Kuba skvěle zachytal, měli jsme i trošku štěstíčka, a nájezdy nám naštěstí vyšly, je spokojený Filip Seman

02.04.2016 / Tomáš Lysý

Marek Melenovský po prvním kole baráže říkal, že se ukáže, co extraligisté umí, až přijedou na led soupeře. Tehdy totiž hrály týmy z extraligy doma, nyní měli výhodu domácího prostředí Jihlavští a Slávisté. A využili jí také, i když Dukla proti loňskému extraligovému mistrovi až na nájezdy. V nich se dvakrát prosadil Filip Seman a rozhodl, že extra bod zůstane na Vysočině. „Zakončení měním, aby gólmani nevěděli. Poprvé jsem to dal nad lapačku, podruhé nad vyrážečku,“ usmívá se nový nájezdový trumf kouče Petra Vlka. Tabulka baráže se tak vyrovnala. Litvínov se čtyřmi body vede, Slavia a Vary mají tři body a Dukla je nyní dvoubodová.

Videosestřih: Jihlava – Litvínov 2:1 sn. (ČT Sport)

Videosestřih: Jihlava – Litvínov 2:1 sn. (www.hokej.cz)

V jedné z přestávek zápasu mezi Duklou a Litvínovem dostal věrný fanoušek červenožlutých hraný dres Tomáše Čachotského. Předával mu jej sám oblíbenec jihlavských ochozů, který před sezonou zamířil na hostování do Zlína. Snad není třeba připomínat, že „Čagy“ je mistr nájezdů, zejména bekhendových blafáků. Sám tedy mohl se zájmem očekávat, zda samostatné nájezdy dopadnou lépe pro domácí či hosty. Ve třech sériích uspěl pouze Filip Seman a František Lukeš, kteří šli i na čtvrtou sérii, kde se pořadí měnilo. Zatímco litvínovský plejer neuspěl, „Semiš“ byl stoprocentní. „Letos to byl můj první gól v nájezdech, a ještě k tomu hned další. Na trénincích mi to jde, v zápasech je nedávám. Zakončení měním, aby gólmani nevěděli,“ podotýká se smíchem Filip Seman a vzápětí již trošku vážnějším duchem popisuje své zakončení. „Jednou jsem to dal na lapačku do víka, podruhé nad vyrážečku. Bohužel nejsem tak rychlý a technický jako Tomáš Čachotský a kličku si dovolit nemůžu, tak si snažím hledat nějaký prostor,“ doplňuje hráč s číslem 24.

Filip Seman: Rozdíl mezi extraligou a první ligou je vidět. Musíme hrát na hranici svých možností

Třicetiletý útočník sympaticky přiznává, že bez gólmana Jakuba Škarka by se jihlavská výhra rodila pouze těžko. „Nás zase, jako celou sezonu, podržel gólman, což bylo hlavní. Dnes to úžasně vychytal. My jsme totiž měli strašně málo střel,“ říká Filip Seman a poměr střeleckých pokusů, 17:37 ve prospěch Litvínova, mu dává za pravdu. „Hrajeme proti Litvínovu, což je loňský mistr. I když přišel o největší hvězdy, pořád je to bruslařsky skvělý mančaft, který nás do zakončení moc nepouštěl. Příště musíme být trošku odvážnější a více se tlačit do střel, i třeba z větších vzdáleností, po kterých můžeme dorážet či mít tlak do brány,“ hledá recept na zvýšení střelecké produktivity hokejista, který si extraligu vyzkoušel za Vítkovice či za Chomutov. A třeba se větší střelecká aktivita dostaví již v nedělním třetím kole baráže, ve kterém Dukla zajíždí na led Slavie.

Stává se již pomalu pravidlem, že nejlepším hráčem Dukly je v posledních zápasech vyhlašován gólman Jakub Škarek. Ovšem dlužno podotknout, že naprosto zaslouženě. V utkání proti Litvínovu deptal šestnáctiletý brankář střelce soupeře, ze sedmatřiceti pokusů uspěli hosté pouze jednou, stejně jako ve čtyřech samostatných nájezdech, do kterých utkání vygradovalo. „V nájezdech je vždycky nervozitka, zvlášť když proti mně jedou hráči jako Lukeš. Hrál jsem proti nim vždy jen na počítači, je to jako sen. Jsem strašně rád, že jsme to zvládli,“ povídá upřímně mladičký gólman s popisem obou nájezdů Františka Lukeše. „Před nájezdy jsem si dal cíl hlídat si střelu. Poprvé mě dobře prostřelil, podruhé už jsem si jeho nájezd pohlídal a naštěstí to nedal,“ vybavuje si. Během druhého nájezdu Františka Lukeše bylo vidět, jak si Jakub Škarek hlídá prostor nad lapačkou, aby znemožnil litvínovskému útočníkovi opět vymést pavučiny.

Jakub Škarek: Hlavní je, že jsme vyhráli. Litvínov se neporáží každý den

Během šedesáti minut základní části byl strážce jihlavské svatyně v pořádném zápřahu, pokud jde o srovnání s jeho gólmanským protějškem Michaelem Petráskem. „Litvínovský gólman to měl těžší, protože střel na něj moc nešlo. Jsem rád, že jsem pustil jen jeden gól, ač byl trošku zbytečný. Ale hlavní je, že jsme vyhráli. Litvínov se neporáží každý den,“ připouští upřímně, že rána litvínovského beka Jiřího Guly možná šla chytit. Na druhou stranu, obránce hostí mířil z vrcholu pravého kruhu přímo do pravé šibenice. V šestnácti letech je však pro Jakuba Škarka každá taková zkušenost k nezaplacení. Navíc může porovnávat, jak rozdílný hokej je ve starším dorostu, juniorech, první lize, play-off první ligy a nyní v extraligové baráži. Všechny tyto soutěže letos okusil. „Mám zkušenost už z Karlových Varů, že extraligový hokej je celkově daleko rychlejší. Přihrávky a střely jsou prudší, hráči jsou chytřejší. Vždy se koncentruji na sto procent, ale teď se musím koncentrovat ještě více. Jinak je pro mě každý zápas stejný,“ porovnává gólman reprezentačních výběrů, který se již těší na zápas proti Slavii, kde udělá pro další body, ostatně jako vždy, maximum.

Tisková konference: Trenér Dukly Jihlava Petr Vlk a litvínovský trenér Jiří Šlégr

Autor videí: Ondřej Šuhaj