Chtěl bych, abychom postavili mančaft, který bude táhnout za jeden provaz, říká před sezonou Štěpán Moravec, trenér staršího dorostu

02.09.2015 / Tomáš Lysý

Po mladším dorostu odstartuje tento týden extraligovou sezónu také jihlavský starší dorost. V pátek 4.9. v 18 hodin zajíždí jihlavští mladíci na led Pardubic a o den později se představí v Havlíčkově Brodě. S přípravným obdobím, které čítalo mj. desítku přípravných zápasů, je trenér Štěpán Moravec vcelku spokojen, přesto našel výhrady. „Jsem určitě spokojen s počtem hráčů, které jsem měl při letní přípravě k dispozici, ale určité výhrady máme také. Přístup některých hráčů zkrátka není takový, jaký by měl být,“ hodnotí kouč staršího dorostu předsezonní období. „Není to o tom, že letní příprava je nutné zlo. Hráči se s ní musí popasovat, protože to bez ní zkrátka nejde, není možné přijít po třech měsících a začít hrát hokej," doplňuje kouč. Úvodní dva duely starších dorostenců je možné sledovat prostřednictvím textového onlajnu, z pátečního a ze sobotního zápasu.

Příprava s dvaceti a více hráči

Jaký měla průběh celá letní příprava? Jste s ní a s přístupem hráčů spokojen nebo se najdou nějaké výhrady?
Jsem určitě spokojen s počtem hráčů, které jsem měl při letní přípravě k dispozici. Letos jsme měli na přípravu poměrně široký kádr s dostatečným počtem lidí, takže se dalo dobře trénovat. Zažil jsem tady i roky, kdy jsme trénovali třeba ve dvanácti lidech, tentokrát chodilo dvacet a více hráčů.
Příprava byla kvalitní, panuje s ní nějakým způsobem spokojenost, ale určité výhrady máme také. Přístup některých hráčů zkrátka není takový, jaký by měl být. Budeme jenom doufat, že se to neprojeví v sezóně (usmívá se).

Během letošních letních měsíců panovalo extrémní horko, téměř celý červenec se teploty pohybovaly kolem třiceti stupňů. Jak jste se s tím vypořádali?
Tréninky v terénu jsme se snažili pokud možno dělat někde v parcích nebo v lese. Samozřejmě měli pokyny vzít si vhodné oblečení a dvakrát tolik pití. Kluci se s tím popasovali dobře a až zase takový problém to pro nás nebyl.

Spousta hokejistů říká, že příprava je pro ně nutné zlo. Snažili jste se jim letní dril nějakým způsobem zpestřit nebo zatraktivnit?
Přípravu jsme prokládaly různými sportovními hrami několikrát v týdnu. Tréninků bylo poměrně dost a je jasné že tréninková dřina se musí něčím kompenzovat. Přípravu jsme určitým způsobem zkopírovali z loňského roku s tím, že jsme přidali tréninky v posilovně a narostl oproti loňsku objem tréninků, (Štěpán Moravec loni trénoval mladší dorostence – pozn. aut.), takže určitý nárůst tréninků tu logicky je.
Pokud někdo chce dělat hokej, tak ho to prostě musí bavit. Není to o tom, že letní příprava je nutné zlo. Musí se s tím popasovat, musí si to v hlavě srovnat. Bez letní přípravy to zkrátka nejde, není možné přijít po třech měsících a začít hrát hokej. Takhle to nefunguje.

Z Vašeho osobního pohledu byla letní příprava časově náročnější o devítidenní Mezinárodní česko-finskou hokejovou školu, které jste se účastnil jako hlavní trenér. Daly se tréninky staršího dorostu a školy vůbec skloubit dohromady?
Už jsem to jednou zažil, v roce 2013, takže to nebyla zcela nová situace. Tehdy mi dost pomohl asistent, který mohl chodit na tréninky jak ráno, tak odpoledne. Letos to bylo malinko těžší, protože Richard Adam (asistent trenéra – pozn. aut.) má přece jen i jiné povinnosti, takže odpolední tréninky jsme museli napasovat do programu česko-finské školy. Popasovali jsme se s tím. Je to týden, na který se musí připravit všechno dopředu. Samozřejmě není ideální, aby česko-finskou školu vedl trenér, který souběžně připravuje mančaft na novou sezónu.

Výsledky přípravy nejsou až tak důležité

Přípravné zápasy se Vám celkem podařily. Odehráli jste deset utkání, z toho jste sedmkrát zvítězili a jen třikrát podlehli. Panuje v tomto ohledu spokojenost?
Nechci přípravu až tak přeceňovat, protože některá mužstva proti nám nehrála v optimální sestavě. Bavili jsme se s trenéry, že když jsme ve třetím přípravném zápase přijeli do Pardubic, tak domácí postavili plný mančaft a bylo vidět, že jsou o kus dále než my. Jednoznačně v zápase dominovali a vyhráli 5:1. Na zápas k nám do Jihlavy přijeli s úplně jiným mančaftem a zase to byl naprosto jiný hokej (Jihlava vyhrála 7:2 – pozn. aut.).
V pátek nám začíná sezóna a od toho se chceme odrazit. Nechci přeceňovat žádné výsledky z přípravy, naopak je nechci ani podceňovat. Nicméně do hráčů jsme se snažili dostat systém, který chceme, aby hráli, a budeme ho do kluků dostávat celou sezónu. Samozřejmě příprava je důležitá, protože zápasové tempo je úplně jiné než tréninkové, hráče vidíte ve specifických zápasových situacích a projeví se Vám úplně jinak než na tréninku. Výsledky pro nás budou klíčové se začátkem soutěžních utkání.

Výsledky přípravných zápasů starších dorostenců

Když se podíváme na nováčky v týmu, tak jsou zde útočníci Aleš Heinrich z Komety Brno a Slavomír Kadleček ze Žďáru nad Sázavou. Obránce Gabriel Havelka se vrátil do Dukly ze zámoří. Jak je hodnotíte?
Začnu u Gabriela Havelky, který je poslán na hostování do Třebíče a pro letošní sezónu s ním nepočítáme. Aleš Heinrich přišel z Komety a jeví se nám velice dobře. Bude pro nás posilou do útoku a jsme rádi, že se nám ho tady podařilo udržet. Slavomír Kadleček je ročník 1999, takže s ním počítáme spíše na příští rok. Má vyřízené střídavé starty do Žďáru a bude záležet na něm, jak se mu v Dukle bude dařit. Pokud by se mu nedařilo, má možnost se vyhrát i v nižší soutěži s tím, že ho do několika zápasů zapojíme.

Táhnutí za jeden provaz

Naopak s juniory se připravuje čtveřice Ondřej Najman, Pavel Kousal, David Váňa a Vojtěch Pražák, kteří už loni patřili k lídrům staršího dorostu. Všichni tři jsou reprezentanti, ročník 1998, který může hrát ještě za starší dorost, ale budou nastupovat o soutěž výše. Kdo by je měl nahradit a patřit k vůdcům týmu, na které budete spoléhat?
Chtěl bych, abychom byli schopní postavit mančaft, který bude táhnout za jeden provaz, aby to nebylo o nějakých individualitách. Poměrně dobře se ukazovali mladí kluci ročníku 1999, kteří přišli z mladšího dorostu. Nicméně v útoku by měli mít hlavní slovo Tomáš Mejzlík, Vladimír Oščádal a David Čermák. Obrana je více méně složena především z mladých hráčů ročníku 1999 tak uvidíme jak se s tím hráči vyrovnají.

Je současná podoba kádru konečná nebo počítáte s tím, že by ještě někdo mohl přijít?
Konečná určitě není, poslední dva týdny jsme trénovali ve třinácti čtrnácti lidech. Měli jsme zde malou epidemii chřipky, kterou si prošli téměř všichni hráči. Dnes (v pondělí 31.8. – pozn. aut.) jsme poprvé trénovali kompletně. Ale jádro týmu tady dva týdny pospolu trénovalo a k nim se nabalují další hráči. Je nás tady dvacet a máme k dispozici čtyři lajny, takže určitě bude rozhodovat aktuální forma hráčů.

První dva extraligové zápasy zajíždíte na led soupeře. Nejprve na vás čekají Pardubice, o den později nastoupíte v Havlíčkově Brodu. Je to výhoda nebo spíše nevýhoda začínat soutěž venku?
Výhodou může být, že jsme s oběma týmy v přípravě hráli, takže hráči soupeře nepodcení. Částečně víme, co od soupeře máme čekat, trošku jsme si je prohlédli. Jestli hrajeme venku nebo doma, to pro mnás není až tak rozhodující.

Pardubice budou patřit k favoritům skupiny

Ve skupině budete vedle derby s Havlíčkovým Brodem hrát i s Hradcem Králové jakožto loňským finalistou, pro Vás atraktivními Letňany, kde jste trénoval, nebo s Kometou, která je tradičně hodně vysoko. Je to těžká skupina? Co od základní části očekáváte?
Těžko říct. Jako trenér mladšího dorostu jsem se s hráči ročníku 1999 setkával loni (letos hraje extraligu staršího dorostu ročník 1998 a 1999 – pozn. aut.). Troufnu si říct, že polovinu týmů budeme znát. Bude to oproti loňskému roku zase něco jiného, mnohem rychlejší a silovější hokej. Pokud budou těžká utkání, je to pro hráče jen dobře a zase je to posune o krok výše.
Pardubice jsem viděl hrát v plné sestavě a určitě budou patřit k favoritům. U Hradce Králové těžko říct, nicméně s mládeží tam pracují velmi dobře. S Kometou Brno očekávám vyrovnaná utkání, ale záleží na tom, kdo koho postaví do soutěže. Určitě bude rozhodovat aktuální forma. Starší dorostenci jsou stále mladí kluci, chodí do školy, řeší i jiné problémy než hokej a každý hráč se s nimi popasuje jinak. Někdo Vám může v pátek zahrát úžasný zápas a v sobotu být „na ručník“.

Rozpis zápasů Dukly Jihlava v základní části RAKO extraligy staršího dorostu

Ještě se vrátím k zápasům s Havlíčkovým Brodem. Přípravný zápas v Kotlině byl poměrně vyhecovaný, jak jste říkal v ohlasech po utkání. Hráči Jihlavy a Brodu se znají, nastupují spolu v různých výběrech. Jsou to pro ně hodně atraktivní zápasy?
Hráči to určitě berou jinak než utkání s jiným soupeřem. Už jen proto, že i my máme v týmu hráče, kteří působili v Havlíčkově Brodu a nyní hrají tady na Dukle. Vazby mezi hráči jsou, ať už pozitivní nebo negativní. Přípravný zápas v Brodě byl vyhecovaný, ale to k hokeji patří. Je to stejné jako v dospělém hokeji, když sem na Duklu přijede Třebíč. Zápasy s Brodem budou o to zajímavější.

Cíl? Dostat se do play-off

Systém extraligy staršího dorostu se nemění. První čtyři týmy všech tří skupin mají pro nadstavbovou část jistotu play-off, zbylé čtyři týmy budou o vyřazovací část bojovat v nadstavbě. Jaký je cíl staršího dorostu pro tuto sezónu?
Za tři roky, co jsem v Dukle, jsem v dávání cílů trošku vystřízlivěl. Dáváme si postupné cíle. Pokud bude mančaft pracovat na sto procent, tak máme velkou šanci se dostat do play-off už ze základní skupiny a zbytečně se poté nikde nestresovat. Naším cílem je play-off.
Sezóna se ale může vyvíjet všelijak. Pokud se nám budou vyhýbat zranění nebo jiné nešvary tak si myslím že jsme schopni konkurovat těm nejlepším. Jak jsem už uvedl, rozhoduje aktuální forma hráčů i brankařů… jedná se o spoustu faktorů, které mohou sezónu ovlivnit.

Oproti mladšímu dorostu čeká na starší dorostence jiný zápasový sled. V pátek večer hrají na hřišti soupeře, v sobotu kolem poledne nebo odpoledne na domácím ledě či v opačném gardu (vyjma čtyř výjimek, kdy starší dorost odehraje dvojzápas venku nebo doma). Jak se Vám tento systém zamlouvá?
Je to opět o kategorii výše, takže kluci se musí postupně připravovat na juniorský a poté dospělý hokej. Samozřejmě je těžší hrát dva zápasy ve dvou dnech v porovnání s mladším dorostem, kde se hrálo vždy v neděli a jednou za čtrnáct dní ve čtvrtek. Nicméně pro mě osobně jsou herní dny pátek – sobota určitě lepší než čtvrtek sobota. V posledních letech je to zaběhnutý herní systém, na který se musí adaptovat všechna družstva v soutěži.

Účastníci RAKO extraligy staršího dorostu 2015/2016


Západ:                      Střed:                         Východ:
Piráti Chomutov             HC Kometa Brno                 VHK Vsetín     
HC Motor České Budějovice   HC Dukla Jihlava               HC Slezan Opava
HC Litvínov                 Královští lvi Hradec Králové   HC AZ Havířov 2010
HC Energie Karlovy Vary     Bílí Tygři Liberec             HC Olomouc
HC Plzeň 1929               IHC Písek                      HC Oceláři Třinec
HC Slavia Praha             BK Mladá Boleslav              HC Vítkovice Steel
HC Sparta Praha             HC Dynamo Pardubice            PSG Zlín
Rytíři Kladno               HC Letci Letňany               HC RT Torax Poruba

Čtete také: Pozvánka na první zápasový týden mládežnických extraligových týmů Dukly