Jihlava jede do Benátek. Vyloví podruhé v sezoně na stadionu u Jizery tři body?

26.01.2016 / Tomáš Lysý

WSM Liga nabírá ve svém závěru opět pořádně rychlé tempo. Během posledního týdne byly na programu tři kola, od poslední lednové středy přesně za tři týdny bude odehráno všech 52 utkání a základní část uzavře svou oponu. Právě ve středu 27. ledna 2016 zajíždí jihlavská Dukla na led Benátek nad Jizerou. Liberecké farmě letos zvoní hrana play-off, na vstup do předkola ztrácí už jedenáct bodů. Utkání na benáteckém městském zimním stadionu startuje v 17:30.
Pokud do zhruba hodinu a tři čtvrtě vzdáleného městečka nevyrazíte osobně, můžete sledovat textového onlajnu.

Loňská sezona se Benátkám pořádně vydařila. Po základní části skončili hráči týmu od Jizerky na devátém místě tabulky, tým do předkola táhla dvojice Josefů Mikyska – Skořepa. V předkole se Benátečtí absolutně nepárali s ambiciózními Litoměřicemi. Stadion prohrál oba dva domácí zápasy a překvapivý lídr série proměnil tři mečboly hned prvním zápasem na domácím ledě. Ve čtvrtfinále se k produktivnímu duu přidala dvojice Vít Jonák – Jan Víšek a málem se začínala psát série o tom, jak David porazil Goliáše. Přeneseno do prvoligové terminologie, po třech zápasech čtvrtfinále vedli Benátky v sérii nad Budějovicemi 2:1 a vyrovnaný čtvrtý zápas strhnul Motor na svojí stranu až v poslední minutě. Jihočeši zlomili odpor houževnatého soka a sérii zvrátili konečným výsledkem 4:2 na zápasy.

Benátecký boj o předkolo play-off? Spíše záchranářské starosti

Letos si o podobném scénáři mohou Benátky nechat (zatím) jen zdát, možná i kvůli tomu, že Josef Mikyska odešel do Motoru a Josef Skořepa do Jihlavy. Ostřílený Jan Plodek, jasný lídr týmových statistik (7+16), a s jedenácti góly nejlepší střelec týmu Jan Ordoš, na vše sami nestačí. Tým nejmenšího prvoligového města (7366 obyvatel), který trénuje v partnerském Liberci a do Benátek jezdí až v den zápasu, je na dvanáctém místě tabulky. Jeho ztráta na poslední volné místo předkola, které drží desáté Litoměřice, je jedenáctibodová. Benátečtí se musí dívat spíše pod sebe, neboť na třináctý Šumperk mají náskok pouze šesti bodů, na poslední Most dvojnásobný. Po základní části čeká týmy na 11.-14. místě play-out a poslední celek sestupuje o patro níže.

V posledních dvou zápasech ale najeli benátečtí hokejisté na vítěznou vlnu. Doma nedali šanci hokejistům z Třebíče, které porazili 4:1, a stejným výsledkem vydolovali i tři body na ledě posledního Mostu. Na svém ledě dokáží Benátky potrápit nejednoho favorita, Motor letos nezískal na jejich ledě ani bod. První zápas Jihočechů skončil kontumační porážkou 0:5 a reparát na ledě nevyšel ani napodruhé – 1:4. Zbývá dodat, že nejproduktivnějším bekem Benátek je Jiří Říha (4+10), hned za ním je odchovanec Dukly Roman Čermák. Benáteckou svatyni letos hájilo již osm golmanů, mj. i jihlavským fanouškům dobře známá jména jako Filip Novotný, David Vacek a Vladislav Habal.

Letošní vzájemné zápasy ve prospěch Dukly

Vzhledem k tomu, že WSM Liga je ve své závěrečné části, střetla se Dukla s Benátkami již třikrát, poprvé již v pátém kole. Jedenáct stovek diváků poprvé vidělo ve vzájemných zápasech Josefa Skořepu v jihlavském dresu. Benátky se na konci první třetiny ujali dvougólového vedení. Hned na začátku druhé třetiny sice snížil Tomáš Harkabus, ovšem Martin Mareček v téže části vrátil hostům náskok. Jiskřičku naděje vybojoval pro Duklu Filip Seman, který osm minut před koncem vstřelil kontaktní gól. Na jihlavskou hru bez gólmana ale nedošlo, neboť v 56. minutě upravil Jan Ordoš na konečných 2:4.

