Mám takovéto situace rád, chtěl jsem soupeře trošku vyprovokovat, pochvaluje si Pavel Mrňa vypjatý závěr proti Slavii

04.02.2016 / Tomáš Lysý

Do šestačtyřicátého kola platilo, že pouze jednomu týmu se letos podařilo dovézt ze slávistického Edenu plný počet šesti bodů – prostějovským Jestřábům. Nyní vyšel stejný kousek i jihlavské Dukle, která na úvodní výhru v Praze 2:1 tentokrát navázala třemi body za vítězství 3:1. „Do utkání jsme šli s tím, že se jedná o klasický šestibodový zápas. Potřebovali jsme jej uhrát, což se nám podařilo. Teď musíme vyhrávat dál a potvrdit tři body doma s Kadaní,“ je spokojený a zároveň již vyhlíží další utkání útočník Pavel Mrňa. Přímý souboj o třetí příčku tabulky tak zvládli lépe červenožlutí, kteří mají nyní před čtvrtými červenobílými náskok pěti bodů.

Ale pěkně popořádku. Úvodní vyrovnané dějství přineslo vzruch až na konci při slávistické přesilovce. Tuominena vychytal Honzík, z protiútoku zneškodnil Harkabusovu střelu zblízka Hylák. Góly tak padaly ve druhé třetině. Slavia si ve třiadvacáté minutě nepohlídala závěr oslabení a Pavel Mrňa v situaci dva na jednoho poslal svůj tým do vedení. Na jeho přesný zářez navázal o devět minut později přesilovkovou dorážkou Filip Seman. „Do zápasu jsme šli s tím, že ho musíme ubojovat. Věděli jsme, že Slavia hraje agresivně a musíme to ustát bez zbytečných faulů, což se nám docela dařilo. Vedli jsme 2:0 a řekli jsme si, že třetí třetinu musíme hrát pečlivě do obrany a neztrácet puky na modré,“ ohlíží se za zápasem Pavel Mrňa. Taktika pro třetí dějství vycházela do pětapadesáté minuty, kdy domácí snížili, ovšem tři body již Dukla uhájila. „Gól Slavie padl po naší chybě, ale ubojovali jsme to a na konci to bylo super,“ libuje si hráč, který do jihlavské kabiny přišel teprve nedávno.

Čtěte také: Technický gól jsem dal již v minulosti v Havlíčkově Brodě, vzpomíná si šťastný střelec Josef Skořepa

První zápas odehrál sedmadvacetiletý forvard 13. ledna proti Litoměřicím a za dalších pět zápasů se radoval z první trefy za A-tým v této sezoně (v sezoně 2011-12 nastřílel Pavel Mrňa za Duklu ve třinácti duelech pět gólů – pozn. aut.). Jeho letošní první zářez byl pořádně důležitý, poslal jím svůj tým do vedení, kdy si Slavia na konci přesilovky nepohlídala zadní vrátka a dvě vteřiny po skončení početní výhody inkasovala. „Na konci oslabení jsme šli s Josefem Skořepou dva na jednoho. Chtěl jsem nahrávat, ale bek se mezi nás postavil, tak jsem to vzal na sebe a konečně jsem to po pěti zápasech protrhnul,“ je rád jihlavský útočník. Gólman domácích Alexander Hylák možná čekal v situaci dva na jedno Mrňovu přihrávku, vzápětí již vytahoval puk ze sítě po ráně do levé šibenice. „Viděl jsem, že mi gólman nechal prostor na vyrážečku. Tak jsem si řekl, že to zkusím trefit. Chtěl jsem najít spoluhráče, ale bek Slavie stál dobře. Vzal jsem to na sebe a zaplaťpánbůh jsem to trefil. Jirka (pokladník týmu Jiří Dobrovolný - pozn.aut.) mi za první gól určitě něco napočítá,“ usmívá se šibalsky útočník, který letos působil ve druholigovém Vrchlabí a nižší kanadskoamerické Federal Hockey League.

