Na tenhle tým budu dlouho vzpomínat, hodnotí bronzový medailista Richard Peschout mistrovství světa juniorů v hokejbalu

20.07.2016 / Tomáš Lysý

Znovu po dvou letech má Dukla Jihlava ve svých řadách medailistu z světového hokejbalového šampionátu. Je jím Richard Peschout, jenž ke dvěma stříbrným medailím z mistrovství světa U-16 v roce 2012 a o dva roky později v kategorii U-18 přidal nyní bronzový kov z juniorského MS v anglickém Sheffieldu. „Radost už máme za sebou, přece jen mistrovství skončilo minulý týden. Šampionát pro mě byl zase novou zkušeností a jsem za ní moc rád,“ říká útočník juniorského týmu Dukly, který v hokejbalu hraje za klub ELBA DDM Ústí nad Labem.

Česká reprezentace vstoupila do mistrovství světa juniorů úspěšně a hned v prvním zápase porazila domácí Velkou Británii 9:1. Richard Peschout v tomto zápase zaznamenal dvě přesné trefy a jednu nahrávku a jeden gól přidal v dalším utkání proti Americe, které Česko vyhrálo 6:2. Poté přišlo první zakolísání českého výběru. Ani dva góly jihlavského útočníka nestačily na Slovensko, které federální derby vyhrálo 5:3. Následně si Češi smlsli na Švýcarsku a reprezentaci helvétského kříže rozstříleli 9:2 (Richard Peschout 1+2). „Se Slovenskem jsme ztratili body, ale šanci na finále jsme pořád měli. Potřebovali jsme vyhrát o dva góly nad Kanadou. Bohužel, nevyšlo to,“ upřesňoval v úterý 19.7.2016 ve Snídani s Novou, tradičním ranním pořadu TV Nova, útočník juniorů Dukly.

Na českou republiku tak čekal souboj o bronz. Úspěšný. Hokejbalová juniorka znovu porazila USA, tentokrát 5:4, k čemuž Richard Peschout pomohl dvěma asistencemi, a navlékla si na krk bronzové medaile. „Měli jsme skvělou partu, zažili jsme spoustu legrace a na hřišti jsme makali jeden za druhého. V některých zápasech se to ale moc nedařilo a jako tým jsme nepůsobili. Když bylo třeba, vyříkali jsme si to a zase jsme fungovali. Na tenhle tým budu dlouho vzpomínat,“ hodnotí týdenní mistrovství světa útočník, jehož mrzí ztracená šance na finále a možnost bojovat o místo nejvyšší. „Šampionát pro mě byl zase novou zkušeností a jsem za ní moc rád. Bohužel se nám nepodařilo uhrát rozhodující zápas a sen o zlatu se rozplynul, ale takový je sport,“ povídá již vyrovnaně reprezentant, jenž začínal ve svých čtyřech letech nikoliv u hokeje, ale u hokejbalu. Sportu na ledě, s bruslemi a pukem se začal naplno věnovat kolem svých dvanácti let.

Radost českých hokejbalistů do 20 let po zisku bronzu na mistrovství světa v Sheffieldu. Autor: Facebook českého hokejbalu

Jeho výkony na mistrovství světa zaujaly juniorského reprezentačního trenéra Jaroslava Pavlíka, který měl na osmnáctiletého hráče slova chvály. Vždyť byl nejproduktivnějším hráčem týmu. „Je těžké se dostat z juniorské do seniorské reprezentace, ale Richard Peschout si svými výkony na juniorském mistrovství světa řekl o nominaci do A-týmu. Momentálně je v jeho širším výběru,“ prozrazuje lodivod hokejbalové reprezentační juniorky. Zatímco další šampionát dvacetiletých je v roce 2018, Áčko hokejbalu zažije vrchol o rok dříve. V termínu od 1. do 11. června 2017 bude Česká republika potřetí v historii hostit mistrovství světa v hokejbalu, konkrétně města Litoměřice a Pardubice.

Pokud se na něj Richard Peschout dostane, bude mít šanci zkompletovat medailovou sbírku ze všech hokejbalových kategorií. V roce 2012 pořádala města Písek a Strakonice šampionát hráčů do 16 let, kam se Češi probojovali až do finále. “Peši,“ jak zní útočníkova přezdívka, musel se svými spoluhráči ve finále skousnout porážku 1:3 se Slovenskem. Tehdy říkal, že je jeho cílem reprezentovat i v dalších kategoriích a Slovákům porážku oplatit. O dva roky později hrál Richard Peschout spolu s dalším jihlavským hráčem, obráncem Ladislavem Pospíchalem, za kategorii U18, která v Bratislavě dokráčela až do finále. Soupeřem Česka bylo opět Slovensko a opět se radovali východní „bratři,“ kteří vyhráli 2:0.

BRONZOVÝ TÝM české hokejbalové reprezentace do 20 let na mistrovství světa 2016. Autor: Facebook českého hokejbalu

Šampionát v anglickém Sheffieldu přímo vybízel k tomu, aby se čeští hokejbalisté ve volném čase vyrazili podívat k veleslavným fotbalovým klubům. Vždyť nedaleko od města, kde se mistrovství pořádalo, je Manchester a Liverpool, bašty fotbalu. „S dvacítkou jsme se tam jeli podívat. V Manchesteru jsme měli smůlu, že prohlídka stadionu začínala až za dvě hodiny, takže jsme nebyli přímo uvnitř. Ale podívali jsme se na různé obchody se suvenýry v okolí,“ prozrazuje Richard Peschout, jehož bratr Roman, mj. asistent trenéra gólmanů Dukly, také reprezentoval Českou republiku na mistrovství světa.

MEDAILISTÉ. Zprava Richard Peschout, bronzový medailista hokejbalového MS juniorů 2016 a jeho nejproduktivnější hráč, trenér dvacítky Jaroslav Pavlík a Adam Kubík, jenž na MS do 18 let ve stejném městě získal bronz a byl nejlepší střelec osmnáctky. Autor: Facebook českého hokejbalu

VE SNÍDANI S NOVOU. Hokejbaloví reprezentanti a realizační tým se v úterý 19. července zúčastnili tradičního ranního pořadu TV Nova. Moderátoři Aleš Lehký a Iveta Kořínková (zleva) si do pořadu pozvali trenéra juniorů Jaroslava Pavlíka, Richarda Peschouta, Adama Kubíka a tiskového mluvčího a šéfredaktora webu www.hokejbal.cz Pavla Schröfela. Autor: Facebook českého hokejbalu.

Foto: Facebook českého hokejbalu