Dukla proti Dukle. Předposlední přípravný zápas odehraje Jihlava v Dubnici nad Váhom proti Trenčínu

25.08.2016 / Tomáš Lysý

Už jen poslední dva přípravné zápasy mají na programu jihlavští hokejisté před ostrým startem sezóny 2016/2017. První z nich se nebude konat na Horáckém zimním stadionu ani na jiném českém hokejovém stánku, ale ve slovenské Dubnici nad Váhom. Na místním zimním stadionu nastoupí Dukla Jihlava proti Dukle Trenčín. Zápas začíná v pátek 26. srpna 2016 od 17 hodin.
Pokud na Slovensko s některými jihlavskými fanoušky nevyrazíte osobně, můžete sledovat přenos zápasu na onlajnech.

Trenčín rekonstruuje, přípravu odehraje mimo svůj stadion

Příprava na novou sezónu není pro svěřence koučů Miloše Holáně a Róberta Petrovického až tak obvyklá. Na domácím stadionu Mariána Gáboríka v Trenčíně zatím nenastupují, a to kvůli rekonstrukci. Trenčínský stánek totiž dostává nové mantinely, stejně tak se předělává chlazení. Úpravy probíhají od srpna a skončí na zatáčku září. Do konce července tak trenčínská Dukla trénovala na svém stadionu, od 8. srpna se přesunula do zhruba patnáct kilometrů vzdálené Dubnice nad Váhom. Kvůli modernizaci stadionu musel Trenčín odložit i tradiční Rona Cup, který proběhl již dvaadvacetkrát. Nebylo jisté, zda led na dubnickém stadionu bude připraven v dostatečné kvalitě.

Na svých webových stránkách Dukla Trenčín uvádí, že z osmi přípravných utkání budou pro fanoušky nejzajímavější měření sil proti českému extraligovému klubu, Olomouci, a Dukle Jihlava, hrající druhou nejvyšší českou soutěž. Nejdříve přijde na řadu „česko-slovenské duklácké derby.“ Utkání Dukly Trenčín proti Dukle Jihlava se totiž odehraje již v pátek 26. srpna 2016 od 17 hodin v Dubnici nad Váhom. Poté čekají na slovenský klub, vyznávající také červeno-žluté barvy, ještě tři přípravné duely. Předposlední srpnový den v Olomouci, o dva dny později v Brumově proti Zvolenu a přípravu završí Trenčín 6. záři odvetou proti Moře. Zřejmě také mimo domovský stadion, který by měl být připraven až 9. září na ostrý start slovenské Tipsport extraligy.

Loni skončila trenčínská Dukla ve čtvrtfinále slovenské extraligy

V jejím novém ročníku obhajuje Trenčín páté místo. Loňskou sezónu se Dukla probojovala do play-off slovenské nejvyšší soutěže z páté pozice základní části, ovšem narazila již ve čtvrtfinále. První kolo vyřazovací části znamenalo pro trenčínské hokejisty konečnou, nestačili totiž na pozdějšího finalistu z Banské Bystrice a podlehli mu 1:4 na zápasy. Ačkoliv Trenčín získal druhý zápas na ledě soupeře výhrou 1:0, poté dvakrát prohrál doma a stopku znamenal pátý zápas na ledě Bystrice.

Přípravné zápasy se Dukle zatím daří na střídačku. Na ledě svého soupeře ze čtvrtfinále play-off prohrála 2:3 na nájezdy, hned poté si Trenčín připsal výhru nad Žilinou 5:2. Následovala porážka v Martině 1:4 a těsná výhra, tentokrát v Žilině, 2:1. V kádru Trenčína najde pozorný hokejový fanoušek několik jmen, známých z českých soutěží. V brance nastupuje Jan Chábera, z Motoru posílil obranné řady Dukly Lukáš Bohunický, mezi útočníky figuruje Radek Dlouhý nebo Peter Sojčík, jenž v ročníku 2010/2011 odehrál i třiadvacet zápasů za Duklu Jihlava. Zajímavým jménem je také Ján Pardavý, dvaadvacetiletý stejnojmenný syn slavného slovenského hokejisty.

Jihlava po roce znovu v Trenčíně

Za poslední tři roky odehrála Dukla na východ od českých hranic několik zápasů. Loni se zúčastnila dvaadvacátého ročníku trenčínského Rona Cupu, kde po prohře s domácím celkem 0:3 a dvou výhrách nad Banskou Bystricí (2:1) a Nitrou (4:1) skončila celkově třetí. Před třemi lety Jihlava absolvovala Memoriálu Pavla Zábojníka, ze kterého si odvezla druhé místo. Vyhrála tehdy nad polským GKS Tychy 3:1, podlehla Nitře 2:4 a nakonec porazila domácí Martin 4:2. Na obou turnajích vyrazilo za Duklou i několik jejích fanoušků a zřejmě tomu tak bude i tentokrát v Trenčíně.

SOUBOJ ČERVENOŽLUTÝCH TÝMŮ. Dva kluby s názvem Dukla, vyznávající stejné barvy, se naposled střetly 13.8.2015 na Rona Cupu, kde Trenčín vyhrál nad Jihlavou 3:0. Dílčí úspěch Jihlavy přišel v doplňkových samostatných nájezdech, které vyhrála zásluhou Lukáše Anděla. O puk tehdy bojovali i Michal Důras (vlevo) proti Róbertu Petrovickému. Slovenský hokejista, kterého do velkého světa hokeje vyslala právě Dukla Trenčín, v roce 2002 vyhrál se Slovenskem historický titul mistra světa, a v NHL nastoupil k 210 zápasům, ukončil po loňské sezoně jako kapitán Trenčína aktivní hráčskou kariéru. Hned poté nastoupil k trenéru Miloši Holáňovi jako jeho asistent. Foto: Zdeněk Drla