Udělal jsem kličku do bekhendu… A vyšlo to, popisuje svůj gól na Kladně Martin Kohout

20.09.2015 / Zdeněk Drla

O tom, že na Kladně nečeká jihlavské hokejisty nic lehkého, bylo jasné už dávno před zápasem pátého kola WSM Ligy. Rytíři nabuzeni vzpomínkami na jarní čtvrtfinále, ve kterém je Dukla vyřadila v sedmém rozhodujícím zápase, hlásali s předstihem, že mají Jihlavě co vracet. Znát to bylo už od prvních minut sobotního duelu. „Zápas to byl hodně těžký. Mají o hodně menší hřiště, než my v Jihlavě. A daleko víc bruslili,“ hodnotí klání, které na ČEZ stadionu sledovalo osmnáct stovek diváků, autor jediného jihlavského gólu Martin Kohout. Dukla prohrála 1:3.

Datum: Sobota 19. září 2015. Místo zápasu: Kladno. Dukla vyrazila do dvě hodiny vzdáleného středočeského města přesně v pravé poledne, neboť na Kladně se o víkendech hraje netradičně už od 16 hodin. Opravený ČEZ stadion hostil duel pátého kola WSM Ligy mezi dvěma týmy, které se dlouhá léta utkávaly v nejvyšší soutěži a na svém kontě mají dohromady osmnáct titulů. Teď se oba sokové potkávají už druhou sezonu o soutěž níž. A Kladno chce znovu mezi elitu.

Vstup do utkání vyšel lépe domácím, když ve třetí minutě využili početní výhodu. Dukla dokázala ve druhém dějství srovnat a dlouho držela naděje na bodový zisk, jenže paní Štěstěna se na konci třetí periody přiklonila na stranu hráčů v modrých barvách. Ani power-play dvě minuty před koncem nepřinesla pro hostující tým ovoce v podobě vyrovnávacího gólu – naopak jihlavský tým inkasoval do prázdné branky po situaci, kdy byl atakován na obranné modré Josef Skořepa, jenž zůstal ležet na ledě. Dukla poprvé v sezoně nebodovala.

„Zápas to byl hodně těžký. Mají o hodně menší hřiště než my v Jihlavě. Daleko víc bruslili. My jsem se ze začátku pomalu rozehřívali, od druhé třetiny jsme se ale do toho dostali. Bylo to jenom o tom, že jsme nedali víc gólů. Kdybychom dali ze šancí góly, mohl to být úplně jiný zápas,“ ohlíží se za sobotním odpolednem na kladenském zimáku útočník Martin Kohout. Právě dvacetiletý odchovanec vsetínského hokeje byl jediným střelcem, který rozjásal zhruba třicetihlavou skupinku jihlavských fans.

Psala se 25. minuta utkání. V přečíslení dva na jednoho se prosadil po příhře Davida Grígera právě Martin Kohout, rodák z Rožnova pod Radhoštěm. „Harky (Tomáš Harkabus – pozn. aut.) to pěkně postrčil z obranného pásma na Grígyho a ten mi to prohodil v útočném pásmu přes dva hráče a já jsem jenom udělal kličku do bekhendu… A vyšlo to,“ popisuje svůj druhý gól v právě probíhající sezoně sympatický mladík.

Jak již bylo řečeno, kladenský stadion prošel v poslední době stavebními úpravami. Tou nejzásadnějsí bylo zúžení hrací plochy, která se teď přibližuje rozměrům hřiště v kanadsko-americké NHL. Právě rozměry kluziště mají vliv na předváděnou hru hostujících týmů. „Bylo tam určitě víc osobních kontaktů, a hlavně na všechno je méně času,“ všímá si Martin Kohout. „Vše musí být rychlejší. Byla to pro nás nevýhoda,“ dodává.

Přesto přezevšechno nebyla Dukla na kladenském ledě bez šancí na úspěch. „Myslím, že se tady dalo bodovat. Kdybychom dali druhý gól ještě ve druhé třetině nebo na začátku třetí třetiny, kdy jsme měli tlak – stříleli jsme z každé pozice, tak kdyby se něco ujalo, mohl to být úplně jiný zápas,“ přemítá urostlý forvard.

Zápas poznamenala i některá sporná vyloučení hlavního sudího Jana Jílka, či drobné niance v podání jeho čárových asistentů. Do hodnocení výkonu mužů v pruhovaném se ale Martin Kohout nechce pouštět. „Nebudu řešit výkon rozhodčího. Není to moje věc. Pískal, jak pískal. Bohužel, nebylo to moc pro nás,“ usmívá se trpce. „My musíme hrát tak, jak umíme, a na rozhodčí se vykašlat,“ uzavírá ohlédnutí za kladenskou misí.

Jihlavský tým se nyní připravuje na dalšího soupeře, kterým budou Benátky nad Jizerou. Středočeský klub, jenž byl dlouhá léta farmou extraligového Liberce, začal před novou sezonou spolupracovat i se Spartou Praha a Mladou Boleslaví. Pro Martina Kohouta to bude premiérový souboj. „Osobně jsem proti Benátkám nikdy nehrál, takže nevím, co čekat. Uvidíme,“ dodává.