Mladší dorost a juniory čeká Winter Classic, starší dorost se představí doma

04.01.2016 / Tomáš Lysý

Po Vánocích a Novém roce se opět rozjíždí i mládežnické extraligové soutěže. Netradičně již v pondělí hrají další zápas junioři, kteří hrají ve Vítkovicích. Další utkání mají na programu v sobotu v rámci Brněnských hokejových her, čeká je zápas pod širým nebem. Nepříliš povedený vstup do nadstavby B bude chtít napravit starší dorost, jehož čeká Kladno a Motor. Velký zážitek je připraven i pro mladší dorost, jenž sehraje v pondělí Winter Classic proti Brnu. Nebude to jejich jediný zápas tento týden, v neděli poměří síly v derby s Havlíčkovým Brodem.

Junioři: Cesta na Slezsko i Winter Classic

Červenožlutí sehráli na sklonku loňského roku dva zápasy s Plzní a s Karlovými Vary, ale radovali se z výhry jen v úvodním domácím duelu proti Indiánům. V tabulce patří Jihlavě 16. místo s 32 body, což je poslední postupová pozice do play-off. Jihlavští junioři se v těchto čtyřech zápasech museli obejít bez gólmana Josefa Kořenáře a produktivního dua Ondřej Najman – Pavel Kousal. Nyní již budou talentovaní hráči juniorce Dukly k dispozici. Hned v pondělí 4. ledna v 17:00 nastoupí Jihlava k utkání na ledě sedmých Vítkovic a opravdový zážitek čeká na trenéra Patrika Augustu a jeho hráče v sobotu 9. ledna od 16:30. Jihlava totiž sehraje zápas v Brně pod širým nebem, tzv. Winter Classic, v rámci Brněnských hokejových her. Produktivitě Dukly vládne duo Pavel Kousal (14+11 – zároveň nejlepší střelec týmu) s Ondřejem Najmanem (10+15).

Vítkovickým juniorům patří pozice ve středu tabulky, konkrétně deváté místo se ziskem 43 bodů. Slezané mají vyrovnanou bilanci skóre, 76:76. Vítkovicím se doma příliš nedaří, získali teprve 18 bodů a jsou v tabulce domácích zápasů na šestnáctém místě. Body sbírají vítkovičtí junioři hlavně venku, kde již uloupili 25 bodů a jsou v tomto ohledu druhým nejlepším týmem. Prosinec Vítkovicím poměrně vyšel, pouze dvakrát prohráli a čtyřikrát vyhráli, naposled 6:3 na ledě posledního Litvínova. O přísun gólů se stará třetí nejlepší střelec celé ligy Dominik Kafka, který dal již dvacet branek a s dalšími sedmi asistencemi je neproduktivnější muž týmu; letos již nastoupil ke třem zápasům v extralize.
Letošní vzájemné zápasy: Jihlava – Vítkovice 1:2 pr. a Letošní vzájemné zápasy: Jihlava – Vítkovice 3:4 pr.

HC Kometa Brno je na tom v tabulce ještě o něco hůře než Vítkovice. Aktuálně patří týmu z jihomoravské metropole jedenácté místo se ziskem 41 bodů. Doma se Kometě také moc nedaří, z 11 zápasů brala jen 21 bodů a je na čtrnáctém místě. Poslední zápasy Brnu poměrně vychází, během osmi předcházejících duelů vyhrála Kometa již šestkrát a dvakrát dokonce neinkasovala ani gól. Letošní zápasy mezi Kometou a Duklou se vyznačují heslem „můj dům, můj hrad“, Jihlava opanovala oba domácí zápasy, Kometa jeden. Tentokrát však na oba soupeře dýchne zcela jiná atmosféra, v rámci Winter Classic spolu budou hrát zápas pod širým nebem. Brno spoléhá hlavně na nejlepšího střelce Petra Kratochvíla (14 gólů) a nejproduktivnějšího hráče Filipa Dvořáka (12+17). V sestavě Komety jsou i tři hráči se zkušenostmi z Dukly – Liridon Dupljaku, Filip Nováček a Tomáš Havránek.
Letošní vzájemné zápasy: Brno – Jihlava 4:1, Jihlava – Brno 4:3 a Jihlava – Brno 4:3.

Starší dorostenci chtějí napravit nepodařený vstup do B-nadstavby

Své první zápasy v nadstavbové části B si svěřenci kouče Štěpána Moravce jistě představovali trošku jinak. První utkání na ledě Energie Karlových Varů totiž Dukle vůbec nevyšlo, prohrála 0:8. O den později již Jihlava gól vstřelila, v Litvínově vedla 1:0, ale Chemici poté otočili stav a vyrovnaný zápas dotáhli v závěru dvěma góly k vítězství 4:1. V tabulce je tak Dukla na třetím místě a na páté – první nepostupové – místo má náskok sedmi bodů. Nyní čeká červenožluté v pátek 8. ledna od 18:00 zápas proti šestému Kladnu, o den později v pravé poledne poměří Dukla síly s devátými Českými Budějovicemi. Nejlepším střelcem jihlavského kádru je sedmnáctigólový Vladimír Oščádal, nejvíce bodů nasbíral Aleš Heinrich (12+11).

