Extraligová mládež Dukly se tentokrát doma nepředstaví, o body bude bojovat venku

21.10.2015 / Tomáš Lysý

Předposledním týdnem před nadcházející reprezentační pauzou pokračují extraligové mládežnické soutěže. Junioři před sebou mají poslední zápas z venkovní osmizápasové šňůry, v sobotu 24.10. od 16 hodin nastoupí na ledě Českých Budějovic. Starší dorostence čeká první ze dvou zápasů již ve čtvrtek 22.10. od 17 hodin v Pardubicích, o dva dny později je čeká třetí derby v sezoně proti Havlíčkovu Brodu, tentokrát v Kotlině přesně od 12 hodin. Celý program extraligových mládežníků Dukly uzavře nedělním zápasem mladší dorost, který od 11:45 poměří síly na ledě Mladé Boleslavi.

Junioři jedou na led loňského rivala z Českých Budějovic

Sedm zápasů venku, pět bodů. Taková je bilance jihlavské juniorky před posledním z osmi venkovních duelů v řadě. Červenožlutí si připsali výhru na ledě Zlína na nájezdy a v předposledním kole vyhráli na ledě Litvínova 1:0. V posledním týdnu sehráli junioři hned tři zápasy. Nejprve podlehli lídrovi z Chomutova 0:3, i když ještě osm minut před koncem vedli Piráti jen o gól. Poté přišla již zmiňovaná výhra v Litvínově, kterou zařídil minutu a půl před koncem Jiří Bambula. Poslední zápas se však Jihlavavě nepodařil, na ledě Sparty si připsala zatím nejvyšší porážku v sezóně (4:10), ačkoliv v zápase třikrát vedla. Aktuálně jsou červenožlutí na 12. místě s 18 body a ztrátou čtyř bodů na páté místo. Nyní čeká na Duklu v sobotu 24.10.2015 od 16:00 zápas na ledě Českých Budějovic, se kterými se loni červenožlutí marně přetahovali o vyhnutí se baráži. Nejproduktivnějším mužem Jihlavy je Ondřej Najman (6+7), lídr mezi střelci je sedmigólový Aleš Dufek.

Juniorský tým HC Motor České Budějovice čeká na lepší sezónu (postup do play-off nebo vyhnutí se skupině o baráž) již od sezony 2008-09. Následující ročníky vždy Jihočeši bojovali o to, aby se nemuseli strachovat o extraligovou příslušnost. Do baráže se však podívali pouze v roce 2011, která byla úspěšná. Jihlava má svému soupeři co vracet, v myslích mnoha fanoušků je jistě loňský ročník. Motor byl hlavní soupeř Dukly o vyhnutí se baráži. I když v play-out dokázala Dukla stáhnout náskok Českých Budějovic po základní části, nakonec Motor nakonec v play-out posbíral o tři body více než Jihlava a opět tak zachránil juniorskou extraligu. Letos to s českobudějovickými juniory také nevypadá příliš světle, v tabulce jsou třetí od konce se ziskem 14 bodů a drží nelichotivý post mužstva s nejvíce obdrženými góly. Nejproduktivnějším hráčem týmu a zároveň nejlepším střelcem je Ondřej Šulek (7+4).
Loňské vzájemné zápasy: Dukla – Motor 1:2 sn., Motor - Dukla 7:5, Dukla - Motor 1:4, Motor - Dukla 5:4, Dukla - Motor 4:3, Motor - Dukla 2:4.

Výhrami nabuzení starší dorostenci míří do Pardubic a Brodu

Minulý týden čekali na starší dorost dva soupeři, kteří byli v tabulce postavení výše – Hradec Králové a Kometa Brno. Proti prvnímu týmu vyhráli svěřenci kouče Štěpána Moravce 4:3 v prodloužení, když otočili nepříznivý stav 0:2 a tři vteřiny před koncem nastavení trefil dva body Vladimír Oščádal. Poté je čekal ještě těžší oříšek – Kometa Brno, jasný lídr tabulky. Jihlava sice po pár minutách prohrávala 0:2, ale nakonec po parádním výkonu vybojovala v Brně dva body za výhru 3:2 v prodloužení. Nyní vstupuje starší dorost do druhé poloviny základní části. Po čtrnácti kolech patří Dukle pátá pozice s jednadvaceti body, když na druhý Hradec Králové ztrácí jen čtyři body. Důležitá je však čtvrtá pozice, znamenající postup do lepší skupiny s jistotou play-off. Tu momentálně drží dvaadvacetibodový Liberec. Jihlavu nyní čekají dva zápasy s tabulkově horšími soupeři. Nejprve ve čtvrtek 22.10.2015 od 17:00 na ledě šestých Pardubic (21 bodů) a v sobotu 24.10.2015 v Kotlině s předposledním Havlíčkovým Brodem. Nejlepším střelcem týmu je devítígólový Vladimír Oščádal, jenž nasbíral stejně jako Tomáš Mejzlík (7+4) dohromady jedenáct bodů.

HC Dynamo Pardubice zažívá bodově doposud stejnou sezónu jako Dukla. Během čtrnácti zápasů nasbírali Pardubičtí 21 bodů a jsou za Jihlavou pouze vinou horšího skóre. Minulý týden sice Dynamo podlehlo na vlastním ledě Komětě vysoko 1:7, ale poté dvoubodovou výhrou v Havlíčkově Brodě skončilo třízápasovou sérii bez výhry. Těch si zatím Pardubičtí připsali celkem sedm, stejně jako porážek. Lídrem bodování je žďárský rodák Ondřej Machala (6+12), kterém zdatně sekundují další bývalí hráči plamenů Martin Kaut a Ondřej Trejbal. Nejlepším střelcem je osmigólový Viktor Martínek. Letošní vzájemný zápas Pardubic a Dukly bude již třetí v pořadí a v obou případech platilo, že se vždy radoval venkovní tým.
Letošní vzájemné zápasy: Pardubice – Dukla 2:6. a Dukla – Pardubice 3:5.

BK Havlíčkův Brod v loňském ročníku slavil postup z první ligy do extraligy a letos čeká mladé Bruslaře boj o udržení mezi tuzemskou extraligovou smetánkou. Momentálně se Brodští nacházejí na předposledním místě tabulky se ziskem 10 bodů, poslední Letňany mají o bod méně. Před dvěma týdny starší dorost Brodu přerušil sedmizápasovou sérii proher, když doma senzačně porazil vedoucí Brno 5:4. V minulém týdnu si hráči z Kotliny připsali bod, když podlehli Boleslavi 0:4 a doma padli po nájezdech (2:3) právě s Pardubicemi. Jasným vládcem týmového bodování je nejlepší střelec a nejproduktivnější hráč v jedné osobě David Michálek (8+10). Také Brod a Dukla se letos střetli již dvakrát, vždy zvítězil domácí tým.
Letošní vzájemné zápasy: Havlíčkův Brod – Dukla 4:0 a Dukla – Havlíčkův Brod 4:2.

Mladší dorostenci zavítají do Mladé Boleslavi

Tři domácí zápasy mají za sebou mladší dorostenci. Dva týdny zpět porazili na domácím stadionu Žďár nad Sázavou 8:1, jenže na tuto výhru nenavázali svěřenci trenéra Petra Svobody minulý čtvrtek, kdy doma nestačili na Motor 1:2. Jediný gól Dukly dal Tomáš Chlubna, kategorií starší žák, který si v žákovské lize během 8 zápasů připsal 20 gólů a 5 asistencí. V posledním zápase se Jihlava dlouho trápila s Havlíčkovým Brodem. Po dvou třetinách prohrávala 0:1, ale pěti góly ve třetí třetině otočila zápas ve svůj prospěch. Na mladší dorost čeká v základní skupině ještě sedm zápasů a na čtvrté místo, znamenající jistotu play-off, ztrácí sedmá a třináctibodová Dukla osm bodů. V neděli 25.10.2015 od 11:45 budou červenožlutí bojovat o důležité body na stadionu Mladé Boleslavi. Lídrem bodování a střelců je Adam Najman (5+4).

BK Mladá Boleslav se v tabulce nachází pod Jihlavou, s osmi body z jedenácti zápasů patří „Bolce“ předposlední devátá pozice. Všechny body nasbírali Boleslavští v prvních čtyřech zápasech sezony, od pátého kola si připisují pouze samé porážky. Aktuálně mají na kontě již sedm zápasů bez bodového zisku, i proto se perou s Havlíčkovým Brodem o post nejhoršího týmu skupiny střed. Nejlepším střelcem týmu a lídrem bodování je David Litera (5+1). V prvním vzájemném zápase tohoto ročníku přivezla Mladá Boleslav dva body z Jihlavy po výhře na nájezdy.
Letošní vzájemný zápas: Jihlava – Mladá Boleslav 1:2 sn.

Další zápasy jihlavské mládeže:

Liga mladšího dorostu: Jihlava – Liberec, 25.10.2015 ve 12:00.
Liga starších žáků A: Zubr Přerov – Jihlava, 25.10.2015 v 15:30.
Liga starších žáků B: Jihlava – Třebíč, 24.10.2015 v 13:15.
Liga mladších žáků C: Zubr Přerov – Jihlava, 25.10.2015 ve 13:30.
Liga mladších žáků D: Jihlava – Třebíč, 24.10.2015 v 11:15.