Potřebujeme jednoho kvalitního beka a střelce, hlásí trenér Petr Fiala

04.12.2004 / Eva Streichbsierová

Dukla Jihlava má v současné době své místo v extraligové tabulce jisté. Pyšná na něj ale zcela určitě není, jde totiž o příčku úplně poslední. Na chvostu nejvyšší domácí soutěže se jihlavští hokejisté drží už pěkně dlouho a podle posledních výsledků tam ještě nějaký čas zaručeně zůstanou. Na Kladně prohráli v pátek večer už po jednadvacáté v letošní sezóně a na třináctý Vsetín tak ztrácí už propastných čtrnáct bodů.

Naposledy se Dukla radovala z vítězství 19. října, kdy na domácím ledě porazila právě Kladno i s hvězdným Jaromírem Jágrem v sestavě vysoko 5:0. „To už je zapomenuté, to je dávno pryč,“ odmítal historii jeden z jihlavských koučů Petr Fiala. A jeho slova potvrzovali i samotní hráči. Už ve 27 vteřině prohrávala Dukla 0:1, když se za záda brankáře Lukáše Hronka trefil Martin Procházka. Vyrovnání přišlo o devět a půl minuty později. Pavel Vostřák našel Rostislava Malenu, který se právě vracel z trestné lavice a jihlavský bek nadvakrát překonal Zdeňka Orcta v kladenské kleci. Vedení se ale domácímu celku viditelně zamlouvalo víc a tak už ve 13. minutě byl stav 2:1. Po Procházkově střele zůstal puk stát na brankové čáře a nejrychleji se k němu dostal Martin Ševc.

Brankový vývoj ve druhé části pokračoval v nastaveném scénáři. Na začátku 28. minuty překvapil kladenskou obranu Roman Hlouch, který v pádu usměrnil do sítě přihrávku svého spoluhráče Tomáše Čachotského. Jenomže tentokrát se Dukla z vyrovnání radovala ještě podstatně kratší dobu než v prvním případě. Už za dalších 16 vteřin se totiž podruhé v utkání trefil Martin Procházka, a když pak v polovině zápasu přiznal videorozhodčí gól také Janu Hrdinovi, prohrávala Jihlava 2:4. „I když ten stav nebyl ani po druhé třetině v žádném případě zlý, tak my jsme hráli velice špatně. Byli jsme strašně pasivní a navíc se k tomu přidaly i chyby jednotlivců,“ zlobil se po zápase Petr Fila.

V posledním dějství už pak s výsledkem nepohnula ani nastřelená tyč kladenského Martina Ševce, či šance jihlavského útočného dua Pavel Vostřák, Oldřich Bakus. „Já jsem samozřejmě rád, že jsme vyhráli. Jihlava je sice v tabulce poslední, ale její hra tomu místu rozhodně neodpovídá. Urputně bojuje, hraje dobře střední pásmo a každému soupeři klade velký odpor,“ složil soupeři poklonu lodivod domácího celku Petr Tatíček.

Současná výsledková a tabulková situace Dukly Jihlava je podle trenéra Petra Fialy důsledkem nízkého sebevědomí hráčů a jejich kvality. „Malá sebedůvěra byla vidět především v úvodních dvou třetinách, třeba přesilovky jsem hráli velmi bídně. Teprve v poslední části, kdy už ti hráči vidí, že to nemůže být horší, tak začnou hrát mnohem lépe.“ To už je ale většinou pozdě. „Prostě tomu týmu něco chybí! Jde sice jen o malý krůček, ale mužstvo v tomto složení ho asi neudělá,“ je přesvědčen jihlavský kouč. Jedinou nadějí je tedy vhodné doplnění kádru. „Čekáme, že ještě někdo přijde abychom pořád jenom nevzpomínal na to, že jsme v polovině října porazili Kladno.“
V souvislostí s možnými posilami se v uplynulých dnech hodně skloňovalo jméno brankáře Romana Málka. „Přečetl jsem si to, ale podle posledních zpráv míří jinam. Nicméně určitě jsme nesložili ruce v klín s tím, že budeme jako poslední čekat na březnovou baráž. Může se to pochopitelně stát, ale musíme do ní jít s tím, že budeme připraveni," říká rozhodným hlasem kouč Dukly. "Když budu konkrétní, tak musím říct, že nám v současné době chybí především do přesilových her jeden obránce, který by byl alespoň z poloviny takový jako je třeba Tomáš Kaberle. Na toho je radost se dívat, má přehled, umí nahrát i vystřelit,“ rozplýval se nad kladenským bekem Petr Fiala. „No a další koho do týmu potřebujeme je střelec. My si vytvoříme v závěrečné třetině tlak, ale ti naši hráči je prostě neumí využít. Jestli se příchod takových hokejistů povede je otázka, ale každopádně by se pak určitě zvedl výkon i ostatních.“