Rytíři Kladno mocně usilují o to, aby po nepovedené základní části (šesté místo, ztráta 33 bodů na postup do A-nadstavby) živili naděje na play-off v B-nadstavbě. A první dva zápasy Kladnu vyšly. Nejprve rozstříleli doma poměrem 7:0 Vsetín, který je na čtvrtém a posledním postupovém místě tabulky. O den později si Kladno poradilo s Havířovem (5:3). Momentálně ztrácí Rytíři na čtvrtý Vsetím ze šestého místa pouhé čtyři body. Nejlepším střelcem a jasně nejproduktivnějším hráčem je Adam Kubík (24+15).
Loňské vzájemné zápasy: Kladno – Jihlava 4:5 a Jihlava – Kladno 2:3 pr. V obou případech šlo o zápasy také v nadstavbové skupině B.

Starší dorost Motoru České Budějovice bojuje v nadstavbě B hlavně o udržení se v extralize. Sestup by pro Motor byla obrovská rána, jenže jeho vidina není zas tak vzdálená. Poslední dva týmy této nadstavby jdou o patro níže. Suverénně poslední je pětibodová Opava, ale na předposlední Porubu má dvaadvacetibodový Motor k dobru jen pět bodů. Do nadstavby však vstoupili Jihočeši poměrně dobře, ve dvou domácích zápasech proti Havířovu a Vsetínu vybojovali čtyři body. Týmové statistik vede Jáchym Kondelík (12+20), jenž je s Jakubem Káníkem zároveň nejlepším střelcem týmu.
Loňské vzájemné zápasy: Základní část: Jihlava - Motor 4:2, Jihlava - Motor 0:5, Motor – Jihlava 0:2 a Motor – Jihlava 1:4.

Mladší dorost: Winter Classic v Brně a derby

Tabulka ELIOD extraligy mladšího dorostu se začíná povážlivě zamotávat. Lídr z Brna totiž začíná ztrácet, dopředu se tak žene Motor, který nyní s 39 body vede nadstavbovou části skupiny D. Druhá Kometa ztrácí bod, třetí Dukla čtyři body, navíc oba týmy mají o zápas více. V pondělí 4.1. od 14:45 Jihlavu čeká velice prestižní duel právě s druhým Brnem, navíc pod širým nebem jako Winter Classic. Ceý týden ukončí svěřenci kouče Petra Svobody v neděli 10. ledna od 12 hodin v Kotlině na stadionu posledního a zřejmě na sestup odsouzeného Havlíčkova Brodu. Nejvíce bodů nasbíral Tomáš Vala (11+17), který je zároveň nejproduktivnějším mužem celé skupiny D (4+8). Spolu s Tomášem Valou je nejlepším střelcem týmu i Adam Najman a Jan Úlovec.

HC Kometa Brno neprožívá povedenou nadstavbovou část. Vstupovala do ní jako lídr, ale v prvním zápase horko těžko doma porazila suverénně poslední Havlíčkův Brod (4:3) a stejným poměrem vyhrála v Jihlavě. Poté však přišly čtyři porážky – ve Žďáru, Mladé Boleslavi, v Brodě po nájezdech a rychta na ledě Motoru (7:2). Nyní čeká Kometu pro změnu šest domácích utkání v řadě. Nejproduktivnějším mužem a zároveň nejlepším střelcem týmu je Maxim Čajkovič (20+18), který je se šesti góly také nejlepším střelcem D-skupiny
Letošní vzájemné zápasy: Kometa – Dukla 4:1, Dukla – Kometa 3:2 sn. a Dukla – Kometa 3:4.

Hodně špatně jsou na tom mladší dorostenci Havlíčkova Brodu. Důkazem je poslední místo v tabulce se čtrnácti body a devítibodovým deficitem na pátou Mladou Boleslav. Právě poslední celek tabulky jde o patro níže a zdá se, že se Bruslaři po roce opět vrátí do Ligy mladšího dorostu. Zatím nepomohla ani změna na trenérském obsazení, tým z Kotliny od prosince vede Aleš Totter, který je současně i trenér A-týmu. V prosinci si připsal Brod pouze výhru na nájezdy nad první Kometou, naopak nasbíral čtyři další porážky. Post nejlepšího střelce a nejproduktivnějšího muže zastává Michal Teplý (15+10).
Letošní vzájemné zápasy: H. Brod – Dukla 1:2, Dukla – H. Brod 5:1 a Dukla – H. Brod 8:1.

Další zápasy jihlavské mládeže:

Liga starších žáků A: Jihlava – Warrior Brno, neděle 10. ledna od 13:15.
Liga starších žáků B: Žďár nad Sázavou – Jihlava, sobota 9. ledna od 15:15 a Jihlava – Chrudim, neděle 10. ledna od 15:30.
Liga mladších žáků C: Jihlava – Warrior Brno, neděle 10. ledna od 11:15.
Liga mladších žáků D: Žďár nad Sázavou – Jihlava, sobota 9. ledna od 13:15 a Jihlava – Chrudim, neděle 10. ledna od 13:30.