Do odvety jela Jihlava s poměrně dobrou formou. V předešlých devíti zápasech sedmkrát vyhrála, navíc zápas předem porazila na svém ledě silné Kladno. Na jednu z legend benáteckého hokeje, Josefa Skořepu, se přišlo podívat 350 fanoušků a „Skořápku“ tam vítaly transparenty, vtipkoval střelec vítězného gólu z 28. minuty Vojtěch Zadražil. Jihlavský obránce navázal na trefu právě Josefa Skořepy z dvanácté minuty a protože Benátky stihly ve třetí třetině pouze snížit, radovala se Dukla z výhry 2:1.

Poslední vzájemné utkání: HC Dukla Jihlava – Benátky nad Jizerou 3:1
Úvodní gól zápasu mezi Duklou a Benátkami padl již po šestapadesáti vteřinách, kdy hosté využili přesilovou hru. Jihlavě se podařilo srovnat za sedm minut později trefě Marka Melenovského do šibenice. Na další gól se muselo čekat poměrně dlouho. Ve druhé třetině se totiž skóre neměnilo a zakřičet gól si mohli domácí fanoušci až ve dvaačtyřicáté minutě po přesilovkové dorážce Josefa Skořepy. Klid na domácí hokejky vstřelil gólem na 3:1 David Březina a tímto výsledkem také duel nakonec skončil i díky tomu, že Jakub Škarek vychytal trestné střílení.
Branky a nahrávky: 8. Melenovský, 42. Skořepa (Důras, Kaláb),51. Březina (Kaláb, Malec) – 1. Plodek (Čermák, Trška). Rozhodčí: Schmejkal – Krátký, Svoboda. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1159. Střely na branku: 39:33. Průběh utkání: 0:1, 3:1.

Dukla: Škarek – Šimek, Štebih, Parýzek, Kaláb, Zadražil, Grebenyuk – Diviš, Seman, Gríger – Jergl, Skořepa, Důras – Harkabus, Melenovský, Březina – Anděl, Flek, Malec
Benátky: Lukáš – Trška, Čermák, Havlín, Ulrych, Kajínek, Pabiška, Kalina – Špaček, Plodek, Pletka – Ordoš, Jonák, Dlouhý – Černoch, Volf, Kuťák – Král, Havlas, Havel.

SKOŘÁPKŮV GÓL = 3 BODY. V předešlých třech vzájemných zápasech této sezony mezi Jihlavou a Benátkami platilo, že když do černého zamíří Josef Skořepa (v souboji s kladenským bekem Brendonem Nashem), tak Dukla získá tři body. Stejně jako ve druhém a třetím měření sil. S devatenácti góly současný nejlepší střelec červenožlutých barev přešel do Dukly právě z Benátek, kde v předešlých deseti letech odehrál přes 550 zápasů, byl kapitánem a pomohl týmu k postupu z druhé ligy do první. Stal se tak oblíbencem místních fanoušků. Budou ho i nyní na benáteckém zimním stadionu vítat transparenty, jak vtipně poznamenal Vojtěch Zadražil v ohlasech po předešlém zápase v Pojizeří? Foto: Josef Plechatý.

45. kolo WSM Ligy: středa 27. ledna 2016

HC Benátky nad Jizerou - HC Dukla Jihlava (17:30)
Kadaň - ČEZ Motor České Budějovice (18:00)
HC Slavia Praha - SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Most (18:00)
Rytíři Kladno - HC AZ Havířov 2010 (18:00)
HC ZUBR Přerov - HC Stadion Litoměřice (18:00)
HOKEJ ŠUMPERK 2003 - Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00).

46. kolo WSM Ligy: sobota 30. ledna 2016

ČEZ Motor České Budějovice – HOKEJ ŠUMPERK 2003 (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC ZUBR Přerov (17:00)
HC Stadion Litoměřice – Rytíři Kladno (17:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov (17:30)
HC Most – HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – SK Kadaň (17:30).

Dohrávka 42. kola WSM Ligy: neděle 31. ledna 2016

HC MOST – HC ZUBR Přerov (16:00).