Vítěz první ligy proti extraligovému mistrovi. Dukla v prvním domácím zápase baráže hostí Litvínov

31.03.2016 / Tomáš Lysý

Horácký zimní stadion po jedenácti letech ochutná extraligovou baráž, červenožlutí vyzvou úřadujícího extraligového šampiona. Lepší upoutávka na druhé kolo prolínací soutěže snad ani být nemůže. HC Dukla Jihlava v něm přivítá v pátek 1. dubna 2016 HC Vervu Litvínov. Souboj dvou klubů, které českému hokeji daly několik hráčských legend v podobě mistrů světa či olympijských medailistů, začne na Horáckém zimním stadionu v tradičních 17:30. Pojďte Duklu podpořit do posledního dechu a pomoct vybojovat první barážové body!

Organizace domácích barážových zápasů Dukly Jihlava

25 let od posledního mistrovského titulu Dukly

Pár dní zpátky ukazoval kalendář datum 26. březen 2016. Řada jihlavských fanoušků a pamětníků mohla zavzpomínat. Toho dne totiž uplynulo 25 let od zisku posledního mistrovského titulu Dukly. Jihlava tehdy porazila Litvínov na jeho ledě 7:0, sérii ovládla 3:1 na zápasy a získala svůj dvanáctý titul, který z ní doposud dělá nejslavnější klub české hokejové historie. Nikdo jiný na dvanáct prvenství nedosáhl. Ve všech čtyřech finálových zápasech se gólově prosadil současný trenér Dukly Petr Vlk, kapitánem týmu byl současný jednatel klubu Bedřich Ščerban. V mistrovské ekipě nechyběl např. Patrik Augusta, aktuálně trenér jihlavské juniorky, Richard Adam, asistent staršího dorostu Dukly, či Jiří Cihlář, trenér 3. a 4. třídy.

HC DUKLA JIHLAVA – MISTR 1991. Horní řada zleva: Radek Haman, Jiří Poukar, Ivo Dostál, Richard Šmehlík, Roman Mejzlík, Petr Kuchyňa, Radek Haut, Michael Vyhlídal, Milan Kastner, Roman Čech.
Prostřední řada zleva: Roman Kaňkovský, Libor Dolana, Petr Vlk, Richard Adam, Ervín Mašek, Jiří Holík (ředitel klubu), Vladimír Kolek, Aleš Polcar, Petr Kaňkovský, Patrik Augusta, Jiří Cihlář.
Dolní řada zleva: MUDr. Milan Kartůsek (lékař týmu), Oldřich Svoboda, Josef Augusta (asistent trenéra), Bedřich Ščerban (kapitán týmu), Jaroslav Holík (trenér), Marek Novotný, Pavel Křížek (masér). Foto:
Archiv HC Dukla Jihlava

Do baráže vstoupil lépe Litvínov

První barážové kolo vyšlo lépe Litvínovu, jehož soupeřem byla pražská Slavia. Tři body zůstaly na stadionu Ivana Hlinky, kde diváci viděli výhru Vervy v poměru 4:2, o kterou se zasloužil zejména dvougólový Radek Duda. Verva tak potvrdila dobrou formu z posledního období, připsala si totiž šestou výhru v řadě a celkově sedmou z posledních osmi utkání. Jihlava naopak podlehla na ledě Karlových Varů. Ač po devíti minutách prohrávala již o tři góly, do třetí třetiny šla po dvou brankách jihlavského Jana Koláře za stavu 3:2 pro domácí. Energie ale dvěma rychlými trefami na začátku třetího dějství další dramatizaci nepřipustila a nakonec vyhrála 6:3. V souboji s Litvínovem již za Duklu bude moct nastoupit pětice hráčů, jenž je v Jihlavě na hostování právě z Varů a proti svému mateřskému oddílu v baráži nesmí startovat (Tomáš Harkabus – druhý nejproduktivnější hráč týmu v play-off, Martin Kohout, Ondřej Beránek, Ondřej Šafář a Denis Šimek).

Ve druhém kole budou mít výhodu domácího prostředí Jihlava a Slavia. „Ukáže se, co Karlovy Vary a Litvínov umí, až teď přijedou k nám a na Slavii,“ pronesl bezprostředně po prvním zápase ve Varech velezkušený jihlavský útočník a dvojnásobný mistr extraligy Marek Melenovský. Konkrétně zápas mezi Duklou Jihlava a Vervou Litvínov bude mít "mistrovský" náboj. Jak už bylo několikrát uvedeno, Dukla má v baráži statut vítěze WSM Ligy, druhé nejvyšší české hokejové soutěže. „Cheza“ odvrací v baráži historickou blamáž. Stále je totiž úřadujícím extraligovým šampionem a ještě nikdy v historii českého, potažmo československého, hokeje se nestalo, aby hned v následujícím ročníku šel mistr o patro níže.

Jihlava již s pěticí hráčů v čele s Harkabusem, Litvínov bez Hübla, ale s probuzeným Dudou

Litvínov přitom do posledního kola skupiny play-out bojoval o vyhnutí se baráži. Ačkoliv si v něm z Vítkovic přivezl výhru 4:2, musel spoléhat na zaváhání Pardubic. Tým z města slavného dostihového závodu však doma skolil Karlovy Vary a poslal do baráže právě klub, jenž vyznává černou a žlutou barvu. Jeho kapitánem je velezkušený šestatřicátník Michal Trávníček, jenž celou svojí kariéru včetně mládeže strávil v Litvínově. Nejproduktivnějším mužem a nejlepším střelcem týmu v základní části byl Viktor Hübl, který si připsal ve 41 zápasech 19 gólů a 13 asistencí. Ovšem během play-out nastoupil jen do tří zápasů, poté se zranil a do letošní sezony již nezasáhne.

Grafika: Jan Poukar

Jeho roli postupně přebírá Radek Duda. Zkušený útočník s pověstí „enfant terrible“ na začátku prosince po vzájemné dohodě ukončil své působení v Karlových Varech, kde začínal sezonu jako kapitán. Nyní může svého bývalého zaměstnavatele poslat v baráži o patro níž, útočiště totiž našel právě v Litvínově. Sedmatřicetiletý forvard se zkraje nového angažmá hledal, ovšem během šesti zápasů baráže nasbíral deset bodů a svoje kvality potvrdil i proti Slavii. Zajímavostí rovněž je, že na konci varské anabáze si Radek Duda vyzkoušel i třetí nejvyšší soutěž v Sokolově, kde během dvou zápasů bral deset bodů. Verva dále spoléhá na Robina Hanzla (letos 15+26) nebo Františka Lukeše (13+22). Klíčovým mužem v obraně je sedmadvacetiletý odchovanec klubu Karel Kubát či o pět let mladší Filip Pavlík. V brankovišti letos dostával více prostoru Jaroslav Janus, jenž odchytal v základní části 39 utkání, ovšem v play-out nastoupil pouze jednou. Příležitost tak nyní dostává jeho kolega Michael Petrásek, jenž naskočil i do utkání proti Slavii.

Na soupisce Litvínova figuruje jihlavským fanouškům dobře známý Milan Řehoř, jenž za Duklu chytal (včetně mládežnických kategorií) v letech 2000 – 2011. V roce 2004 slavil s červenožlutými postup do extraligy nesmlouvavý obránce Zbyněk Sklenička. Rok předtím naskočil za Jihlavu do jednoho zápasu Rostislav Martynek.

GÓLY K VÝHŘE NEVEDLY. Jan Kolář přišel do Dukly v polovině ledna a vybudoval si pověst „gólového štístka“. Vždy totiž platilo, že když se v utkání trefil, tak červenožlutí zvítězili. Bohužel pro Duklu se tato série přetrhla v prvním zápase baráže. Ačkoliv se zkušený forvard s reprezentační minulostí trefil dvakrát a pomohl svému týmu snížit skóre z 0:3 na 2:3, Energie si ve třetí třetině tři body pohlídala. Foto: Jan Čech (www.hokejkv.cz)

Program 2. kola baráže o extraligu, pátek 1. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava – HC Verva Litvínov (17:30)
HC Slavia Praha – HC Energie Karlovy Vary (18:00)

Program 3. kola baráže o extraligu, neděle 3. dubna 2016:

HC Verva Litvínov – HC Energie Karlovy Vary (15:30)
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)

Program 4. kola baráže o extraligu, úterý 5. dubna 2016:

HC Dukla Jihlava – HC Slavia Praha (17:30)
HC Energie Karlovy Vary – HC Verva Litvínov (18:00).

Kompletní rozpis baráže o extraligu 2016

Pozvánka na baráž: Pojďme snít svůj sen a společně bojovat do posledního dechu

Autor videa: Ondřej Šuhaj