O víkendu se v Jihlavě z extraligových mládežnických týmů představí jen starší dorost

01.10.2015 / Tomáš Lysý

V pořadí již pátý herní týden čeká na mládežnické mančafty Jihlavy. Už v první den nového měsíce zajíždějí junioři na led dalekého Třince, kde budou chtít navázat na domácí výhru nad stejným soupeřem. Páteční druhý říjnový den bude od 18 hodin ve znamení úvodního buly zápasu staršího dorostu proti Havlíčkově Brodu. V sobotu 3.10. nastoupí junioři na ledě Zlína a starší dorostenci pojedou k zápasu do metropole ČR. Celý program uzavře nedělní zápas mladšího dorostu proti Kometě.

Junioři začínají sérii čtyř venkovních zápasů za sebou

Z úvodních sedmi zápasů nové sezony sehráli jihlavští junioři hned pět duelů doma s poměrně slušnou bilancí – deset získaných bodů z patnácti. I když se výsledky Jihlavy střídají jako na houpačce – jednou výhra a jednou prohra, bodovali svěřenci kouče Augusty v šesti zápasech ze sedmi odehraných. Zejména poslední zápas Dukly byl parádní. Červenožlutí s pěti beky a osmi útočníky otočili ve třetí třetině duel s Kometou Brno z 2:3 na 4:3 a posunuli se na páté místo v tabulce. Ta je však obrovsky vyrovnaná. Mezi prvním a devátým týmem je rozdíl tří bodů! V čele kanadského bodování Jihlavy se nic nemění, lídry jsou stále Pavel Kousal (5+4) s Ondřejem Najmanem (4+5). O další body budou junioři bojovat ve čtvrtek 1.10. od 18:00 na ledě třináctého Třince a v sobotu 3.10.2015 od 12:30 ve Zlíně.

HC Oceláři Třinec nevstoupili do sezony zrovna ideálně, když v prvních třech zápasech získali pouze bod za prohru na nájezdy ve Zlíně. Předchozí dva týdny však hráčům od Železáren opravdu vyšly. Nejprve si doma připsali plný počet šesti bodů po výhrách nad Vítkovicemi a Zlínem. Poté sice prohráli na ledě Komety, ale v posledním kole doma přehráli Olomouc 3:0. Jasným cílem Třinecké party je nyní oplatit Jihlavě porážku z prvního vzájemného zápasu, poté uspět v nedalekých Vítkovicích a zlepšit tak desáté místo v tabulce za dosud získaných deset bodů. Nejproduktivnějším hráčem je slovenský útočník Michal Kovarčík (3+4), jenž je zároveň s ofenzivním bekem Janem Bartkem nejlepším střelcem týmu.
Letošní vzájemný zápas: Jihlava – Třinec 4:2.

PSG Zlín zažívá zatím nevydařenou sezonu. Sedm odehraných zápasů a žádná výhra za tři body, pouze tři dvoubodová vítězství, toť aktuální bilance Zlínských. V prvních čtyřech zápasech si hráči v modrém a žlutém připsali právě šest bodů, jenže poté se pomyslný motor téměř zadřel. Z pátého, šestého a sedmého kola vytěžili zlínští hokejisté pouze bod za domácí prohru s Olomoucí v prodloužení. Na druhou stranu je třeba říci, že vyjma druhého zápasu s Vítkovicemi (porážka 0:3) skončily zápasy Zlína vždy pouze o jeden gól – ať už pozitivně nebo negativně. Vylepšit Zlíňanům nelichotivé třetí místo od konce bude chtít i Jan Karafiát, s pěti body lídr kanadského bodování týmu (2+3). Jihlava naopak bude chtít svému sokovi oplatit porážku z prvního vzájemného zápasu, ve kterém srovnala stav přesně 7,2 vteřiny před koncem základní hrací doby, ale v nájezdech byl už lepší Zlín.
Letošní vzájemný zápas: Jihlava – Zlín 4:5 sn.

Starší dorost vyzve podruhé v sezoně Havlíčkův Brod a Letňany

Opět bodovat. Jiný cíl po třech prohraných zápasech za sebou mít starší dorost Dukly ani nemůže. Minulý týden se nejprve doma mladí Jihlaváci střetli s lídrem tabulky z Komety Brno. Obrovsky vyrovnaný zápas strhli hosté na svojí stranu přesně 34 vteřin před koncem základní hrací doby. O den později vedla Dukla v dalším domácím zápase proti Pardubicím již 3:1, jenže také Východočeši se radovali ze tří bodů, když vyhráli 5:3. Starší dorostenci tak rázem klesli na páté místo tabulky, nicméně týmy od třetího do šestého místa jsou na sobě naskládány v rozmezí jednoho bodu. Červené a žluté barvy nyní čekají dva týmy ze spodku tabulky. V pátek 2.10.2015 od 18:00 se Dukla střetně s předposledním Havlíčkovým Brodem, o den později od 15:30 sehraje další duel na ledě posledních Letňan. Podíváme-li se na kanadské bodování, nejlepším střelcem a zároveň nejpilnějším sběratelem bodů je Vladimír Oščádal (7+2).

BK Havlíčkův Brod je celkem, který si v dosavadním průběhu soutěže připsal druhý největší počet inkasovaných gólů, rovných třicet. I to je možná jeden z důvodů, proč se celek z Vysočiny krčí na předposledním místě tabulky se ziskem pěti bodů. Přitom začátek pro extraligového nováčka nedopadl špatně – čtyři zápasy a pět bodů, mj. i domácí porážka Jihlavy 4:0. Jenže za poslední dva týdny si Brodští nepřipsali ani bod. Postupně padli na ledě Komety, s Mladou Boleslaví, v Pardubicích a doma proti Liberci. Do karet nehraje Havlíčkovu Brodu ani skóre v těchto čtyřech utkáních, které je 6:20. Jasně vedoucím mužem statistik je David Michálek s jedenácti body (5+6).
Letošní vzájemný zápas: Havlíčkův Brod - Jihlava 4:0.

HC Letci Letňany prožívají zatím hodně špatnou sezonu. Nejmenší počet vstřelených branek, jasně největší počet gólů inkasovaných (poměr 14:42), pouhé čtyři body a poslední místo v tabulce. Jedinou dosavadní výhru si Letňany připsaly ve druhém kole nad Pardubicemi (5:4), od té doby získali v dalších šesti zápasech pouze bod za porážku právě v Havlíčkově Brodě na nájezdy. Strašidelné je také skóre z posledních čtyř duelů, které činí 4:21. Na čele týmové produktivity je trojice pětibodových hráčů Václav Zídek, Lukáš Kučera a Dominik Řepík, nejlepším střelcem je se čtyřmi góly první jmenovaný.
Letošní vzájemný zápas: Jihlava – Letňany 5:1.

Mladší dorost cestuje na kluziště Komety Brno

Kdo by to byl čekal, že střelecky se trápící mladší dorostenci vstřelí v minulých dvou kolech více branek než za předchozích pět duelů dohromady. Zatímco v prvních pěti zápasech získal mladší dorost čtyři body a vstřelil čtyři branky, v předminulém kole si přivezl skvělé dva body z ledu mistrovského Hradce Králové za výhru 2:1 po nájezdech. Den poté byli jihlavští mlaďoši blízko třem bodům na domácím ledě proti Pardubicím, jenže hosté v závěru vyrovnali a tentokrát na nájezdy Dukla úspěšná nebyla (3:4 sn.). Přesto jsou tyto tři body nejen obrovským výsledkovým, ale i střeleckým probuzením. Jihlava okupuje se sedmi body osmé místo v desetičlenné tabulce a na svého nadcházejícího soupeře z Brna ztrácí dva body. Nedělní zápas je na programu od 13:30 hodin. Po vydařeném dvojzápase vyskočili na čelo kanadského bodování Adam Najman (3+1, také nejlepší střelec týmu) a Tomáš Vala (2+2).

HC Kometa Brno zatím hraje sezonu typu „hodně velká horská dráha.“ Stačí se podívat na výsledky. V prvních čtyřech zápasech Brňané ani jednou nevyhráli, v Pardubicích si navíc připsali potupnou porážku 0:12. Poté jako když utne. Tři zápasy, devět bodů a skóre 26:1 zahrnující demolici Havlíčkova Brodu (8:1), rozstřílení Ždáru (11:0) a tříbodový export z Motoru v poměru 7:1. Po těchto „náložích“ se do čela statistik pasoval Max Čajkovič (6+9), nejlepším střelcem je sedmigólový Adam Gajarský. Vzhledem k tomu, že Kometa vyřadila loni Duklu ve čtvrtfinále, mají hráči s Ježkem na prsou o motivaci postaráno.
Loňské vzájemné zápasy: Kometa - Dukla 1:3, Dukla - Kometa 5:2. Čtvrtfinále: Kometa - Jihlava 5:1, Jihlava - Kometa 0:1.

Další zápasy jihlavské mládeže:

Liga mladšího dorostu: Mladá Boleslav B – Jihlava B, 4.10.2015 v 15:45.
Liga starších žáků A: Třebíč – Jihlava, 3.10.2015 v 17:45.
Liga starších žáků B: Havlíčkův Brod – Jihlava, 4.10.2015 v 17:30.
Liga mladších žáků C: Třebíč – Jihlava, 3.10.2015 v 15:45.
Liga mladších žáků D: Havlíčkův Brod – Jihlava, 4.10.2015 v 15:30.