Vrchol turnaje přichází, Jihlava změří síly s Novgorodem. Před utkáním proběhne gratulace dvěma legendám Dukly

18.08.2016 / Tomáš Lysý

Dukla Cup vrcholí a spolu s ním přichází i hlavní tahák pro pořadatelský klub. Jihlava se totiž střetne s Torpedem Nižnij Novgorod, klubem z Kontinentální hokejové ligy. Utkání Dukly proti ruskému klubu, jenž má na své soupisce hokejové mistry světa či borce ostřílené stovkami zápasů v NHL, začíná na Horáckém zimním stadionu v pátek 19. srpna 2016 již od 16:30 hodin. Před zahájením zápasu navíc proběhne slavnostní akt, vedení Dukly pogratuluje Stanislavu Neveselému a Miloši Podhorskému, legendám jihlavského a československého hokeje, kteří před časem oslavili významná životní jubilea – osmdesátiny.

Novinka: Dukla na Ticketportalu

V předešlých dnech informoval klub prostřednictvím webových stránek a sociálních sítí, že vstupenky na utkání Dukla Jihlava – Torpedo Nižnij Novgorod jde nově zakoupit na webu Ticketportal. Po registraci na vstupenkové prodejní síti si uživatel vyhledá zápas a zvolí požadovaný počet a druh vstupenek. Poté je možné lístky zarezervovat – vyzvednout na jednom z prodejních míst Ticketportalu (do půlnoci před zápasem). Druhou možností je lístky ihned zaplatit a obratem vytisknout nebo znovu vyzvednout před zahájením utkání.

Vstupenky na zápas Dukla Jihlava – Torpedo Nižnij Novgorod

Podrobnější informace o koupi vstupenek Dukly na Ticketportalu

Vzhledem k většímu diváckému zájmu o poslední zápas Dukly Jihlava proti Nižnému Novgorodu bude otevřen nejen vstup G (naproti Vysoké škole polytechnické), ale také vstup A (v rohu z parku). Plánek Horáckého zimního stadionu najdete zde.

Všechny zápasy Dukla Cupu můžete živě sledovat na TVDV kanálu HC Dukla Jihlava. Přenosy utkání nadále zajišťuje promoTEAM HCD - HZStv1.


Kádr Torpeda sestává z hokejových mistrů světa či bývalých dlouholetých hráčů NHL

Bude to jistě zajímavá konfrontace. Měření síly mezi úřadujícím mistrem druhé nejvyšší české soutěže, WSM Ligy, proti loňskému účastníkovi play-off Kontinentální hokejové ligy (KHL). Ta je po NHL považována za druhou nejlepší soutěž světa, v Evropě je nejlepší. Dukla Jihlava se má na co těšit, vždyť Nižnij Novgorod hraje KHL od jejího založení v roce 2008. Doposud největšího úspěchu dosáhlo Torpedo v roce 2012, kdy hrálo semifinále Západní konference. Loni došel klub, stejně jako v předchozích třech sezonách, do čtvrtfinále.

Hned v prvním utkání Dukla Cupu ukázal své kvality Nikolaj Žerděv, když se na výhře proti Olomouc podílel třemi přesnými nahrávkami. Jednatřicetiletý rodák z Kyjeva patří k hlavním hvězdám Torpeda. Dvakrát vyhrál s Ruskem mistrovství světa, jednu trofej přidal na juniorském MS. V roce 2003 jej jako čtvrtého v pořadí draftoval Columbus Blue Jackets, v NHL odehrál 436 zápasů s bilancí 116 gólů a 148 asistencí. Ještě více zápasů v zámořské soutěži má na kontě Alexander Frolov. Během 585 utkání nastřádal 401 bodů (176+225) a pyšní se kompletní sbírkou medailí ze světových šampionátů (zlato 2009, stříbro 2010, bronz 2008). Stejně jako Žerděv, také Frolov vyhrál juniorské mistrovství světa, a to v roce 2002.

Zlato ze seniorského MS má také nová posila Torpeda, útočník Fredrik Pettersson, jenž přišel z Lugana. Se Švédskem vyhrál nejcennější kov před třemi lety, v roce 2011 byl na mistrovství bronzový. Mezi opory týmu lze jednoznačně zařadit i Kasparse Daugavinše. Osmadvacetiletý forvard hraje již jedenáct let za lotyšskou reprezentaci, poslední dva roky je jejím kapitánem. V brance Nižného Novgorodu se během Dukla Cup pravidelně střídají Ilja Proskurjakov a z Lady Togliatti nově příchozí Ivan Kasutin. Současným trenérem týmu s velkým Jelenem ve znaku je Peteris Skudra, bývalý lotyšský reprezentační gólman, který šest sezon hrával v NHL.

