Dukla míří opět na led soupeře, tentokrát do pražského Edenu. Přiveze si domů znovu body?

20.09.2016 / Tomáš Lysý

Pátý zápas v novém ročníku WSM Ligy čeká na jihlavské hokejisty. Dukla tentokrát cestuje zcela opačným směrem než minule, kdy se poprvé vydala mimo svůj stadion. Cesta na Slezsko vyšla, z Havířova si Jihlava odvezla výhru 4:1. Nyní pojedou červenožlutí do hlavního města, kde ve středu 21. října přesně v 18 hodin začnou zápas proti Slavii Praha. Pokud se na slávistický stadion Eden nevydáte osobně, můžete hlavní lákadlo šestého kola sledovat prostřednictvím textového onlajnu.

První tříbodový zisk v sezoně z havířovské K&K Pneu Areny se Dukle v následujícím kole doma proti Kladnu potvrdit nepodařilo. Na Horáckém zimním stadionu vidělo 1760 diváků pohledné utkání. Jihlava se v něm ujala ve čtvrté minutě vedení, Rytíři srovnali o šest minut později. Vyrovnaný zápas s několika gólovými šancemi na obou stranách nakonec rozhodla čtyřiapadesátá minuta a proměněné trestné střílení Kladna, hosté navíc svojí výhru stvrdili v poslední sekundě zápasu trefou do prázdné klece. V hokeji i sportu obecně sem tam platí, že nevyhrává lepší tým, ale šťastnější, což znělo i z kladenského tábora. Dukla doplatila zejména na nevyužité šance, proto Rytíři zvítězili 3:1. „Máme nějakou svojí hru, které se chceme držet. Jen k ní musíme přidat efektivitu v zakončení, abychom dali více gólů a zápasy rozhodli. Třeba jako se nám to povedlo v Havířově,“ hledá recept na body v dalších utkáních kapitán týmu Tomáš Čachotský. Slezané totiž před domácím utkáním s Duklou vyhráli obě dvě měření sil na svém stadionu, mj. i proti silnému Kladnu. S Jihlavou však narazili a prohráli 1:4.

Přenos utkání

Již tradičně bude utkání WSM Ligy mezi Havířovem a Dukou Jihlava přenášeno prostřednictvím textového onlajku, který najdete zde.

Také Slavia Praha je v dosavadním úvodu sezony na domácím ledě stoprocentní. V prvním utkání doma s Motorem prohrávala po dvou třetinách 2:3, ale v posledních devíti minutách nastřílela soupeři tři branky a otočila zápas. Během dalšího domácího klání Pražané též prohrávali, když pustili Havířov ve dvaadvacáté minutě do vedení. Ovšem ještě během druhé třetiny Slavia srovnala a dvě a půl minuty před koncem rozhodla o svých třech bodech. Proti Litoměřicím již Sešívaní nedopustili žádné komplikace, nad Stadionem si vypracovali postupně třígólové vedení a nakonec zvítězili 4:1. Venku naopak slávističtí hokejisté zatím ztrácí body. Na ledě Benátek nad Jizerou horko těžko smazali dvougólovou ztrátu a dotáhli zápas do prodloužení, které vyhráli 3:2. Z Kladna si nedovezli ani bod – půlminutu před koncem sice Slavia snížila na rozdíl jedné branky, ale vyrovnat už nedokázala - 2:3.

Téma zápasu: Dukla Jihlava a Slavia Praha, loňští účastníci baráže o extraligu

Žádný jiný zápas není v itineráři šestého kola větším lákadlem. Není se čemu divit, Slavia a Jihlava jsou dva týmy, které loni z první ligy postoupily až do extraligové baráže. Sešívaní během prvoligového play-off neztratili ani zápas a čtvrtfinále proti Prostějovu i semifinále proti Českým Budějovicím ovládli shodně 4:0 na zápasy. Jihlava ve čtvrtfinálové i semifinálové sérii vždy prohrála vždy jen jeden duel, Havířov a Ústí nad Labem porazila shodně 4:1.

Prolínací soutěž rozjela Slavia velice dobře. Po čtvrtém kole ve čtyřčlenné tabulce vedla, o kolo později měla stejně bodů jako Litvínov a v polovině soutěže se držela na postupovém druhém místě – po šesti kolech měl Litvínov 12 bodů, Slavia 10 bodů, Karlovy Vary 8 bodů a Jihlava 6 bodů. Vyrovnaný barážový poločas, dalo by se říct. Jenže druhá část bojů o extraligu týmům z WSM Ligy nevyšla. Slavia získala sice sedm bodů, z toho ale rovných pět v posledních dvou kolech, kdy její postup byl už pouze v oblasti teorie. Jihlava brala čtyři body, všechny právě proti Sešívaným, kterým tak výrazně utnula sen o návratu do extraligy. Ovšem v posledních dvou kolech, kdy již Dukla neměla ani teoretickou naději postoupit, schytala debakly od Karlových Varů a Litvínova.

Celkem se Dukla Jihlava v ročníku 2015/2016 střetla se Slavií v mistrovských zápasech osmkrát. Základní část se lépe vydařila jihlavským hokejistům (osm ku čtyřem bodům), čtyři barážová klání vyšla lépe Pražanům (sedm ku pěti bodům). Celkově v osmi vzájemných utkáních sezony 2015/2016 tak získala Dukla Jihlava třináct bodů a Slavia Praha jedenáct. Skóre mluvilo lehce pro Slavii a z pohledu jihlavského týmu bylo 23:25.

Změny ve slávistickém kádru

Před startem nového soutěžního ročníku zaznamenali Sešívaní podstatné změny v kádru. Dle klubového webu čítá kolonka odchodů hned čtrnáct jmen. Ve Slavii již nepůsobí její loňský nejproduktivnější bek Žiga Pavlin nebo zkušený Angel Krstev. Za Slavii již nepřidají další body ani dva jejich nejpečlivější sběratelé loňské sezony Nathan Robinson a Miloslav Čermák. Pryč jsou také zkušení forvardi Pavel Kašpařík, David Hruška a Zdeněk Bahenský. Směr Finsko zamířili útočníci Viktor Nestrašil a Tomáš Andres. Do Edenu naopak přišlo hned devět hráčů, třeba bývalí jihlavští obránci Miha Štebih (naposled v Jihlavě loni) s Markem Drtinou (naposled za Duklu v sezoně 2012/2013) a dalším zadákem Janem Pohlem nebo útočníci Roman Chlouba a Michal Dragoun.

Právě Michal Dragoun je zatím s osmi body (2+6) během pěti zápasů nejproduktivnějším mužem týmu. Skvělou bilanci šesti gólů v pěti utkáních drží David Šafránek. Mezi beky posbíral čtyři přesné nahrávky Ronald Knot. Úvodní čtyři zápasy odchytal za Slavii Alexandr Hylák, v posledním klání proti Litoměřicím strážil sešívanou branku Dominik Frodl.

ČTĚTE TAKÉ:

Soupiska Slavie

Předsezonní preview Slavie na www.hokej.cz


Poslední zápas Slavie ve WSM Lize:

HC Slavia Praha - HC Stadion Litoměřice 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 12. Šafránek (Jiránek), 17. Šafránek (Markovič, Dušek), 24. Dragoun (Knot, Štebih), 60. Dragoun – 31. Smetana (Kalla). Rozhodčí: Dědek – Klouček, Lukš. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 955. Střely na branku: 32:34. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

Sestava Slavie: Frodl – Drtina, Pohl, Štebih, Knot, Hraško, Růžička, Valík – Chlouba, Tuominen, Dušek – Dragoun, Šafránek, Jiránek – Kadlec, Kubica, Rys – Kern, Markovič.

JERGL V EXTRALIZE. V loňské sezoně nastoupila Jihlava proti Slavii hned v osmi případech. Čtyřikrát se jednalo o utkání WSM Ligy, další čtyři měření sil přidaly oba týmy v baráži o extraligu. Poslední vzájemné utkání se odehrálo 19. dubna v Jihlavě, kdy Dukla porazila Slavii 4:1. Byl u toho i Aleš Jergl (ve žlutém), číhající před brankou Alexandra Hyláka. Mrštný jihlavský útočník si o víkendu připsal letošní první extraligový start za mateřskou Olomouc, se kterou si vychutnal porážku Sparty 3:2. Foto: Josef Plechatý


6. kolo WSM Ligy, středa 21. záři 2016:

Předehrávka – neděle 18. záři 2016: HC Stadion Litoměřice – HC ZUBR Přerov 1:2 sn.
ČEZ Motor České Budějovice – HC Frýdek-Místek (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – SK Kadaň (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (18:00)
HC AZ Havířov 2010 – HC Most (18:00)
Rytíři Kladno – SK Horácká Slavia Třebíč (18:00)
HC Slavia Praha – HC Dukla Jihlava (18:00)

7. kolo WSM Ligy, sobota 24. záři 2016:

SK Kadaň – HC AZ Havířov 2010 (17:00)
HC Frýdek-Místek – HC Benátky nad Jizerou (17:00)
Hokej Ústí nad Labem s.r.o. – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
HC ZUBR Přerov – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC Dukla Jihlava - HC Stadion Litoměřice (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč – HC Slavia Praha (17:30)
HC Most – Rytíři Kladno (17:30)

Tabulka WSM Ligy po neúplném 5. kole: