Poslední derby sezony je zde. Dukla zajíždí na led trápící se Třebíče

07.02.2016 / Tomáš Lysý

Zápasy mezi Duklou Jihlava a Třebíčí tradičně patří k nejvíce navštěvovaným utkáním v rámci WSM Ligy. A také k tahákům druhé nejvyšší české hokejové soutěže, bez ohledu na to, jaká pozice v tabulce oběma klubům patří. Čtvrté derby v sezoně se odehraje na ledě jedenácté Horácké Slavie, které pomalu zvoní hrana předkola play-off, Jihlava má na třetím místě tabulky solidní náskok na čtvrtou Slavii a dotahuje druhý Motor. Možnosti jsou pouze dvě. Buď Dukla bude pokračovat ve stíhací jízdě ke druhému místu tabulky a pošle naděje Třebíče na předkolo play-off do oblasti teorie, nebo se potvrdí, že derby nemá favorita.
Pojeďte podpořit červenožluté barvy do nedaleké Třebíče! Autobusem, vlakem nebo po vlastní ose je to kousek. Utkání na ledě regionálního rivala startuje v pondělí 8. února 2016 od 17:30.

V loňské sezoně byla Horácká Slavia černým koněm první ligy. Po dvaapadesáti kolech stačily její výsledky na výborné třetí místo tabulky a s celkovým ziskem 94 bodů zaostala pouze o bod za druhým Motorem. Třebíč ve čtvrtfinále smetla Havířov 4:0 na zápasy a poté v oslabené sestavě potrápila České Budějovice. Ač Motor postoupil do baráže výsledkem 4:1 na zápasy, hned třikrát zápas skončil rozdílem pouze jednoho gólu. Tolik sonda do úspěšné loňské sezony. Realita letošního ročníku je pro Bílé hvězdy zatím hodně zasmušilá, protože se krčí až na jedenáctém místě tabulky s pětibodovou ztrátou na desáté Litoměřice, které drží poslední volné místo v předkole play-off. V tabulce domácích zápasů jsou Horáci dokonce až dvanáctí s bilancí deset výher a čtrnáct porážek.

Za trápící se Třebíč již letos nastoupilo téměř padesát hráčů

Ani poslední výsledky Třebíče nejsou příliš optimistické. Během předchozích osmi utkání totiž vyhrála pouze dvakrát, když doma porazila vedoucí celek tabulky Kladno a poslední lednovou sobotu skolila 6:1 trápící se Kadaň. Poté třebíčští hokejisté neúspěšně dotahovali čtyřgólové manko proti Motoru. Další hřebíček do pomalu se zavírající rakve s názvem „předkolo play-off“ jim zatloukl v posledním kole Most, který se po výhře 3:2 odpoutal od posledního místa v tabulce. Na poměrně neuspokojivém postavení Bílých hvězd v tabulce má dost možná podíl i značná hráčská rotace. Během 48 zápasů naskočilo v třebíčském dresu již pět gólmanů, šestnáct obránců a 27 forvardů, což by stačilo na složení téměř devíti pětek. Ze všech útočníků vládne týmové produktivitě kapitán týmu David Dolníček (16+23), jenž je zároveň i nejlepším střelcem týmu. Také v obraně nastřádal nejvíce bodů hráč, který působil v jihlavské Dukle - Rostislav Malena má bilanci 2+9 v pětačtyřiceti zápasech. Jasnou gólmanskou jedničkou týmu je Karel Vejmelka, kterému letos těsně unikla nominace na mistrovství světa dvacítek.

Vzhledem k tomu, že Jihlava a Třebíč jsou od sebe vzdálené několik desítek kilometrů, je jasné, že spousta hráčů oblékla dres soupeře. Nejčerstvější je hráčská výměna Vlastimil Bilčík – Matić Podlipnik. První jmenovaný obránce odehrál podstatnou část předchozích tří sezon právě v Třebíči, za Duklu si během deseti zápasů připsal již čtyři body (1+3) a v posledních zápasech předvádí spolehlivé výkony. Do Třebíče za něj putoval Matić Podlipnik, který působil v této sezoně v Bolzanu, ovšem Jihlava na něj vlastní česká hráčská práva. Také se Slovincem, který za Duklu nastoupil v předešlých tří ročnících ke 118 duelům, mohou být v Třebíči spokojeni. Proti Kadani nastřílel hattrick a v jedenácti zápasech má bilanci 6+3.

Několik hráčů nastupovalo v dresu soupeře

Jihlavský dres obléká také obránce David Škůrek, jenž letos naskočil do jednoho zápasu za Třebíč; do Dukly přišel z Olomouce. K pilířům zadních řad Dukly patří Tomáš Kaláb, který přestoupil z Horácké Slavie do krajského města Vysočiny v roce 2010. Zkušenosti s třebíčským hokejem, zejména v juniorské kategorii, má také Michal Důras.

Pokud za Jihlavu nyní hrají čtyři plejeři se zkušenostmi z Třebíče, na druhé straně je toto číslo vyšší o tři hráče. Sezonu 2008-09 odehrál v červenožlutém dresu David Dolníček. O obránci Rostislavu Malenovi, jenž slavil v roce 2004 v Jihlavě postup do extraligy, již byla řeč. Celou loňský ročník odehrál za Duklu také Jakub Schejbal, který přišel do Horácké Slavie na začátku roku 2016 z polského Jastrzebie. V posledním domácím zápase Třebíče proti Motoru nastoupil od druhé třetiny do branky Dominik Svoboda, jenž chytal v mládežnických týmech Dukly od sezony 2010 a v ročníku 2012-13 pomohl staršímu dorostu Jihlavy k bronzovým medailím. V jihlavském starším dorostu a juniorce hrál v minulosti Marcel Juráň, jednu sezonu za juniory Dukly nastupoval Martin Dočekal.

