Bedřich Ščerban byl opětovně zvolen do vedení ČSLH. Jeho dva projekty jsou hodnoceny úspěšně

20.06.2016 / Tomáš Lysý

Jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban obhájil místo ve výkonném výboru Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), když se stal jedním ze čtyř členů ve výboru svazu za oblast výkonnostního hokeje. Rozhodla o tom volební konference ČSLH. Prezidentem svazu byl znovuzvolen Tomáš Král, jenž tak vstupuje do třetího čtyřletého volebního období.

Jak probíhala volební konference Českého svazu ledního hokeje?
Konference probíhala v poměrně klidné atmosféře. Hlavně ekonomické výsledky za poslední (čtyřleté) období jsou velmi dobré. Podařilo se realizovat několik programů. Prezident ČSLH Tomáš Král zmiňoval i dva projekty, za kterými stojí Vysočina. Jednak to byl projekt VTM (výchovy talentované mládeže), který vychází přímo z KCTM (Krajského centra talentované mládeže). Dále prezentoval, jaké finance šly do českého hokeje za draftované hráče. To přímo souvisí s tím, že tito hokejisté hráli v Česku, čemuž napomohlo povinné zařazování juniorů. Neodchází nám takové množství mladých hráčů.
Finančně jde o velký rozdíl, pokud je hráč draftovaný z Česka nebo pokud odejde do zámořských juniorských soutěží a je draftovaný tam. Všeobecně se ví, že za oběma projekty jsem stál já. Stál jsem i za spoluprací ČSLH s Transparency international, nevládní neziskovou organizací, a Lovcem korupčníků, občanskou protikorupční iniciativou. Možná i to mi pomohlo ke znovuzvolení, protože tyto kroky jsou hodnoceny jako úspěšné.

„Tomáš Král zmiňoval dva úspěšně hodnocené projekty, za kterými stojí Vysočina“
jednatel Dukly a člen VV ČSLH Bedřich Ščerban

Jaká bude Vaše pozice ve výkonném výboru?
Zůstává úplně stejná. Mám na starosti trenérsko-metodickou komisi a projekt Výchovy talentované mládeže (VTM). Na základě diskuze na konferenci se nově otevřelo téma výchovy rozdílových hráčů. Předpokládám, že to nakonec bude obor, který také spadne pod VTM.

Můžete téma projektu Výchovy rozdílových hráčů popsat?
Nastává otázka, proč jsou hráči do 16 let ve světě konkurenceschopní a poté nás země jako Finsko nebo Švédsko předběhnou. Nebavme se o Kanadě nebo USA, protože jejich základna je úplně někde jinde. Bavíme se o tom, proč naši hráči nedosáhnou takových kvalit, ať už zůstanou u nás nebo jdou ven. Protože je tu spousta hráčů, kteří v tomto věku odešli do zámořských juniorských soutěží, a přesto už neudělali tak výrazný posun ve výkonnosti. Dá se říct, že zůstali stát na své úrovni.

Proč nás, dle Vašeho názoru, ve vyšších kategoriích tyto země předstihnou?
Je to otázka do diskuze a souvisí to i s výchovným procesem. Jestli hráče velice brzy akcelerujeme na maximální výkonnost, že jsou svázaní taktikou a příkazy, jako minimalizace chyb, a jejich úroveň zůstane nižší, než by bylo pro rozvoj v seniorském hokeji potřeba. To, že někteří hráči v mladém věku odešli ven a stejně se nerozvinuli, je důkaz, že problém je obecný a máme ho někde kolem věku 16 let.

Výsledky volební konference Českého svazu ledního hokeje:

Prezident Českého svazu ledního hokeje: Tomáš Král

Členové výkonného výboru ČSLH
za oblast vrcholového hokeje:
Petr Bříza, Otakar Černý ml., Aleš Kmoníček, Aleš Pavlík, Jiří Šlégr, Libor Zábranský
za oblast výkonnostního hokeje: Karel Jankovič, Miroslav Šeba, Bedřich Ščerban, Milan Vacke

Předseda dozorčí rady ČSLH: Miroslav Rákosník

Členové dozorčí rady ČSLH
za vrcholový hokej:
Ctibor Jech, Daniel Sadil, Jaroslav Veverka ml.
za výkonnostní hokej: František Dvořák, Pavel Schwarz, Jan Trunda

Předseda arbitrážní komise ČSLH: Vladimír Balaš