Sedmý den na IIHS: Testy na suchu i na ledě a odpolední gólová přestřelka

01.08.2015 / Tomáš Lysý

Páteční dopoledne na Mezinárodní česko-finské hokejové škole se týkalo testů fyzických schopností hráčů a dovedností na ledě. Pro hráče bylo přichystáno překvapení v podobě měření tvrdosti (rychlosti) jejich střelby. Testy se budou vyhodnocovat a na konci ISS se určí nejlepší hráč každé kategorie. Odpoledne přišel na řadu pátý zápas. I přes vedení White Kings o tři góly dokázali Blue Sharks vyhrát 9:8. V sobotu od 16:00 přijde na řadu Oficiální zápas pátého ročníku International Ice Hockey School, který se uskuteční na hlavní ploše Horáckého zimního stadionu. Zápas můžete sledovat prostřednictvím přímého přenosu HZSTV1 nebo dle tradičního textového onlajnu.

Tréninky modrého a bílého týmu tentokrát byly zaměřeny na testy. Již tradičně šla jedna skupina na led a druhá do tělocvičny, náplň tréninků ale byla tentokrát jiná. Na řadu přišlo testování hráčů. Test na ledě se skládal ze čtyř disciplín – rychlost bruslení vpřed a vzad, slalomu a tvrdosti střelby. Na suchu pak hokejisté absolvovali šplh, skok, sprint a běh ve čtverci. Trenéři si výsledky pečlivě zapisovali a v poslední den hokejové školy odmění hráče s nejlepšími výsledky. Účelem bylo porovnat výsledky letošního IIHS s předešlými čtyřmi lety.

Asi nejvíce hráče zaujala měření rychlosti střelby. Hokejisté měli vždy dva pokusy a jejich výsledky ihned ukazoval radar, který se používá při standardním měření rychlosti na silnicích. Výsledky byly mnohdy překvapivé, hráči narození roku 2002 atakovali hranici 100 km/h. Další zajímavou disciplínou byly samostatné nájezdy, brankáři mezi sebou soutěžili, kolik z deseti nájezdů chytí.

Pátý zápas IIHS přišel na řadu odpoledne. Po čtyřech duelech měly White Kings i Blue Sharks na kontě dvě vítězství a shodný počet skóre 23:23. Také pátý duel byl velice vyrovnaný, i když se zvrhnul v gólovou přestřelku. Po první třetině vedli White Kings 5:2 a po druhé ještě 6:5, ale Blue Sharks ve třetí třetině zápas otočili, když jí vyhráli 4:2 a celkově celý zápas 9:8.

Pátý zápas IIHS

White Kings – Blue Sharks 8:9 (5:2, 1:3, 2:4)

Góly a asistence: 5. Kaltounková, 8. Klofáč (Sippola), 8. Kaltounková, 12. Čermák (Lahtinen), 16. Čermák, 32. Klofáč (Lahtinen, Lehtinen), 43. Isosaari (Kaltounková), 60. D. Vacík – 10. J. Doležal (Tallgren, Malenovský), 13. Egart (Malenovský), 22. Egart (Oksa), 27. Chlubna (J. Doležal), 29. Kerber (P. Vacík), 41. Chlubna (Kerber), 47. P. Vacík (Chlubna), 47. Chlubna (P. Vacík), 57. Paunila (Malenovský). Rozhodčí: Kemppinen, Veselý – Antonín, Vašíček. Vyloučení: 6:2. Využití: 1:3. V oslabení: 1:0.

White Kings: Tomáš Falta, Jasperi Jokinen – Anton Viitanen, Tomáš Doležal, Casper Sippola, Dominik Vacík, Antti Vihonen, Lukáš Dvořák, Joonas Virtanen – Miikka Roslöf, Patrik Čermák, Markus Koskinen, Jesse Lahtinen, Kristýna Kaltounková, Jere Isosaari, Dan Fiala, Olli Lehtinen, Niilo Liminka, Filip Klofáč, Martin Štola, Tomáš Racek.

Blue Sharks: Rasmus Ruuska, Filip Krejčí – Michal Kerber, Lauri Oksa, Lukáš Koňařík, Niko Veittikoski, Michal Poledna, Niilo Heiska, David Matula, Santeri Vuorinen – Nikke Paunila, Jiří Doležal, Tomáš Chlubna Antti Kaivanto, Aaro Alho, Petr Brož, Jakub Egart, Patrik Vacík, Lauri Lähteenmäki, Topi Peltovako, Samuli Tallgren, Šimon Malenovský, Pyry Jämsä.

NEJLEPŠÍ HRÁČI ZÁPASU. Z týmu White Kings si pro ocenění přišli Olli Lehtinen a Lukáš Dvořák. Puk pro nejlepší hráče Blue Sharks získali Jakub Egart a Samuli Tallgren (zleva). Ceny pro nejlepší hráče zápasu předával Jaroslav Špaček, bývalý vynikající obránce českého národního týmu, se kterým získal na olympijských hrách v roce 1998 v Naganu zlatou medaili a ve sbírce má také dva tituly mistra světa z let 2001 a 2005. Foto: Tomáš Lysý.