Byl jsem proti Praze o něco víc namotivovaný, přiznává Jiří Severa

05.08.2015 / Diana Váňová

První přípravné testování s nadcházejícím ligovým soupeřem Dukla zvládla v nájezdech. Proti pražské Slavii nastoupila obměněná sestava s některými klíčovými hráči, gólově se však prosadili až na jedinou výjimku jihlavští mladíci. V úvodní třetině domácí hosty přehráli v poměru 3:0, kdy poslední gól dvacetiminutovky vstřelil Jiří Severa, který se na zvláště na toto utkání velmi těšil. „Nevím jak kluci, ale musím přiznat, že já jsem byl proti Praze asi o něco víc nahecovaný, chtěl jsem se ukázat a tak,“ přiznal mladý útočník. A s výkonem určitě nemusel být nespokojený.

Kvůli sestupu pražské Slavie z extraligy nevěděli jihlavští hráči, co od soupeře očekávat. Nevíme, koho mají na soupisce a s kým přijedou, znělo z tábora domácích. Nicméně tahle neznámá byla také lákadlem. Zahrát si proti bývalému účastníkovi vyšší soutěže, navíc šlo o klub, se kterým Jihlava poměrně dlouho dobu nehrála, takže konečně něco nového mezi známou stálicí. „Nevím jak kluci, ale musím přiznat, že já jsem byl proti Praze asi o něco víc nahecovaný, chtěl jsem se ukázat a tak,“ zodpověděl Jiří Severa po vítězném utkání otázku, zda pořád u soupeře doznívá extraligová pověst. Ukázat se mu určitě povedlo, v šestnácté minutě totiž využil nabídky svých spoluhráčů k založení útoku, který nakonec skončil gólem, když loňský člen juniorského týmu Třince obelstil dva beky a projel mezi nimi až před hostujícího Hyláka.

Dukla se předvedla hlavně v první a ve třetí třetině. V té úvodní nasázela soupeři tři branky a moc ho k ničemu nepustila, ve třetí zase domácí předvedli několik parádních akcí, ty ale brankou neskončily. „První třetina byla dobrá, tam jsme na ně nastoupili a dali jsme tři góly. Pak jsme trochu polevili, v druhé třetině nám to uteklo, nechali jsme je dorovnat. Škoda té třetí třetiny, kdy jsme šance na rozhodnutí měli. Od nás z lajny jsme každý měli minimálně jednu gólovku,“ litoval nevyužitých pokusů Marek Prokš.

Ten si ale chuť mohl spravit v následných samostatných nájezdech, kdy ho trenér postavil jako třetího střelce. „Já bych se k tomu radši moc nevyjadřoval, protože to bylo myšlený úplně jinak. Sjel mi puk z hokejky a propadl za gólmana se štěstím. Bylo to promyšlený, ale vlastně úplně jinak,“ rozesmála se jihlavská jedenáctka při vzpomínce na svou střelu. Nedokonale provedený úmysl ale nebyl nikterak podstatný, rozhodl o vítězství Dukly po nájezdech.

A jaký tedy nakonec byl soupeř? „Nevím, jaký mají tým, jestli tihle kluci třeba loni hráli extraligu. Ale podle mě to bylo vyrovnaný utkání,“ krčil rameny Prokš. „Určitě jsme si dokázali, že s nima můžeme hrát a že je můžeme porazit. Teď jenom budu doufat, aby se nám to povedlo i v sezóně,“ přál si Severa, který podotkl, že ho překvapilo, jaký zápas to na úvod přípravy byl: „Je to bývalý extraligový tým, takže jsme věděli, že to nebude lehký zápas. A rozhodně nebyl, myslím, že byl ale kvalitní.“

Následujícím soupeřem Jihlavy bude Dukla Trenčín, v dalším týdnu pak červenožlutí borci odjedou na Slovensko, kde je prověří další týmy tamní extraligy. Hráči se shodli, že opět nevědí, co je v zápasech čeká. Obecně se říká, že slovenská extraliga není tolik kvalitní jako ta česká, a že by se dala spíše přirovnat k zápasům české první ligy. Trenér František Zeman jede k našim východním sousedům s vírou, že půjde o dobré zápasy: „My doufáme, že nám to přinese kvalitní zápasy, proto jsme také tyto soupeře do naší přípravy zařadili. Věřím, že špička slovenský extraligy je na dobrý úrovni, takže nás prověří.“ Pro objektivní hodnocení je jistě nejlepší vlastní zkušenost, o kterou se hokejisté budou moct podělit po příštím týdnu.