ENFANT TERRIBLE NIKOLAJ. Jednou z hvězd týmu z města slavného ruského spisovatele Maxima Gorkého je Nikolaj Žerděv (vpravo, č.52). Ukrajinský rodák je výborným hokejistou. Sborné pomohl v letech 2009 a 2012 na mistrovství světa k titulu a v NHL má nasázeno více jak sto gólů. Zlato má i z juniorského švětového šampionátu. Jenže svojí pověst si často kazí různými výstřelky. Před sezonou 2013/2014 jej s velkou slávou koupil Lev Praha, ale neodehrál zde ani jeden zápas. Před startem KHL z pražského celku odešel a během ročníku ještě dvakrát změnil klubové působiště. V posledních dvou letech se, zdá se uklidnil, a soustředí se pouze na hokej. Což je ku prospěchu nejen jemu, ale i celému Torpedu, kam loni přestoupil ze Soči. Foto: Josef Plechatý

Blahopřání legendám Stanislavu Neveselému a Miloši Podhorskému

Je podepsán pod jedenácti z celkového počtu dvanácti mistrovských titulů Dukly Jihlava. U prvních tří dokonce jako hrající asistent. Řeč nemůže být o nikom jiném než legendárním trenérovi Stanislavu Neveselém. Stále vitální pán, jehož dres je vyvěšen pod střechou Horáckého zimního stadionu, oslavil 17. května 2016 kulaté osmdesáté narozeniny. Slavný kouč měl rovněž úspěchy také u československé, potažmo české reprezentace. Ve své sbírce má trenérské zlato z MS v Praze 1985 nebo stříbro z olympijských her v Sarajevu o rok dříve. Na doposud největším úspěchu českého hokeje, zlatu z naganské olympiády 1998, má také svůj podíl, kdy plnil roli manažera týmu a domlouval s českými hráči účast na velkolepém turnaji.

ČTETE ZDE: Stanislav Neveselý, trenérská legenda Dukly a národního týmu, slaví osmdesáté narozeniny

Gólmanská výstroj Miloše Podhorského, vůbec prvního gólmana Dukly, jenž za Jihlavu chytal v letech 1956 – 1967 a byl tak u prvního mistrovského titulu klubu, se vůbec nedá srovnat se současnou. Specializované firmy vyrábějící gólmanskou výstroj tehdy neexistovaly, brankářské betony vyráběli čalouníci a strážci svatyně si je musely přešívat. Když zkoušeli gólmani gumové betony, odrážely se puky až ke druhé brance. Neexistovaly ani helmy, rány od puku tak zanechávaly v tvářích „mužů bez masky“ pořádné šrámy, hodonínskému gólmanovi Sůrovi dokonce puk prorazil lebku. Od té doby přišel zlom, Sůra si přes kanadského brankáře sehnal návod na výrobu laminátové masky, nechal si jej patentovat a právě Miloši Podhorskému povolil, aby je vyráběl. A úspěšně. Gólmanská legenda, která osmdesátiny oslavila 31. května 2016, je dělala jak pro jihlavské strážce svatyně, tak i do Rakouska, Švýcarska nebo pro Viktora Konovalenka. Ruský gólman byl v šedesátých letech hlavní hvězdou právě Torpeda Nižnij Novgorod (tehdejšího Torpeda Gorkij).

ČTETE ZDE: První gólman Dukly Miloš Podhorský slaví osmdesátiny


Oběma hokejovým legendám bude Dukla gratulovat před startem pátečního utkání s Nižným Novgorodem


PROGRAM A VÝSLEDKY DUKLA CUPU:

úterý 2. srpna 2016 (předehrávka)
HC Dukla Jihlava – HC Olomouc 0:6

pondělí 15. srpna 2016
HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary 3:4

úterý 16. srpna 2016
HK Torpedo Nižnij Novgorod – HC Olomouc 4:3

středa 17. srpna 2016
HK Torpedo Nižnij Novgorod – HC Energie Karlovy Vary 3:2 po sn.

čtvrtek 18. srpna 2016
HC Energie Karlovy Vary - HC Olomouc (18:00)

pátek 19. srpna 2016
Torpedo Nižnij Novgorod - HC Dukla Jihlava (16:30)


ČTĚTE TAKÉ:

Do Dukla Cupu vstupuje Torpedo Nižnij Novgorod. Klub z KHL je hlavním tahákem turnaje

Hlavní porce zápasů Dukla cupu startuje v pondělí. Dukla vyzve Karlovy Vary

Autorem trofeje pro vítěze Dukla cupu je umělecký kovář Alfred Habermann

Dukla odehraje přípravu ve speciální sadě dresů, na stadion se dostanete pouze vstupem G

Dukla slaví 60! Na domácím turnaji vyzve i tým z KHL