustu mladých kluků, ale i nové hráče, co se pokusí přesvědčit trenéry, že na to mají.

Stejně jako na konci minulé sezony, i v té nadcházející, povede juniorský tým trenér Patrik Augusta. Co říkáš na herní styl a taktiku, kterou preferuje a jak si spokojený z jeho tréninkovým programem?
Jeho herní styl mi vyhovuje a hlavně nese i úspěchy, ale když ten systém jeden hráč z lajny nedodrží, sesype se to všechno jako domeček z karet. A to byl loni hlavní problém. Já doufám, že letos se budou hráči maximálně soustředit na každé střídání a pak můžeme pomýšlet na úspěch. Co se týče tréninků, jsou sice dost náročné, ale je do toho zabudováno i spousta zábavných forem, takže se to dá zvládnout.

Letní příprava je pro hokejisty tradičně nutné zlo. Najde se ale nějaká část přípravy, na kterou se v rámci možností těšíš? Co je naopak pro tebe v letní přípravě úplně nejhorší?
Letní příprava je velmi důležitá, a co Vám přijde nejtěžší, je vlastně nejdůležitější. Co se týče toho co nemám rád, tak jsou to jistě běhy nad sto metrů. Letos jsme začali už poslední týden v dubnu, ale po sezoně bylo dost času na odpočinek a mentální připravu. Většina tréninků byla zaměřena na tým, respektive týmové hry a cvičení - to je pro stmelení party nejlepší a může nám to pomoci.

Co říkáš na nový systém juniorské extraligy, která se bude nově hrát ve třech skupinách (více zde)?

Nový systém mi přijde zajímavější než tomu bylo loni. Tak uvidíme. Čeká nás velká porce zápasů a na to se právě hodně těším.

Jaký máš cíl do nové sezony po nepovedeném závěru té minulé, a co od sebe očekáváš?
Do nové sezony je třeba vstoupit s čistou hlavou a pokusit se o co nejlepší výsledky a umístění. Od sebe očekávám, že budu připraven týmu co nejvíce pomoci. Přál bych si i nakouknout do A-týmu.

Foto: Zdeněk Drla