Uděláme všechno pro to, abychom druhé místo uhráli, slibuje fanouškům Tomáš Kaláb

09.02.2016 / Kamil Nečas, Tomáš Lysý

Zápas na ledě Třebíče se jihlavské Dukle nevydařil zrovna podle přestav. Domácí, kteří nutně potřebovali vyhrát k udržení naděje na předkolo play-off, nakonec tři body získali po výsledku 4:2. Vzhledem k tomu, že České Budějovice prohrály na ledě Mostu, má Jihlava na Jihočechy stále dvoubodový deficit. „Určitě chceme ještě skončit druzí. Stále je o co hrát. I když jsme v derby prohráli, musíme udělat všechno pro to, abychom druhé místo uhráli,“ burcuje před posledními třemi zápasy základní části obránce Tomáš Kaláb. Jasno může být už v sobotu po domácích zápasech Dukly s Mostem a právě s Motorem.

Jednu spojitost všechny čtyři letošní zápasy mezi Jihlavou a Třebíčí mají. Vždy se ze z výhry radoval tým, který vstřelil úvodní branku zápasu. Zatímco v předchozích třech duelech se o otevření skóre postarala Dukla a připsala si osm bodů z devíti možných, tentokrát zamířili přesně do černého jako první Bílé hvězdy. A to již po čtyřiasedmdesáti vteřinách hry. „Tady je to vždy podobné. Když se Třebíčským podaří vstřelit rychlý gól, ihned to zavřou. Dobře brání střední pásmo a soupeř to má těžké,“ začíná hledat první slova k zápasu Tomáš Kaláb, jenž do Dukly přišel v roce 2010 právě z Třebíče. „Pro mě jsou utkání s Třebíčí stále hodně zvláštní, i když jsem v Jihlavě už šest let. Pokaždé chci v Třebíči vyhrát, takže tentokrát se mi utkání hodnotí těžko. Domácí byli lepší než my, dobře bránili, my jsme se k nim do pásma vůbec nemohli dostat,“ vybavuje si pilíř obranných řad červenožlutých

Tomáš Kaláb: Zápasy v Třebíči jsou pro mě stále hodně zvláštní

Právě obranná činnost byla tím, na co se mohli Třebíčští soustředit nejen po úvodní trefě, ale zejména od konce druhé třetiny, kdy si po vyrovnání Vlastimila Bilčíka znovu vzali vedení zpět. „Dobře bránili střední pásmo. Mezi červenou a jejich modrou byli nasáčkovaní v pěti hráčích a my si tam těžko hledali prostor. Naši beci tak neměli komu a kam rozehrát, v tom jsme měli problémy,“ sděluje útočník Aleš Jergl, jenž si mohl připsat více gólů než pouze jeden z trestného střílení. „Ujel jsem jim v první i ve druhé třetině. Ale pokaždé jsem zamířil vysoko nad. V poslední době mi to nějak létá nahoru, ani nevím proč. Budu na tom muset zapracovat, protože to v derby nebylo poprvé,“ lituje svých nevyužitých šancí.

Jihlavská šestnáctka se tak prosadila až v čase 58:17, kdy jí v úniku fauloval domácí Čejka. V následném trestném střílení si Aleš Jergl vychutnal v souboji mladíků gólmana Karla Vejmelku, kterému zasadil kotouč mezi nohy. „Jejich gólmana znám z juniorky, chytal proti nám v Olomouci v extralize. Věděl jsem předem, co budu dělat, a podařilo se to, bohužel to na body nestačilo,“ popisuje své získané zkušenosti, ovšem zároveň lituje ztráty bodů. I když do konce ještě zbývala téměř minuta a tři čtvrtě, srovnat se již červenožlutým nepodařilo. „Věřili jsme, že ještě můžeme vyrovnat. Měli jsme tam i dobrou pozici, naší střelu ale dokázali zblokovat. Když potom vyhodili puk, už se nám nepodařilo dostat zpět do pásma, vybavuje si naprosto přesně útočník, který se proměněným trestným střílením vsítil svůj první letošní gól v A-týmu Dukly.

Aleš Jergl: Na Most se musíme pečlivě připravit. Tomáš Kaláb: A hlavně vyhrát

Situace na čele tabulky se tak výrazněji nezměnila. Ani jeden z prvních čtyř celků tabulky totiž nevyhrál za tři body. Kladno získalo bod za domácí prohru s Přerovem a jako první celek v sezoně má 100 bodů. Druhý Motor podlehl v Mostě a zůstal na 94 bodech, třetí Dukla je zpět o dva bodíky, čtvrtá Slavia ztrácí na červenožluté bodů šest. „Určitě chceme ještě skončit druzí, Stále je o co hrát. I když jsme v derby prohráli, musíme udělat všechno pro to, abychom druhé místo uhráli,“ říká Tomáš Kaláb. Dost možná si to Jihlava rozdá s Motorem o druhou pozici v přímém souboji v sobotu 13. února 2016 od 17:30 na Horáckém zimním stadionu. České Budějovice navíc před tímto utkáním přivítají ve středu doma lídra první ligy z Kladna.

Před sobotním hitem WSM Ligy se však Dukla musí nejprve soustředit na severočeský Most, který vyhrál čtyři z posledních pěti zápasů, v minulém kole porazil doma právě Motor a odlepil se od poslední pozice v tabulce. „Já se těším na každý zápas, i když je to utkání s celkem z konce tabulky. My se na Most musíme pečlivě připravit, jako na každé utkání. A určitě vyhrajeme,“ hovoří přesvědčivě Aleš Jergl. Jeho spoluhráč z obrany Tomáš Kaláb na dálku přitakává. „Víme, že se Mostu nyní daří, určitě to bude nepříjemný soupeř. Ale hrajeme doma. Takže musíme hrát jinak než v Třebíči. A hlavně vyhrát,“ ví moc dobře jihlavská jednačtyřicítka, že ke druhému místu mohou být tři body proti Mostu klíčové.

Zbývající program WSM Ligy a tabulka

50. kolo WSM Ligy: středa 10. února 2016

ČEZ Motor České Budějovice - Rytíři Kladno (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Most (17:30)
HC ZUBR Přerov – HC Benátky nad Jizerou (18:00)
HOKEJ ŠUMPERK 2003 – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – HC Slavia Praha (18:00)
HC Stadion Litoměřice – SK Kadaň (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00).

51. kolo WSM Ligy: sobota 13. února 2016

HC Slavia Praha – HOKEJ ŠUMPERK 2003 (15:00)
SK Kadaň – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:00)
LHK Jestřábi Prostějov – HC ZUBR Přerov (17:00)
HC Benátky nad Jizerou – Rytíři Kladno (17:00)
HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice (17:30)
HC Most – HC AZ Havířov 2010 (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Stadion Litoměřice (17:30).

Dohrávka 47. Kola WSM Ligy: pondělí 15. února 2016

LHK Jestřábi Prostějov – HC AZ Havířov 2010 (18:00)

52. kolo WSM Ligy: středa 17. února 2016

ČEZ Motor České Budějovice – HC Benátky nad Jizerou (17:30)
Rytíři Kladno – LHK Jestřábi Prostějov (18:00)
HC ZUBR Přerov – HC Slavia Praha (18:00)
HOKEJ ŠUMPERK 2003 – HC Slavia Praha (18:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Stadion Litoměřice – HC Most (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Dukla Jihlava (18:00).

Tabulka WSM Ligy po 49. kole: