Junioři a starší dorost chtějí doma získat další body, mladší dorost jede do Žďáru

20.11.2015 / Tomáš Lysý

Na konci týdne se již tradičně rozehrají další extraligové boje jihlavských mládežnických týmů. Jako první vyjedou na led Horáckého zimního stadionu starší dorostenci, kteří potřebují nutně bodovat. V pátek 20. listopadu od 15 hodin je čeká souboj s lídrem tabulky Kometou Brno. Jejich další zápas s Pardubicemi byl přeložen na 24.11. v 18 hodin. Po utkání staršího dorostu s Kometou vyjedou na led junioři, které čekají Vítkovice a o den později v pravé poledne Třinec. Mladší dorost již nemůže bojovat o první čtyřku tabulky, přesto bude počítat každý bod. Základní část zakončí v neděli od 17 hodin na ledě Žďáru a výsledky ze základní části se přenášejí do nadstavbové skupiny.

Junioři změří sily s dvěma slezskými týmy, které dostávají nejméně branek

Po reprezentační přestávce čekaly na jihlavskou juniorku dva venkovní zápasy. Oba dva byly velice vyrovnané, ovšem s jiným výsledkem. Zatímco na ledě Liberce sehrála vyrovnaný zápas se špatným koncem (3:5), v Mladé Boleslavi ztratila až v závěru zápasu těsné vedeni, ale nakonec vyhrála 3:2 na nájezdy. V extraligové tabulce patří Dukle sice až dvanáctá pozice ze šestnácti týmů, ale s minimálními rozestupy na týmy před sebou. Nyní čeká Jihlavu dvojutkání s celky, kteří jsou tabulkově nad ní. V pátek 20. listopadu od 18:15 hodin změří Dukla síly s desátými Vítkovicemi a o den později na ní čeká průběžně třetí Třinec. Kanadské bodování Dukly vede Pavel Kousal (9+9), nejlepším střelcem je desetigólový Aleš Dufek.

HC Vítkovice Steel sehrály po reprezentační přestávce také dva zápasy s opačným koncem a získaly stejný počet bodů jako Jihlava. Nejprve doma proti Olomouci nedotáhly slibně rozehraný zápas ke třem bodům, ale na samostatné nájezdy již Hanáky porazily (3:2). Naopak další domácí zápas ostravskému týmu nevyšel. Vinou prohrané první třetiny podlehli Zlínu těsně 2:3. V aktuální tabulce jsou Vítkovice na desátém místě se ziskem 26 bodů. Na Duklu mají náskok jednoho bodu a páteční souboj tak bude zápasem o tzv. šest bodů. Vítkovickým patří zajímavá statistika. Jsou sice týmem, který v extralize dostal vůbec nejméně gólů – 41, ale jsou také druhý nejméně skórující tým, když vstřelili také 41 branek. Nejproduktivnějším hráčem týmu je dvacetibodový Tomáš Jáchym (6+14), post nejlepšího střelce zastává Dominik Kafka se 14 přesnými zásahy.
Letošní vzájemný zápas: Dukla – Vítkovice 1:2 pr.

HC Oceláři Třinec zatím prožívá nadmíru povedenou sezonu. Ocelářům totiž patří třetí pozice v tabulce se ziskem 35 bodů a na druhou Slavii mají Třinečtí pouze bodový deficit. Zápasy po reprezentační přestávce Třinci nadmíru vyšly, Dukla tak narazí na rozjetý tým. Slezané totiž nejprve sestřelili Zlín 5:1 a poté deklasovali Olomouc výsledkem 8:2. Tým s drakem ve znaku se může spolehnout na výbornou defenzívní činnosti, zatím dostal pouhých 44 branek a po Vítkovicích je v tomto ohledu druhý nejlepší celek soutěže. Týmovou produktivitu ovládá Ondřej Kovarčík (8+13), který hraje v mužstvu se svým bratrem Michalem. Nejlepším střelcem je s devíti góly slovenský forvard Matej Murín.
Letošní vzájemné zápasy: Dukla – Třinec 4:2 a Třinec – Dukla 6:3.

Starší dorostenci potřebují prolomit tři prohry za sebou

Staršímu dorostu Dukly se v poslední době příliš nedaří, což není dobrá zpráva před poslední čtvrtinou soutěže. Před reprezentační přestávkou ztratili Jihlavští tři body v Mladé Boleslavi až dvě minuty před koncem a prohráli na nájezdy, v minulém týdnu během dvou zápasů vůbec nebodovali. Doma totiž vysoko podlehli Liberci 3:7. Mírné zlepšení vykázal zápas v Hradci Králové, kde bylo po dvou třetinách skóre bezbrankové, ale domácí nakonec odešli z ledu s vítězstvím 3:1. Nyní čeká červenožluté přetěžký soupeř, v pátek 20. listopadu od 15:00 nastoupí proti vedoucí Kometě Brno a netradičně v úterý 24. listopadu se ve stejný čas utká s Pardubicemi, čímž vstoupí do poslední čtvrtiny soutěže. Dukla nutně potřebuje body, ve vyrovnané tabulce je šestá a na čtvrté místo s jistotou play-off ztrácí čtyři body. Nejproduktivnějším hráčem Dukly je David Čermák (6+10), nejvíce gólů má na kontě Vladimír Oščádal, a to deset.

Kometa Brno je suverénním lídrem extraligové tabulky staršího dorostu skupiny Střed, nasbírala přesně 52 bodů a v porovnání všech skupiny Západ a Východ je také nejlepším celkem vůbec. V dosavadním průběhu sezony ztratili Brněnští pouze osm bodů, z toho dva s Jihlavou. Po reprezentační přestávce sice získala Kometa šest bodů za domácí výhry nad Havlíčkovým Brodem a Pardubicemi, ovšem ve středu prohrála na ledě Liberce 2:3 v prodloužení a přerušila sérii pěti vítězných zápasů. Brňany to však příliš mrzet nemusí, jejich první místo v tabulce je prakticky neohrožené. Lídrem kanadského bodování je žďárský odchovanec Martin Nečas (9+20), nejlepším střelcem týmu je pro změnu třebíčský rodák a účastník IIHS 2011 a 2012 Matěj Novák, který dal 14 gólů.
Letošní vzájemné zápasy: Dukla – Kometa 1:2 a Kometa – Dukla 2:3 pr.

HC Dynamo Pardubice vstoupí do poslední čtvrtiny soutěže zápasem na ledě Dukly Jihlava. V předchozích třech duelech obou týmů platilo, že vyhrál vždy hostující tým. Dynamo sice po reprezentační přestávce porazilo v domácím derby Hradec Králové 3:2, poté však dvakrát zaváhalo, padlo na ledě Komety 3:6 a doma přenechalo dva body Mladé Boleslavi. Také Pardubice potřebují nutně body, momentálně se pohybují na pátém místě a na vytoužené čtvrté místo, které drží Liberec, ztrácí dva body. Co se týče kanadského bodování, na prvním místě je žďárský rodák Ondřej Machala (8+15), nejlepším střelcem je s dvanácti góly Viktor Martínek.
Letošní vzájemné zápasy: Pardubice – Dukla 2:6, Dukla – Pardubice 3:5 a Pardubice – Dukla 1:2.

Mladší dorost zakončí základní část na ledě nedalekého Žďáru

Nejmladší extraligová mládežnická kategorie Dukly se po reprezentační přestávce utkala s lídrem tabulky z Hradce Králové. Pohledné a vyrovnané utkání rozhodli hráči Mountfieldu jediným gólem v předposlední minutě. Protože v dalším zápase prohrála Jihlava na ledě Pardubic, definitivně se jí uzavřela cesta mezi první čtyřku tabulky s jistotou play-off. Hned v dalším utkání však červenožlutí dokázali doma porazit Brno 3:2 na nájezdy a tyto body mohou v závěru platit dvojnásob. Kometa pravděpodobně skončí na nepostupovém pátém místě a bude hrát také nadstavbovou část o postup do play-off. V ní se týmy na pátém až desátém místě tabulky utkají čtyřkolově každý s každým a do play-off postoupí pouze vítěz skupiny. Jihlava je nyní na sedmém místě tabulky se ztrátou čtyř bodů na Brňany. Rozšířit bodové konto bude chtít Dukla proti krajskému rivalovi ze Žďáru nad Sázavou, jenž jí čeká v neděli 22. listopadu od 17 hodin. Nejproduktivnějším hráčem Dukly je Adam Najman (7+6), který je zároveň nejlepší střelec týmu.

SKLH Žďár nad Sázavou zažívá v listopadu výsledkové období jako na houpačce. Hokejisté zpod Zelené hory totiž nejprve prohráli v Parducích (0:4), poté doma porazili doma Brno 3:1. Následně neuspěli v zápase na ledě regionálního rivala z Havlíčkova Brodu (0:3), aby brali bod za prohru na nájezdy v Českých Budějovicích. Cílem svěřenců kouče Martina Sobotky je záchrana v soutěži. Žďár je zatím na osmé pozici tabulky se 16 body a na poslední Mladou Boleslav má náskok sedm bodů. Právě poslední tým každé skupiny po nadstavbové části čeká pád o patro níže. Nejproduktivnějším hráčem je Jaromír Pytlík (4+7), nejvíce gólů – šest – nastřílel Ondřej Tobiáš.


Letošní vzájemný zápas: Dukla – Žďár 8:1.

Další zápasy jihlavské mládeže:

Liga mladšího dorostu: Jihlava – Krkonoše, 14.11.2015 ve 12:00.
Liga starších žáků A: Jihlava – Olomouc, 21.11.2015 ve 13:15.
Liga starších žáků B: Chotěboř – Jihlava, 20.11.2015 v 11:00.
Liga mladších žáků C: Jihlava – Olomouc, 21.11.2015 v 11:15.
Liga mladších žáků D: Chotěboř – Jihlava, 20.11.2015 v 9:00.