Kdybych dal ty dva góly, byl by celý zápas jinačí, lituje Josef Skořepa nevyužitých šancí

28.01.2016 / Tomáš Lysý

Úvodní dvě třetiny zápasu v Benátkách nad Jizerou jihlavské Dukle nevyšly. V první polovině úvodního dějství nevyužili Jihlavští dvě velké šance, naopak domácí v závěru první třetiny otevřeli skóre. Na začátku druhé části benátečtí hokejisté zvýšili své vedení, další gól padl až po půlhodině hry. Od jednapadesáté minuty se hostům podařilo zdramatizovat zápas, ovšem soupeř své vedení uhájil. Tak by se dal stručně charakterizovat druhý zápas Dukly v Pojizeří. „Jelikož jsme prohráli, tak to bylo špatné. Předvedli jsme špatný výkon. Dvě třetiny jsme hráli, dá se říct, bídu. Poté jsme je zatlačili, ale už bylo pozdě,“ ohlíží se za porážkou Josef Skořepa, který v dresu soupeře odehrál předchozích deset sezon.

Vstup do zápasu na ledě týmu, který vyhrál předchozí dvě utkání a předtím doma potrápil Slavii (Pražané vyhráli 4:3) a porazil Motor (Jihočeši odjeli bez bodu s porážkou 1:4), se Dukle poměrně vydařil. Červenožlutí měli v desáté minutě na kontě dvě velké šance, ovšem Josef Skořepa je nevyužil. „Kdybych dal v první třetině dva góly, bylo by to 2:0 a šlo by se do průběhu zápasu jinak, než když jsme prohrávali 0:2 po dvou třetinách. Pak se to horko těžko dohání. Dali jsme gól, pak jsme zase inkasovali, což moc na psychice nepřidá,“ domnívá se zkušený útočník, který žehrá právě na proměňování gólových šancí. „Jak říkám, kdybych dal ty dva góly, tak by byl celý zápas jinačí. Dá se říct, že bychom i vyhráli.“ Jeho větu podporují i vzájemné zápasy v sezoně. Ve druhém a třetím utkání dal Josef Skořepa svému bývalému týmu gól a Jihlava slavila tři body. V prvním a čtvrtém duelu se naopak neprosadil a výhru brala liberecká farma.

Neproměnil jsem dvě velké šance, dvě třetiny jsme hráli bídu

Josef Skořepa o utkání v Benátkách

Zápas se proto hráči s číslem jednaosmdesát hodnotí negativně, což se vlastně dá říci o každé porážce. „Jelikož jsme prohráli, tak to je špatné. Předvedli jsme špatný výkon,“ nebere si servítky autor 124 gólů v první lize, jenž třikrát naskočil v dresu Liberce do extraligy. „Na začátku jsme je chvilku tlačili. Já sám jsem tam měl dvě velké šance, které jsem neproměnil. Pak jsme dostali takový laciný gól z jejich přesilovky. Dvě třetiny jsme hráli, dá se říct, bídu. Poté jsme je zatlačili, ale už bylo pozdě,“ lituje nejlepší střelec jihlavského celku v probíhajícím ročníku, jemuž chybí jedna trefa do počtu dvaceti gólů, čímž by překonal své maximum v základní části první ligy.

Nevím, kam v této sezoně spěcháme

Josef Skořepa o vložených pondělcích

Proti svému bývalému týmu tentokrát síť nerozvlnil, ale podílel se na jihlavském druhém gólu, kterým Dukla už pouze stačila snížit na konečných 3:2 pro Benátky. „Pavel (Pavel Mrňa – pozn. aut.) mi to chtěl přes beky nahrávat. Moc jsem to nečekal, myslel jsem si, že vystřelí a pojedu do dorážky. Dojel jsem si puk a Pavel byl pořád za mnou, v rohu. Dal jsem mu puk, on ho poslal Důrymu (Michal Důras – pozn.aut.) pěkně před brankoviště a Důry to dával hezky do šibenice,“ popisuje druhou trefu Jihlavy. Zároveň odmítá, že by za horším výkonem týmu v prvních dvou třetinách stála únava z tří zápasů během posledního týdne. „Myslím si, že nás to nijak neovlivnilo. Takhle hrajeme jak šílenci celou sezonu. Nevím, kam v této sezoně spěcháme, že hrajeme jednou za dva týdny v pondělí,“ durdí se nad vloženými pondělními zápasy a nastiňuje program následujících dní. „Dnes máme regeneraci, zítra se připravíme na Prostějov a v sobotu je musíme každopádně porazit.“

Řeč se také musela stočit na předchozí působiště Josefa Skořepy. Aby také ne. Již bylo uvedeno, že v předchozích deseti sezonách odehrál za Benátky 564 zápasů a v sezoně 2007/08 s týmem slavil postup do druhé nejvyšší soutěže. V minulém ročníku navíc vedl tým do bojů jako kapitán. „Pro mě už je to, dá se říct, normální zápas. Znám tam tak pět šest lidí,“ popisuje své pocity ze zápasů proti bývalému týmu. Na druhou stranu jsou zápasy Dukly u řeky Jizery vítanou příležitostí pro příbuzné a známé „Skořápky“. „Celou sezonu mě nevidí, takže když mají příležitost přijet do Benátek, samozřejmě přijedou. Občas zavítají i sem do Jihlavy,“ říká forvard, jehož prvním působištěm mezi dospělými byl druholigový Nymburk.

Benátky vždycky čekají, kdo jim přijede a kdo nepřijede

Josef Skořepa o spolupráci Benátek s Libercem, se Spartou a Boleslaví

Vzhledem k tomu, že Benátky jsou partnerským týmem Liberce (nově ale i Sparty a Boleslavi - pozn.aut.), kde trénují a do nejmenšího prvoligového města jezdí pouze na zápasy, popisuje Josef Skořepa, jak sestává sestava na zápas. „Je to tam takové komplikovanější. Oni vždycky čekají, kdo jim přijede a kdo nepřijede. Slepují tam sestavu dopoledne a pak ještě odpoledne,“ vybavuje si předchozí roky spolupráce s Bílými Tygry. Benátky tak díky třem výhrám v řadě mohou ještě pomýšlet na předkolo play-off, na desáté Litoměřice ztrácí deset bodů. Jihlavu v dalších sedmi zápasech čeká tuhý boj o třetí, možná druhé místo tabulky. Během těchto duelů narazí Dukla na pětkrát na týmy z první poloviny tabulky. To však dle jihlavského útočníka nehraje roli. „My jsme včera prohráli se spodním týmem tabulky. Ono je asi jedno, s kým hrajete. Jdeme do každého zápasu s tím, že chceme vyhrát,“ uzavírá rozhovor nejlepší střelec aktuálně čtvrtého týmu WSM Ligy.