Generálku na Dukla Cup obstará druhý přípravný zápas, který Jihlava odehraje v Třebíči

08.08.2016 / Tomáš Lysý

Týden po úvodním přípravném utkání na novou sezonu, který se Jihlavě příliš nepovedl, cestuje Dukla na led nedaleké Třebíče. S tímto celkem se jihlavští hokejisté utkávali i v minulých přípravách a nejinak je tomu i letos, kdy jsou naplánovány dva zápasy. Buly prvního z nich bude vhozeno v úterý 9. srpna 2016 v 17:30 na stadionu Horácké Slavie. Pokud se do nedaleké MANN + HUMMEL Areny nevypravíte osobně, můžete přípravný duel sledovat tradičně na onlajnech.

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. I to si možná mohli říkat jihlavští fanoušci, kteří minulé úterý zavítali do ochozů Horáckého zimního stadionu k předehrávce Dukla Cupu a vůbec k prvnímu přípravnému utkání svého oblíbeného týmu v nové sezoně. Jihlavě se totiž zápas s Olomoucí nepovedl dle představ. Ačkoliv byla více jak dvě třetiny soupeři poměrně vyrovnaným týmem, důležité bylo, že zatímco Mora dávala goly, domácí si lámaly zuby, nebo spíš šance, na výborném gólmanu Branislavu Konrádovi. Dalším hřebíčkem byl smolný vlastní gól, který Dukla inkasovala v polovině třetí třetiny. Šťastná třetí trefa hostí zápas definitivně zlomila a Olomouc se poté prosadila ještě třikrát.

Dukla odehraje šest přípravných zápasů, Třebíč o tři více

Ovšem přípravná fáze a mistrovské zápasy se takřka nedají srovnávat. V loňském předsezonním období utrpěli jihlavští hokejisté také vysoké porážky, třeba právě s Třebíčí. Doma Horácké Slavii podlehli 1:5, na jejím ledě pak 1:6, a jak celá sezona dopadla. Zatímco Třebíčští skončili až na jedenáctém místě, do play-off se nepodívali a hráli prvoligové play-out, kde jim díky náskoku ze základní části takřka o nic nešlo, Dukla se podívala až do extraligové baráže, kde dvanácti těžkými zápasy sbírala cenné zkušenosti.

To je také důvod, proč mají oba celky zcela odlišný počet přípravných zápasů. Jihlava končila sezonu až na konci dubna, proto sehraje před ostrým startem nového prvoligového ročníku jen šest duelů. Horácká Slavia naopak zakončila play-out ve středu 9. března 2016, takže i její příprava na sezonu začala mnohem dříve. Což je také důvod, proč má Třebíč na programu devět přípravných zápasů. A stejně jako Jihlava v rámci Dukla Cupu, také fanoušci Bílých hvězd se mohou či mohli těšit na atraktivní soupeře – Kometu Brno, slovenského mistra Nitru či maďarský klub Budapešť. Zápasy s prvními dvěma týmy již mají třebíčští hokejisté za sebou. Kometě Brno, svému partnerskému týmu, podlehli doma před 2340 diváky 2:3. Minulý týden pak porazili úřadujícího slovenského mistra Nitru 4:3 na nájezdy.

Do nové sezony vyrukuje Třebíč s novým trenérským duem

Loňská nezdařená sezona Horácké Slavie se podepsala na trenérském obsazení. Třebíč totiž loni nenavázala na tři povedené ročníky, kdy se probojovala až do semifinále play-off první ligy. Vedení klubu se tak rozhodlo pozměnit realizační tým a Jiřímu Mičkovi nebyla po dvou sezonách prodloužena spolupráce, resp. nebyla uplatněna opce. Po více jak dvou týdnech byl jeho nástupce odtajněn. Novým trenérem a zároveň sportovním manažerem Horácké Slavie se stal Martin Sobotka, bývalý třebíčský hráč, jehož jméno je spjato zejména s hokejem ve Žďáru nad Sázavou. Za místní Plameny totiž odehrál většinu své kariéry a poté zde pokračoval i jako trenér. A úspěšně. Loni totiž trošku neprávem podceňovaný tým, jenž se umístil na devátém místě základní části, dovedl až do semifinále, když o kolo dříve poslal z vyřazovací části ven Kolín, favorita skupiny Západ. Pozorní čtenáři webu Dukly si Martina Sobotku spojí také s Mezinárodní česko-finskou hokejovou školou (IIHS). Na této ojedinělé výběrové akci totiž působil jako trenér během druhého, třetího a pátého ročníku. Jeho asistentem u A-týmu Třebíče bude v nové sezoně Jaroslav Barvíř. Dosavadní trenér třebíčských mládežnických mužstev se IIHS zúčastnil v roce 2013 a 2015.

Dosavadní změny v kádru HC DUKLA JIHLAVA

Dosavadní změny v kádru SK HORÁCKÁ SLAVIA TŘEBÍČ


Předcházející přípravný zápas Dukly a Třebíče

HC Dukla Jihlava - HC Olomouc 0:6
Branky a nahrávky: 7. Knotek (Vyrůbalík), 39. Strapáč (Ostřížek), 49. Laš, 52. Knotek (Laš), 56. Ondrůšek (Zeman), 58. Zeman. Rozhodčí: Hribík, Pilný – Kotlík, Polák. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 753. Střely na branku: 25:26. Průběh utkání: 0:6. Třetiny: 0:1, 0:1, 0:4.

Sestava Dukly: Svoboda – Stríž, Kajínek, Říha, Bilčík, Dundáček, Grebenyuk, Dobrovolný, Půža – Varga, Štěpánek, Stoklasa – Čachotský, Jícha, Diviš – Síkela, Březina, Anděl – Severa, Pulkrab, Kondratěv.

MHC Nitra - SK Horácká Slavia Třebíč 3:4 sn.
Branky a nahrávky: 29. Krištof (Rais, Kutálek), 39. Ručkay (Kutálek), 53. Macík (Paukovček, Mezei) – 38. Mrázek (Raška), 44. Petelin (Kadlec), 60. Psota, rozh. náj. Mrázek. Rozhodčí: Čaprnka, Konc, Hronský. Vyloučení: 8:2, navíc Krištof (NIT) OT. Diváci: 1660. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4. Třetiny: 0:0, 2:1, 1:2 - 0:0.

Sestava Třebíče: Svoboda – Zdráhal, Niko, Bartejs, Kovář, Schejbal, Hort, Kupčík, Wasserbauer Jiří, Kubeš – Wasserbauer Jan, Raška, Mrázek, Kusko, Huňa, Psota, Motloch, Stehlík, Zohorna, Petelin, Kadlec, Pokorný, Lander.

VÝHRA A REKORD. Během probíhajících svátků Vánoc chodí do ochozů nejen prvoligových stadionů vždy o něco větší návštěvy. Nejinak tomu bylo i v posledním domácím duelu mezi Duklou Jihlava a Třebíčí, který se uskutečnil 30. prosince 2015. Na Horácký zimní stadion zavítalo 4787 diváků, čímž byl překonán letitý rekord z roku 2000. Tehdy se na třebíčském stadionu při zápase s Jihlavou sešlo dle oficiálních údajů 4600 diváků. Loňský zápas byl nejen rekordním z hlediska návštěvy, která utvořila fantastickou atmosféru, ale také hodně pohledným - dle slova asistenta trenéra Dukly Františka Zemana podala obě mužstva parádní výkon. Nicméně radovat se mohl pouze jeden tým, o čemž rozhodlo až prodloužení, ve kterém Jihlava brala extra bod navíc a zvítězila celkově 3:2. Foto: Tomáš Buksa.