Krátce po druhém gólu Dukly, který dal v přesilovce Filip Seman, se hra začala trošku přiostřovat. Už tak bylo do té doby uděleno celkem deset trestů. Čtyřikrát šli ven domácí, šestkrát hosté. Nakonec se poměr vyloučených zastavil na ukazateli 9:13. „Tým, který prohrává o gól o dva, se to snaží nějak vyprovokovat, aby rozhodčí pískl přesilovku. Párkrát se jim to podařilo. V závěru jsme ustáli oslabení pět na tři, což bylo důležité. Přestáli jsme i power-play, ze které padl náš třetí gól. Ubojovali jsme důležité tři body,“ říká spokojeně bez deseti centimetrů dvoumetrový odchovanec pražské Sparty, jenž byl sám čtyřikrát na trestné, kam poněkud kuriózně vždy odcházel spolu s hráčem soupeře. „Je pravda, že dneska se to docela řezalo. Já sám jsem byl čtyřikrát venku, vždy jsem tedy šel s někým ze Slavie. Na rozhodčí se ale vymlouvat nebudeme, občas něco pískl, občas ne. Vyhráli jsme a to je hlavní,“ vyřkl Pavel Mrňa nejdůležitější věc celého zápasu. Nutno podotknout, že výkon sudího Jana Doležala přísnější měřítko určitě snesl.

Vzhledem k tomu, že před vzájemným duelem měla třetí Dukla na čtvrtou Slavii náskok dvou bodů, vidělo šestnáct stovek diváků v Edenu přímý boj o třetí místo. „Do utkání jsme šli s tím, že se jedná o klasický šestibodový zápas. Potřebovali jsme jej uhrát, což se nám podařilo. Teď musíme vyhrávat dál a potvrdit tři body doma s Kadaní,“ ví moc dobře útočník, který v extralize odehrál 111 zápasů s bilancí 7+3.

Děkovačka po vítězném utkání na ledě Slavie Praha

Krátce po třetím gólu Dukly v podání Josefa Skořepy, kteří rozhodčí uznali jako technický po tom, co bylo nejlepšímu střelci Jihlavy zabráněno trefit odkrytou klec, se strhla za brankou Davida Honzíka menší strkanice. „Je pravda, že já takovéto situace mám rád. Při posledním střídání jsem chtěl trošku vyprovokovat Milana Mikulíka, protože celý zápas padal a furt něco dělal, zkoušel. Mám to rád, trošku té provokace tam bylo,“ culí se jihlavský bijec, jenž si užil i závěrečnou děkovačku s jihlavskými fanoušky, kterých do Edenu dorazila v polovině týdne zhruba osmdesátka. „Fanouškům děkujeme za podporu, bylo to super. Jsme rádi, ale nechápu ten konec, co tady předvedla sekuritka,“ pozastavuje se Pavel Mrňa nad chováním mužů ve vestách.

Jihlavští příznivci si totiž po první děkovačce vyvolali své hrdiny znovu na led. Při druhých děkovných chorálech naskočil jeden z fanoušků Dukly na plexisklo a chtěl si podat ruce se všemi hráči. Security má v těchto momentech za úkol dotyčného odvést zpět, ovšem na jihlavského příznivce se dost nevybíravým způsobem vrhli hned čtyři členové ochranky, kteří si při výměně názorů s hrstkou dalších příznivců hostí přivolali na pomoc čtyři antony policejních těžkooděnců. Jejich sílu pocítili i další Dukláci, kteří stáli opodál a celé situaci jen přihlíželi. „Nechápu, co tady ti sekuriťáci předvedli. Chtěli jsme si plácnout s fanoušky, na čem nevidím nic špatného. Oni tam naběhnou, pak zavolají těžkooděnce…,“ hledá závěrem těžko slova Pavel Mrňa. Hlavní však je, že si Dukla Jihlava odvezla z metropole výhru jak na hřišti, tak i v hledišti, kde fanoušci vytvořili červenožlutému týmu takřka domácí prostředí.