Letošní vzájemné zápasy:

10. kolo: Jihlava – Třebíč 2:1
Očekávaným zápasem 10. Kola WSM Ligy byl jistě duel mezi Jihlavou a Třebíčí, hraný před téměř dvěma a půl tisícovkami diváků. Domácí příznivce potěšila Dukla v první třetině dvěma góly, ve třinácté minutě se trefil David Březina a o čtyři minuty později zvýšil vedení červenožlutých využitou přesilovkou Tomáš Harkabus. Protože druhé části kralovali gólmani, šla Jihlava s dvougólovým náskokem i do třetího dějství. To přineslo velké drama, protože Třebíčští ve 48. minutě snížili Davidem Dolníčkem. Vyrovnat se jim i přes velkou snahu nepodařilo, a to ani v závěrečné přesilovce spojené s power-play. Dukla tak vyhrála první derby v sezoně 2:1!

23. kolo: Třebíč – Jihlava 2:3
Šlágr třiadvacátého kola mezi Třebíčí a Jihlavou se hrál před více jak třemi a půl tisíci diváky. Domácí fanoušky zmrazil a naopak početnou skupinu jihlavských příznivců rozjásal v šestnácté minutě Jakub Flek. Ve druhé třetině branka nepadla, drama tak pokračovalo v třetí části. Hned na jejím začátku srovnal Matěj Pekr, ovšem Duklu poslal v jednapadesáté minutě do vedení Dávid Gríger. Rozhodnutí přišlo v čase 55:19, kdy krásným gólem rozhodl Miha Štebih a Třebíč už pouze snížila. Hrdinou zápasu byl i David Honzík s 36 úspěšnými zákroky. Jihlava tak brala desátou výhru z posledních jedenácti utkání!

Poslední vzájemný zápas: Jihlava – Třebíč 3:2 pr.
Třetí derby Vysočiny přineslo gól hned na začátku, kdy Josef Skořepa zakončil pohlednou akci Dukly. Třebíč stihla do konce třetiny vyrovnat, domácí hráč si srazil střelu Romana Erata do vlastní sítě. Ve druhé třetině viděla největší návštěva v historii vzájemných zápasů bojovný hokej se šarvátkami, gól tak nepadl. Tři minuty po začátku třetí části využil krátkou přesilovku domácích Dávid Gríger a poslal Jihlavu opět do vedení. V závěru zápasu však srovnal David Dolníček a šlo se do prodloužení, které rozhodl ranou od modré Miha Štebih! Rok 2015 tak končí pro červenožluté vítězně.

Branky a nahrávky: 2. Skořepa (Gríger, Důras), 43. Gríger (Štebih, Kohout), 64. Štebih (Grebenyuk) – 18. Erat, 58. Dolníček (Pekr, Schejbal). Rozhodčí: Kubičík – Adamec, Poruba. Vyloučení: 6:6, navíc Skořepa (JIH) 10 min. OT. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4787. Střely na branku: 36:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2. Třetiny: 1:1, 0:0, 1:1 – 1:0.
Jihlava: Honzík – Dobrovolný, Štebih, Baránek, Kaláb, Grebenyuk, Parýzek, Zadražil – Šafář, Flek, Malec – Gríger, Skořepa, Důras – Diviš, Melenovský, Kohout – Anděl, Březina
Třebíč: Vejmelka – Bilčík, Malena, Bartoň, Čejka, Schejbal, Šaur, Přibyl, Šik – Pekr, Dolníček, Erat – Psota, Švec, Kusko – Jurča, Zohorna, Wasserbauer – Pokorný, Baldwin, Miškovský

REKORDNÍ NÁVŠTĚVA. Poslední vzájemný zápas mezi Duklou Jihlava a Třebíčí se odehrál poslední předposlední den roku 2015. Mezi svátky si do ochozů Horáckého zimního stadionu našlo cestu 4788 diváků, čímž byl překonán divácký rekord v historii vzájemných zápasů těchto klubů. Dosavadním diváckým maximem bylo doposud 4600 diváků z 19. ledna 2000. Také nyní se očekává pořádná divácká kulisa. Třebíčská loď pomalu nabírá směr play-out, Jihlava může stále myslet na druhé místo tabulky. Foto: Josef Plechatý.

49. kolo WSM Ligy: pondělí 8. února 2016

HC Most – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Dukla Jihlava (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – HOKEJ ŠUMPERK 2003 (17:30)
SK Kadaň – HC AZ HAVÍŘOV 2010 (18:00)
HC Slavia Praha – HC Stadion Litoměřice (18:00)
LHK Jestřábi Prostějov – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
Rytíři Kladno – HC ZUBR Přerov (18:00)

50. kolo WSM Ligy: středa 10. února 2016

ČEZ Motor České Budějovice - Rytíři Kladno (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Most (17:30)
HC ZUBR Přerov – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HOKEJ ŠUMPERK 2003 – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Slavia Praha (18:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Kadaň (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)

51. kolo WSM Ligy: sobota 13. února 2016

HC Slavia Praha – HOKEJ ŠUMPERK 2003 (15:00)
SK Kadaň – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – Rytíři Kladno (17:00)
HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Most – HC AZ Havířov 2010 (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Stadion Litoměřice (17:30).