Čím více jsme se snažili dát gól, tím více jsme zapomínali hrát dozadu, myslí si Filip Seman

20.08.2016 / Tomáš Lysý

Poslední zápas na Dukla Cupu mezi domácí Jihlavou a Novgorodem určil celého vítěze turnaje. Ačkoliv červenožlutí hráli se soupeřem z KHL téměř do poloviny zápasu bez branek, poté přišel gól ruského celku z trestného střílení, ke kterému přidalo Torpedo ještě dalších pět přesných tref. „Novgorod si moc šancí nevytvářel a škoda, že jsme lépe nesehráli přesilovky a více neohrozili bránu. Od druhé třetiny mi přišlo, jak kdybychom si mysleli, že můžeme hrát otevřenější hokej,“ popisuje zápas svým pohledem Filip Seman, který byl ve třetí třetině blízko k čestnému úspěchu Dukly. Trefil však tyčku.

Proti celku z nejlepší evropské hokejové ligy, KHL, kde Torpedo Nižnij Novgorod loni došlo do čtvrtfinále, se nehraje každý den. Téměř celou první polovinu zápasu mohlo Duklu těšit, že hrála s ruským klubem vyrovnanou partii. V první třetině si dokonce vytvořila více příležitostí. „Pro nás to byl zajímavý zápas a zajímavá zkušenost. Nezačali jsme špatně, šli jsme do utkání s tím, že nemáme co ztratit. Ze začátku jsme hráli i s takovým docela velkým respektem. Ale hráli jsme dobře dozadu, nic extra jsme nevymýšleli a poctivě se vraceli. Novgorod si moc šancí nevytvářel a škoda, že jsme lépe nesehráli přesilovky a více neohrozili bránu,“ říká o zápasu Filip Seman. Jenže chybou při vlastní přesilovce a následným využitým trestným střílením se klub s velkým Jelenem ve znaku dostal na koně. „Od druhé třetiny mi přišlo, jako kdybychom si trošku mysleli, že můžeme hrát otevřenější hokej. Jejich góly padaly většinou z toho, že měli volné hráče před brankou,“ doplňuje zkušený útočník.

On sám měl možnost za stavu 0:6 vsítit alespoň čestný úspěch, jenže nebylo mu, stejně jako celé Jihlavě, přáno. Při nezdařeném střídání Torpeda trefil „Semiš“ tyčku. „Novgorod špatně střídal, Andy (Lukáš Anděl – pozn. aut.) to výborně otočil na Jerglíka (Aleš Jergl – pozn. aut.), který puk hned posunul na mě. Musel jsem trošku přibrzdit před modrou a ani jsem se netlačil do branky, protože ke mně přijížděli hráči soupeře. Zkusil jsem vystřelit na vzdálenější tyčku, na lapačku, protože tam gólman měl docela místo. Bohužel se mi to nepodařilo lépe trefit,“ lituje Filip Seman, který si snad přesné trefy schovává do mistrovských zápasů WSM Ligy.

Po jeho šanci ještě rozhodnutý zápas okořenil pěstní souboj mezi jihlavským obráncem Vlastimilem Bilčíkem a útočníkem Torpeda Daniilem Žarkovem. „Dohrál jsem ho na červené čáře a jak jsem od něj odjížděl, tak mi dal zezadu sekeru. Otočil jsem se a už jsem viděl, jak na mě sprintuje bez rukavic, takže mi nic jiného nezbývalo,“ popisuje s úsměvem čtyřiadvacetiletý hráč, jak bitka začala. Ačkoliv Žarkov měl několik centimetrů výšky k dobru, Vlastimil Bilčík se rozhodně nenechal zahanbit a jejich potyčka skončila boxerskou terminologií „na body“ nerozhodně. „Myslím si, že nějaký bod by se mi přičetl, když byl soupeř o hlavu větší,“ usmívá se jihlavský bijec.

Videoohlasy: obránce Vlastimil Bilčík a útočník Filip Seman


Asistent trenéra Dukly František Zeman hodnotí zápas mezi Jihlavou a Novgorodem

Autor videí: Tomáš Lysý


Videosestřih ze zápasu HC Dukla Jihlava – HK Torpedo Nižnij Novgorod 0:6

Autor videa: HZStv1