Svátek pro mládežníky. Mladší dorostenci sehrají zápas pod otevřeným nebem Za Lužánkami

03.01.2016 / Tomáš Lysý

Brněnské Hokejové hry 2016 odstartoval v neděli duel extraligové Komety s Plzní. V místě bývalého stadionu Za Lužánkami, kde brněnský tým slavil všech svých jedenáct titulů mistra československé ligy, vyrostl dočasný stadion, na první představení více než týdenního maratonu sportovních událostí sem dorazila rekordní návštěva 18514 diváků.
Na stejném místě se představí i mladší dorostenci Dukly Jihlava. Zápas 26. kola ELIOD extraligy mladšího dorostu s Kometou Brno sehrají Za Lužánkami v pondělí 4. ledna 2016 od 14:45.

Hned dvě utkání Tipsport extraligy, druholigovou řež, ale i zápas ženských reprezentací či mládežnických a žákovských týmů. To jsou Hokejové hry Brno 2016 - Czech winter Hockey Games, které se konají od neděle 3. ledna do soboty 9. ledna 2016. Během her se na dočasném stadionu s kapacitou přes 21 tisíc diváků představí i dva mládežnické týmy Dukly Jihlava. Hned v pondělí 4. ledna to budou mladší dorostenci, v sobotu 9. ledna pak na stejném místě vyzvou místní Kometu i jihlavští junioři.

Do Brna vyráží jihlavští mladíci již po jedenácté hodině, v jednu hodinu po poledni jsou očekáváni v DRFG Areně, kde proběhne klasická předzápasová příprava. Už oblečeni ve výstroji vyrazí k zápasu Za Lužánky autobusem. Po krátkém rozbruslení bude ve 14:45 vhozeno úvodní buly. Utkání řídí jako hlavní rozhodčí Michael Kohoutek, na čarách asistují Radim Procházka a Martin Šustr

Hokejový svátek i pro mládežníky

Pro všechny aktéry pondělního duelu to bude bezesporu hokejový svátek. "Kluci jsou natěšení. Vždyť vyjma nějakých žákovských turnajů v přípravce ještě pod širým nebem soutěžní zápas nehráli," říká vedoucí týmu extraligového mladšího dorostu Zdeněk Drla. Sám se na takřka mystické místo také těší. "Ještě na starém zimáku Za Lužánkami jsem byl na svém prvním "velkém" hokeji. Bylo to někdy v roce 1983 a shodou okolností zde hrála Dukla Jihlava. Zetor tehdy porazila 3:2," loví v paměti Drla, pro kterého to bude čtvrtá hokejová událost pod širým nebem. "Kdysi dávno jsem se nechal přemluvit a dvakrát jsem nastoupil v brance při přátelském zápase za Dalečín. Jednou to bylo v Poličce, která tehdy ještě neměla krytý stadion, jednou v Nedvědici pod hradem Pernštejnem," vzpomíná Zdeněk Drla.

"Krásný venkovní turnaj jsme odehráli na začátku ledna před osmi lety s malými Dukláky v Itálii ve městě Neumarkt v Jižních Tyrolích. Tehdy to byl turnaj pro šesté třídy, dnes jsou tito hráči už ve straším dorostu a juniorce," připomíná Drla. "Bylo to tam skvělé. Teplota lehce pod nulou, trestné lavice pod třemi smrčky a nad městem se tyčily majestátní vrcholy Dolomitů."

"V Itálii jsme si to užili, věřím, že si užijeme i Winter Classic v Brně," uzavírá Zdeněk Drla.

V ITÁLII. V italském městě Neumarkt se hrálo před osmi lety také pod širým nebem. Za Duklu tehdy coby šesťáci nastoupili dnešní junioři Ondřej Najman, Ladislav Pospíchal, Daniel Dvořák nebo Jiří Bambula. Foto: Zdeněk Drla