Dokázala se utvořit parta s hráči, kteří kabinu vedli tím správným směrem, pochvaluje si trenér staršího dorostu Štěpán Moravec

12.05.2016 / Tomáš Lysý

Podruhé za sebou se starší dorostenci Dukly probojovali z B-nadstavby do play-off a podruhé za sebou ukončili svojí pouť vyřazovacími boji v prvním kole. V letošním osmifinále extraligy byl nad síly jihlavského staršího dorostu Chomutov, pozdější finalista. Ačkoliv v prvním utkání, které rozhodovaly až samostatné nájezdy, byla Jihlava blízko k výhře, nakonec se radovali Piráti. Stejně jako v dalších dvou zápasech. „Teď už mohu říct, že s takto silným ročníkem jsme postup do play-off považovali za povinnost. Bohužel jsme zaplatili daň za to, že jsme nastoupili proti skvěle připravenému Chomutovu,“ ohlíží se za celou sezonou kouč staršího dorostu Štěpán Moravec.

Štěpáne, jak zpětně hodnotíte celou sezonu staršího dorostu 2015-16?
Byla to úspěšná sezóna. Z trenérského hlediska se nám s mužstvem pracovalo velice dobře. Měli jsme k dispozici silný ročník hráčů narozených v roce 1998, který dokázal tým táhnout a hlavně udržoval v kabině a celém týmu disciplínu, která je vždy klíčem k úspěchu. Dokázala se utvořit parta s hráči, kteří kabinu vedli tím správným směrem.

Z hlediska výsledkové části jsme nesplnili úplně to, co jsme od mužstva očekávali. Chtěli jsme tým dostat do nadstavbové skupiny A, kde bychom určitě hráli daleko těžší a kvalitnější utkání než ve skupině B. To by kluky zase někam posunulo, ačkoliv by výsledky asi nebyly tak dobré, jako ve skupině o udržení.

„Letos nám fungovala kabina a od toho jsme se mohli odrazit“
trenér Štěpán Moravec

Jsme rádi, že jsme postoupili do play-off, i když teď už mohu otevřeně říci, že s takto silným ročníkem jsme to s Ríšou Adamem (asistent trenéra staršího dorostu - pozn. aut.) považovali za povinnost. Bohužel, zaplatili jsme daň za to, že jsme nastoupili proti opravdu skvěle připravenému Chomutovu a na tak vysoké tempo utkání jsme nebyli ze skupiny o udržení zvyklí. Škoda, že jsme play-off sérii neprodloužili alespoň o jedno utkání, nicméně klukům i celému realizačnímu týmu patří za celou sezónu velké poděkování.

Co Vás v průběhu celé sezony nejvíce potěšilo?
Asi největším příjemným překvapením pro mne osobně byly výkony Dana Šťastného v brance. Po tom, co se několik hráčů včetně brankařů dokázalo svými výkony prosadit do vyšší kategorie, ležela v podstatě celá sezóna na něm. Je s podivem, s jakým přehledem a klidem se dokázal vyrovnat s odchodem jeho dlouholetého brankařského parťáka Jakuba Škarka, kterému v podstatě po celou dobu v Dukle kryl záda. Jsem rád, že přišla šance na kterou tolik let čekal, a že se s ní dokázal takto popasovat. Ta situace pro něj určitě nebyla jednoduchá, navíc já jsem znám svými kritickými postoji k výkonu brankařů, nicméně před jeho výkony v této sezóně smekám.

„Trápil nás přístup některých hráčů k tréninku a hokeji jako takovému“
trenér Štěpán Moravec

Znovu musím zmínit práci s celým mužstvem. Byla to příjemná práce a kdo trénuje tak ví, že jsou sezóny, kdy máte ročník kterému se nechce a pak to nebaví nikoho. Nicméně letos nám kabina fungovala a od toho jsme se mohli odrazit. Doufejme že se o takovou kabinu budeme moci opřít i příští rok.

Na druhou stranu, co pro Vás bylo zklamáním?
Takovým malým zklamáním pro nás bylo nesplnění vytyčeného cíle prosadit se do nadstavbové skupiny A. Také nás trochu mrzí laciné prohry s papírově slabšími soupeři, které jsme často podcenili a ztráceli tak cenné body. To, co nás asi bude trápit i v příští sezónách, je přístup některých hráčů k tréninku a celkově k hokeji jako takovému. Musíme doufat ve větší konkurenci, která by mohla tyto hráče z toho špatného přístupu vyléčit.

Můžete se zpětně ohlédnout za celou osmifinálovou sérii s Chomutovem?
Musím sportovně uznat, že soupeř měl větší kvalitu, především v útočné fázi hry. Nám se navíc vůbec nedařilo v přesilových hrách, kterých jsme měli za celou sérii požehnaně. Stejně tak jsme nedokázali najít recept na přesilové hry Chomutova.

V celé sérii jsme ani jednou nevedli a vždy dotahovali minimálně dvougólové manko soupeře. Určitý vliv mělo také to, že s takto kvalitním soupeřem jsme v posledních měsících neměli možnost hrát a nebyli jsme na místy takto rychlou hru adaptabilní. To ale byla daň za postup z nadstavbové skupiny B.

Štěpán Moravec udílí během osmifinálové série s Chomutovem pokyny svým svěřencům. Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej


Přehled sezony staršího dorostu 2015-16

V základní části staršímu dorostu těsně utekla A-nadstavba

Poslední dvě sezony jihlavských starších dorostenců jsou si velmi podobné. V ročníku 2014/15 i 2015/16 bojovala Dukla do poslední chvíle o první čtyřku, znamenající postup do kvalitnější nadstavbové části A. Loni ztratila Jihlava šanci na postup do A-nadstavby v posledním kole porážkou v Hradci Králové, letos chyběly Dukle ztracené body s týmy pohybujícími se na chvostu základní části. „Paradoxně jsme dokázali hrát velice dobrá utkání se silnými soupeři, ale slabší týmy jako Havlíčkův Brod nebo Letňany, které byly tabulkově pod námi, jsme porážet nedokázali. Troufnu si říct, že ze strany hráčů došlo k podcenění papírově slabších soupeřů. Nebyli jsme úplně spokojeni,“ řekl k základní části trenér staršího dorostu Štěpán Moravec.

V ostrém kontrastu byly zápasy Dukly proti Kometě Brno, s 68 body lídrem základní části nejen skupiny Střed. Žádný jiný tým ze všech tří skupin nenasbíral v základní části více bodů, než pozdější vítěz celé extraligy staršího dorostu. Dukla i přesto dokázala Kometu v základní části ze čtyř vzájemných zápasů třikrát porazit.

Nutno však podotknout, že se Štěpán Moravec musel celou sezonu obejít hráčů, kteří by se zcela jistě zařadili k oporám týmu. Za jihlavskou juniorku nastupovali gólman Josef Kořenář, obránci Vojtěch Pražák s Davidem Váňou a nejproduktivnější hráči juniorů, útočníci Pavel Kousal a Ondřej Najman. Všichni uvedení byli věkem ještě starší dorostenci. „Z týmu odešel na začátku sezony i Jakub Škarek, na kterém jsme chtěli mužstvo postavit,“ doplnil mladý trenér. Šestnáctiletý gólman spolu s Davidem Honzíkem opanoval statistiky základní části WSM Ligy a společně pomohli dotáhnout A-tým Dukly až do baráže.

Jasný postup z B-nadstavby do play-off

Po základní části postoupily první čtyři týmy skupiny Západ, Střed a Východ do A-nadstavby, zbylé čtyři týmy všech tří skupin se přesunuly do B-nadstavby. Z logiky umístění vyplývá, že v nadstavbové části skupiny A hrály kvalitnější týmy. Paralela letošní sezony staršího dorostu s loňskou pokračovala i v béčkové nadstavbě. V minulé sezoně vstupovala Jihlava do „Béčka“ z prvního místa, které uhájila. Letos jí před startem nadstavbové části patřila druhá pozice, stejně tak po šestnácti odehraných kolech.

Úvodní dva zápasy na ledě Karlových Varů a Litvínova se sice Dukle vůbec nepovedly, v celkovém součtu si ale starší dorost připsal dvanáct vítězství. „Aniž bych chtěl kohokoliv podceňovat, tak jsme se bavili o tom, že nás v Béčkové skupině nikdo moc pořádně „neprověřil.“ Hlavně zápasy proti Porubě a Opavě (sestupujícím do Ligy staršího dorostu – pozn. aut.) nenabídly až takový hokej, na který jsme byli zvyklí,“ přiznal Štěpán Moravec.

Vítězné zápasy, často o více gólů, tak mohly být Dukle paradoxně trošku na škodu. Z šestnácti utkání vyhráli Jihlavští hned sedmkrát o čtyři a více gólů, celkové skóre v B-nadstavbě měli červenožlutí výrazně pozitivní, 75:46.

SPOLEČNÉ TÝMOVÉ FOTO. Krátce po vyřazení s Chomutovem se celý tým staršího dorostu nechal na památku společně vyfotografovat. Zleva nahoře: Richard Adam (asistent trenéra), Štěpán Moravec (trenér), David Stark, Petr Slabý, Matěj Vála, Josef Vrátný, Lukáš Mareš, Aleš Krtek, Josef Berka, Vladimír Oščádal, zranění Tomáš Mejzlík a Dominik Adam, Vladimír Šťastný (vedoucí týmu). Zleva dole: Lukáš Jindra, Aleš Heinrich, Slavomír Kadleček, Jiří Slabý, Stanislav Huňáček, Milan Strnad, David Čermák. Zleva sedící: Ondřej Chaloupek a Daniel Šťastný. Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Vypadnutí v osmifinále play-off

Stejně jako v předchozí sezoně, ani tentokrát se Dukle nepodařilo v play-off vyhrát zápas. Loni podlehla Liberci v sérii 0:3, letos stejným poměrem chomutovským Pirátům, třetímu týmu nadstavbové skupiny A. Před startem play-off prohlásil kouč jihlavského staršího dorostu, že s Chomutovem předpokládá těžší zápasy, jelikož soupeři z A-nadstavby jsou na tom lépe hokejově i fyzicky. Ačkoliv proti silnému Brnu se Dukla přesvědčila, že hrát jde s každým, chomutovští mladíci navíc museli potvrdit roli favorita.

Chleba se lámal možná hned v prvním utkání. Jihlava brzy prohrávala, ovšem kapitán Tomáš Mejzlík bleskově vyrovnal. V dalším průběhu utkání dokázala Dukla srovnat z 1:3 na 3:3 a vynutit si nejen prodloužení, ale posléze i samostatné nájezdy. V nich nebyli červenožlutí daleko od prvního bodu v sérii. Po dvou sériích vedli 1:0 a měli na svých holích mečbol, ovšem Josef Vrátný ve třetí sérii neuspěl. Ihned po něm Piráti srovnali, ale hned po obrátce gólman Dukly Daniel Šťastný vychytal Kövera a další možnost rozhodnout měl Aleš Heinrich, leč ani on neuspěl. V páté sérii naopak Chomutov ukončil drama. „V prvním utkání se nám podařilo dotáhnout dvougólové manko a dostat zápas do nájezdů. Před výkonem kluků v tomto utkání smekám, soupeře jsme neznali a bylo to pro nás velice těžké,“ řekl Štěpán Moravec.

Na videosestřih prvního utkání se můžete podívat zde

Druhé utkání mělo naprosto odlišný průběh. Již v první třetině se Chomutovu podařilo utéct na tři góly. Jihlava sice ve druhé třetině snížila gólem Slavomíra Kadlečka, ale čtyři minuty po začátku třetího dějství vedli Piráti již 5:1. V průběhu závěrečné dvacetiminutovky navíc Dukla přišla o kapitána Tomáše Mejzlíka, který po faulu kolenem od Jakuba Navrátila již do dalšího průběhu osmifinále nenastoupil. Domácí poté přidali hostům na cestu domů ještě šestý gól. „Ve druhém utkání jsme se soupeřem téměř v ničem nedokázali držet krok a vytvářeli laciné individuální chyby, které jsme za celou sezonu nedělali. Určitou roli mohla hrát nervozita, nicméně takto špatně jsme dlouho nehráli. Navíc Chomutov byl opravdu k nezastavení,“ ohlédl se trenér jihlavského staršího dorostu zpětně za druhým utkáním.

Na videosestřih prvního utkání se můžete podívat zde

Za stavu 2:0 pro Piráty se série stěhovala na Vysočinu a Jihlava jí chtěla zdramatizovat. Když ne vrátit zpět na sever Čech, tak alespoň urvat jedno vítězství. Nepodařilo se ani jedno. Hosté krátce po polovině utkání vedli již o tři góly. Jihlava poté v přesilovce pět na tři snížila trefou Aleše Krtka a na začátku třetí třetiny si – i díky chomutovským faulům – vytvořila místy až drtivý tlak. Jenže nevyužité šance stáli domácí výhru a pokračování sezony, Piráti v rozmezí čtyř minut vstřelili další dva góly a započali svojí pouť, která skončila až ve finále proti Brnu. „Na domácí utkání jsme se hodně těšili. Chtěli jsme sérii prodloužit, nicméně efektivita našeho zakončení byla mizerná. Jsem ale rád, že i za stavu 0:3 a později 1:3 kluci nepřestali hrát a dál chtěli s utkáním něco udělat,“ hledal na třetí a rozhodující porážce s Chomutovem pozitiva Štěpán Moravec.

Jihlavští starší dorostenci se s Chomutovem prali, seč jim síly stačily, ale do semifinále nakonec postoupili po třech výhrách ve třech zápasech Piráti. Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej