Dukla hostí doma Šumperk. Odčiní blamáž s Draky ze začátku prosince?

18.01.2016 / Zdeněk Drla

Měl to být jasný příběh. Ve 29. kole zajížděla tehdy vedoucí Dukla Jihlava na led posledního Šumperka. V té chvíli měla za sebou jedenáctizápasovou šňůru, kdy neztratila ani bod a vezla se na vítězné vlně. Jenže v podhůří Jeseníků přišel šok. Z dračí sluje si červenožlutý tým neodvezl ani bod. Dvě třetiny držela Jihlava nadějný stav, jenže v periodě s pořadovým číslem tři Draci udeřili čtyřikrát, z toho jednou ve vlastním oslabení... Úžasná listopadová série tak na začátku prosince skončila. Teď se dost možná začíná psát další. Jak dopadne čtvrtý duel Dukly se Šumperkem?
Zápas mezi Duklou Jihlava a Šumperkem začíná na Horáckém zimním stadionu ve středu 20. ledna 2016 v tradičních 17:30 hodin.

Ač se tomu nechce věřit, aktuální ročník WSM Ligy jde do finiše základní části. Do konečného zúčtování, kdy si kluby budou moci říct, zda byl předsezonní cíl v první fázi soutěže naplněn - tedy zda budou hrát vyřazovací boje, či hájit příslušnost ve druhé nejvyšší soutěži v play-out - zbývají poslední čtyři týdny. V nich odehraje čtrnáctka účastníků jedenáct kol. A Dukla bude mít hned šestkrát výhodu domácího prostředí.

Prvním soupeřem, kterého v závěrečné fázi základní části přivítá na Horáckém zimním stadionu, bude Šumperk. Od posledního vzájemného střetnutí uplynul měsíc a půl. Postavení obou soků v tabulce se nijak dramaticky nezměnilo. Dukla byla tehdy první, teď je třetí, dva body za Motorem a devět za vedoucím Kladnem, Šumperk byl poslední a díky výhře nad lídrem tabulky poskočil na předposlední místo - a tam je dosud.

Šumperk od posledního vzájemného duelu s Jihlavou získal 13 bodů, Jihlava o bodík víc. Dá se tedy říct, že oba středeční rivalové se výsledkově trápí. V novém kalendářním roce Draci bodovali ve čtyřech z pěti zápasů, nestačili pouze na pražskou Slavii (vyhráli po nájezdech v Prostějově, v nastaveném čase padli v Kadani, v Třebíči a naposledy doma s Mostem, když duel dvou nejhorších týmů tabulky řídili mimořádně čtyři rozhodčí - pozn. aut.)

Dukla zahájila rok 2016 prohrou po nájezdech na ledě posledního Mostu, ve vyparodané Budvar Areně nestačila na českobudějovický Motor, podlehla doma Havířovu a fotbalovým výledkem 0:1 skončil i její "špíl" s Litoměřicemi, kterým předtím "nasázela" doma desítku. Na lepší časy se začalo blýskat v posledním odehraném kole, kdy Dukla porazila Ústí nad Labem 4:3. Gólově se prezentovali Tomáš Harkabus, Martin Kohout, Ondřej Beránek a Jan Kolář.

Právě pro Jana Koláře bude středeční zápas pikantní. Pardubický útočník, který hostuje v Dukle do konce sezony, vypomáhal v několika případech právě v Šumperku.

Poslední vzájemný zápas

Šumperk - Dukla Jihlava 6:2

Branky a nahrávky: 7. Milfait (Vrdlovec, Drtil), 30. Holík (Vrdlovec, Fořt), 42. Půhoný (Zdráhal, Kaut), 44. Šimun (Drtil, Brunec), 48. Fořt (Vrdlovec, Milfait), 55. Milfait (Fořt) – 9. Seman (Diviš, Gríger), 19. Skořepa (Jergl, Štebih). Rozhodčí: Mikula – Adamec, Poruba. Vyloučení: 2:3. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1110. Střely na branku: 35:32. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 6:2. Třetiny: 1:2, 1:0, 4:0

Šumperk: Zelenka – Gewiese, Holík, Zdráhal, Havlík, Puzič, Drtil, Bažant, Prokop – Milfait, Vrdlovec, Fořt – Kaut, Půhoný, Kolář – Ostřanský – Šimun, Brunec – Šebek, Hroch
Dukla Jihlava: Škarek – Štebih, Šafář, Kaláb, Parýzek, Grebenyuk, Zadražil, Dobrovolný – Gríger, Seman, Diviš – Důras, Skořepa, Jergl – Březina, Melenovský, Harkabus – Malec, Flek, Anděl

Pohled do statistik

Kanadskému bodování Šumperka vévodí Tomáš Fořt. Třiadvacetiletý útočník, jenž během své kariéry kromě extraligového Zlína působil i v prvoligové Třebíči či Havířově, má na svém kontě 16 gólů a stejný počet asistencí. Dvaatřicet bodů nastřádal i v pořadí druhý Daniel Vrdlovec (8+24). Nejproduktivnějším obráncem je Jan Zdráhal (6+9).

V brance Šumperka strávili největší porci minut Daniel Zelenka (16 zápasů, průměr 3,11 gólu na zápas, 91,88% úspěšnost zákroků), dále Miroslav Svoboda (14 zápasů, 3,20 gólu na zápas, 91,81%) a Filip Šindelář (14 zápasů, 3,63 gólu na zápas, 90,04%). Po jednom zápase mají na svém kontě pardubický Brandon Maxwell a plzeňský Patrik Polívka.

Šumperk je nejslušnějším týmem soutěže, během jednačtyřiceti kol udělili rozhodčí jeho hráčům jen 484 trestných minut (Litoměřice 866 TM). Druhá nejslušnější je Dukla Jihlava (491 TM).

POČTVRTÉ SE ŠUMPERKEM. Zápasy Dukly s Draky bývají gólově bohaté. V proměru připadá na jedno utkání devět gólů. V prvním zápase vyhrála Dukla v Šumperku 5:4 v prodloužení, doma přejela Draky 7:3, ve třetím případě prohrála na šumperkém stadionu 2:6. Jak dopadne čtvrté vzájemné měření sil? Foto: Josef Plechatý

42. kolo WSM Ligy: středa 20. ledna 2016

ČEZ Motor České Budějovice - HC Stadion Litoměřice (17:30)
HC Dukla Jihlava - HOKEJ ŠUMPERK 2003 (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - Rytíři Kladno (17:30)
HC AZ Havířov 2010 - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
SK Kadaň - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HC Slavia Praha - LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC Most - HC ZUBR Přerov (neděle 31.1. v 17:30)

43. kolo WSM Ligy: sobota 23. ledna 2016

HC Slavia Praha - ČEZ Motor České Budějovice (15:00)
Rytíři Kladno - HC Most (16:00)
LHK Jestřábi Prostějov - SK Kadaň (17:00)
HC Benátky nad Jizerou - SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC ZUBR Přerov - HC Dukla Jihlava (17:00)
HC AZ Havířov 2010 - HOKEJ ŠUMPERK 2003 (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. - HC Stadion Litoměřice (17:00)